Skocz do zawartości

tomekkoson

Członkowie
  • Liczba zawartości

39
  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez tomekkoson

1. Jak czytam niektóre komentarze to nasuwa mi się taka refleksja żebyśmy może starali sie tutaj pisać ze sobą w taki sposób żeby każdy mógł wszystko zrozumieć i to czego nie rozumie czytając kodeks czyli piszmy po ludzku To forum dla mnie w takiej wersji daje naprawdę fajne coś
  2. Tak naprawdę to ciężko powiedzieć czego nie powinieneś mieć. Wszystkie dokumenty podczas kontroli powinny być zebrane w jednym miejscu bez żadnych braków, bo jak Cię skontrolują to ich nic nie będzie interesowało, bo im chodzi o to żeby się dowalić. Pamiętaj też, że w takich przypadkach największą karę płacisz TY. Pracodawcy dowalą coś grubego jeśli chodzi o kasę, ale to Tobie zabiorą dokumenty potrzebne do realizacji Twojego zawodu.
  3. Pewnie też się zgadzam z tezą, że lepiej i taniej zrobić to samemu. Tak możesz sobie takie wniosku poszukać w internecie. Na pewno go znajdziesz, lub też zawsze można pójść do ZUSu w tej kwestii i tam to ogarnąć. Problemu nie powinno być żadnego z otrzymaniem takie wniosku. Swoją drogą bardzo dobre posunięcie, które zachwalam z całego serca. My tyle dajemy na ZUS więc niech ZUS da coś nam!
  4. Tak niejednokrotnie korzystałem z internetu robiąc to i musze przyznać, że nie ma łatwiejszego , szybszego sposobu jeśli chodzi o tą kwestie ^^.Oczywiście znajdą się osoby, które powiedzą, że im takie rozwiązania się nie podobają, ale ja je jak najbardziej przyjmuje i z nich korzystam.
  5. Powiem szczerze, że takich instrukcji w swoich rękach to miałem więcej niż książek :P. Kiedyś często spotykałem się kolorem czerwonym, ale to były dawne i przez nie wszystkich już pamiętane lat 80, ale występowały one jeszcze nawet w latach 90. Dzisiaj rzeczywiście jest tak, że najczęściej jest to kolor żółty i chyba wszyscy się do tego przyzwyczaili
  6. Otóż to! Właśnie na tym to polega. Cieszę się, że kolega wyżej się ze mną zgadza i ma takie samo zdanie na ten temat co ja. Wszystko trzeba zawsze przemyśleć i zrobić z głową. Współpracować z pracownikiem i on powinien też współpracować z nami. W kwestiach zdrowotnych również.
  7. Tak jeśli masz studia to teoretycznie nawet gdybyś nie miała doświadczenia to i tak możesz przeprowadzić takie szkolenie. Liczą sie uprawnienia. Liczę jednak na to, że masz jakieś tam doświadczenie w temacie
  8. Z mojego osobistego doświadczenia wiem, że takie kwestie najczęściej załatwia pracodawca i to do niego powinieneś kierować się w tej kwestii. On kwestię załatwi.
  9. Tak, w sumie szansę to masz zawsze natomiast wszystko zależy co to za zawód i co się stało Twojej osobie. Wiem, że takie orzeczenie o niepełnosprawności bardzo łatwo otrzymać, gdy jest się nauczycielem nie zdolnym do wykonywania pracy. Im często przyznają.
  10. W życiu zawodowym kierujemy się zasadami zawodowymi i służbowymi. Dlaczego poinformował Ciebie dopiero teraz? Czemu czekał z tym kilka dni? Pracujecie w firmie i co nikt mu nie pomógł, nikomu nie powiedział "Kurde chyba sobie coś zrobiłem z nogą"? Słabo to wygląda od strony tego pracownika Żąda żebyś ty zachował się w porządku, chociaż on sam się ok nie zachował..
  11. Tak, osoba pracują w oparciu o umowę zlecenie podlegają również ubezpieczeniu powypadkowemu więc w przypadku tego pracownika powinieneś postąpić tak samo jak w przypadku pracownika, który pracuje w oparciu umowy o pracę.
  12. Stary, nie możesz siebie obarczać odpowiedzialnością za to co Twoi pracownicy robią... Powinieneś to zjawisko zmniejszyć i wyeliminować, a przede wszystkim nie obarczać za takie zachowania samego siebie. Nie masz wpływu na takie działania. Pogadać można na początku o tym, wytłumaczyć etc. Zobaczysz czy to przynosi jakieś rezultaty czy też nie,
  13. Obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego na stanowisku pracy źródło: opracowanie dr hab. inż. Danuty Roman-Liu Nadmierne i niewłaściwe obciążenie układu ruchu związane z pracą zawodową jest przyczyną wielu urazów i dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego. Różne stanowiska pracy i wykonywane na tych stanowiskach czynności pracy powodują różne obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego. Dominują dolegliwości takie jak zapalenie stawów, zapalenie pochewek ścięgnistych, zapalenie ścięgien, bóle mięśni, zwyrodnienie stawów kręgosłupa oraz zapalenie nerwów. Obciążenie układ
  14. Co to za branża, co to za parking? Czy pracujecie w jakimś konkretnym miejscu i on odjechał z terenu firmy i gdzieś na zwykłym parkingu publicznym go zaatakowano? Jeśli to parking na terenie firmy to tak był to wypadek przy pracy. Jeśli nie to nie jest powiedziane, że musisz to traktować jako wypadek przy pracy w Twojej firmie, bo przecież nie miałeś na to żadnego wpływu.
  15. A czy wypadki które się wydarzają są do siebie podobne? Może w ten sposób znaleźć rozwiązanie i zastosować niwelując te wszystkie sytuacje? Sprawdzić jaki element zawodzi, że do takich wypadków dochodzi? Ankieta wśród pracowników oczywiście też będzie dobrym rozwiązaniem. Oni sami będą wiedzieć najlepiej co u nich powoduje te wypadki.
  16. Nie przy czymś takim nie trzeba informować Inspekcji pracy, Oczywiście tak jak wyżej napisano już można, ale konieczności takiej nie ma. Spiszcie protokół powypadkowy i tyle. Ps: Jak bardzo pracownik ucierpiał? Te żebra i obdrapania pozwalają pracownikowi pracować w dalszym ciągu czy jest z tym raczej jakiś problem?
  17. Tutaj się rozchodzi o ludzkie spojrzenie na sprawę. Jeśli Ty jesteś normalny, on jest normalny i nikt z Was nie jest zbyt mocno roszczeniowy to się dogadacie i wilk będzie syty i owca cała. Tak jak mówię, ja bym takiemu pracownikowi pomógł. Poza tym zawsze będzie miał jakiś dług wdzięczności
  18. Witaj. Taka informacja widnieje w kodeksie pracy i zgodnie z tą informacją czas który takie dokumenty powinny być przechowywane to 10 lat i przez te lata wszystko pownno być zachowane do kontroli. Po tym czasie dokumenty można spokojnie zutylizować.
  19. Kargul w tym co pisze ma trochę racji tylko jak proponowalibyście potraktować takiego wolontariusza? Kopnąć go w tyłek? Przecież tak nie można więc szukałbym jakiegoś fajnego alternatywnego rozwiązania dzięki któremu byłby wilk syty i owca cała.
  20. Tak jak pisze Marysia80. Musisz znaleźć DOBRĄ firmę odszkodowawczą i oni Ci pomogą rozwiązać spokojnie Twój problem. Trzymam kciuki za to, żeby sprawę udało się załatwić w taki sposób żebyś był zadowolony.
  21. Wszystko zależy od tego jaki pracownik wykonuje zawód. Jeśli w tym co on robi nie było możliwości takiej żeby tą jego chorobą bardziej obudzić czy uaktywnić to można być spokojnym całkowicie. Natomiast jeśli inaczej to powinno się z pracownikiem dogadywać,a on powinien zachować się w porządku i zdawać sobie sprawę, że to on przyniosł to do pracy,
  22. Tak zgodnie z kodeksem pracy jest to wypadek przy pracy, gdyż doszło do narażenia życia pracownika. Natomiast doszło do niego nie z Twojej winy, więc tutaj o jakieś konsekwencje można myć spokojnym i się o nic nie martwić. Pracownik jeśli jest osobą myślącą też nie będzie się niczego domagał, bo jeśli jest w porządku to zdaje sobie sprawę że na takie sytuacje nie ma się wpływu.
  23. Mamy słowo przeciwko słowu i w takich przypadkach zazwyczaj wygrywa pracownik, ale moim zdaniem sytuacja jest dla Ciebie na tyle korzystna, że człowiek zgłosił się do lekarza 3 miesiące po wypadku, Nagle mu się przypomniało. Instytucje znają takich gagatków jak on i nikt nie będzie chętny do wypłacania odszkodowania. Człowiek zachował się trochę nie fair.
  24. Zgodnie z Polskim prawem świadek powinien odpowiedzieć i przedstawić to co widział. Jeśli tego nie uczyni to można śmiało powiedzieć że działa negatywnie na sprawę i rzuca na nią nie jasne światło a za takie czyny w Polsce grozi już sąd. Swoją drogą bardzo ładnie ta osoba się odwdzięcza Panu za pracę.
  25. Tak, oczywiście. Powinieneś przejść takie szkolenie jeśli Ty również chcesz kogoś przeszkolić, bo do puki sam nie przejdziesz takiego szkolenia to jaką masz legitymizację żeby szkolić kogoś innego? Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności