tomekkoson
Członkowie-
Liczba zawartości
39 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Nie wyróżnia sięO tomekkoson
-
Tytuł
Początkujący
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
-
Ryzyko hałasu, jak ocenić, kiedy podjąć działania eliminowania
tomekkoson odpowiedział fadert → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Tak, oczywiście. Wszelkie normy i ustalenia są wpisane w internecie i bardzo łatwo je znaleźć. Jest mnóstwo kodeksów na bazie których możemy skończyć nawet studia poświęcone BHP. -
Jak czytam niektóre komentarze to nasuwa mi się taka refleksja żebyśmy może starali sie tutaj pisać ze sobą w taki sposób żeby każdy mógł wszystko zrozumieć i to czego nie rozumie czytając kodeks czyli piszmy po ludzku To forum dla mnie w takiej wersji daje naprawdę fajne coś
-
Brak dokumentacji BHP - od czego zacząć?
tomekkoson odpowiedział Hot Dog → na temat → Dokumentacja bhp
Tak naprawdę to ciężko powiedzieć czego nie powinieneś mieć. Wszystkie dokumenty podczas kontroli powinny być zebrane w jednym miejscu bez żadnych braków, bo jak Cię skontrolują to ich nic nie będzie interesowało, bo im chodzi o to żeby się dowalić. Pamiętaj też, że w takich przypadkach największą karę płacisz TY. Pracodawcy dowalą coś grubego jeśli chodzi o kasę, ale to Tobie zabiorą dokumenty potrzebne do realizacji Twojego zawodu. -
Pewnie też się zgadzam z tezą, że lepiej i taniej zrobić to samemu. Tak możesz sobie takie wniosku poszukać w internecie. Na pewno go znajdziesz, lub też zawsze można pójść do ZUSu w tej kwestii i tam to ogarnąć. Problemu nie powinno być żadnego z otrzymaniem takie wniosku. Swoją drogą bardzo dobre posunięcie, które zachwalam z całego serca. My tyle dajemy na ZUS więc niech ZUS da coś nam!
-
Tak niejednokrotnie korzystałem z internetu robiąc to i musze przyznać, że nie ma łatwiejszego , szybszego sposobu jeśli chodzi o tą kwestie ^^.Oczywiście znajdą się osoby, które powiedzą, że im takie rozwiązania się nie podobają, ale ja je jak najbardziej przyjmuje i z nich korzystam.
-
Powiem szczerze, że takich instrukcji w swoich rękach to miałem więcej niż książek :P. Kiedyś często spotykałem się kolorem czerwonym, ale to były dawne i przez nie wszystkich już pamiętane lat 80, ale występowały one jeszcze nawet w latach 90. Dzisiaj rzeczywiście jest tak, że najczęściej jest to kolor żółty i chyba wszyscy się do tego przyzwyczaili
-
służba bhp, firma zewnętrzna czy etat? - róznice w interpretacji
tomekkoson odpowiedział temat → Pracownicy służb bhp
Ja się zgadzam z tym co mówi kolega wyżej ^^. Nie ma czegoś takiego jak różnica w interpretacji. Chodzi o to żeby problem rozwiązywać mądrze i w zależności od potrzeb. Jeśli masz małą firemkę to nie ma potrzeby zatrudniania BHPowca. Lepiej załatwić to z firmą zewnętrzną która się tym zajmuje. Ty zaoszczędzisz kasę, bo nie będziesz musiał zatrudniać kolejnej osoby, a i przy okazji wesprzesz małą firmę BHP. Idealny układ moim zdaniem -
Upadek spowodowany epilepsją - wypadek przy pracy
tomekkoson odpowiedział Kargul → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Otóż to! Właśnie na tym to polega. Cieszę się, że kolega wyżej się ze mną zgadza i ma takie samo zdanie na ten temat co ja. Wszystko trzeba zawsze przemyśleć i zrobić z głową. Współpracować z pracownikiem i on powinien też współpracować z nami. W kwestiach zdrowotnych również. -
Tak jeśli masz studia to teoretycznie nawet gdybyś nie miała doświadczenia to i tak możesz przeprowadzić takie szkolenie. Liczą sie uprawnienia. Liczę jednak na to, że masz jakieś tam doświadczenie w temacie
-
Karta wypadku z pracy do domu
tomekkoson odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Z mojego osobistego doświadczenia wiem, że takie kwestie najczęściej załatwia pracodawca i to do niego powinieneś kierować się w tej kwestii. On kwestię załatwi. -
Choroba zawodowa - z czym to się wiążę
tomekkoson odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Tak, w sumie szansę to masz zawsze natomiast wszystko zależy co to za zawód i co się stało Twojej osobie. Wiem, że takie orzeczenie o niepełnosprawności bardzo łatwo otrzymać, gdy jest się nauczycielem nie zdolnym do wykonywania pracy. Im często przyznają. -
Brak świadka wypadku
tomekkoson odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
W życiu zawodowym kierujemy się zasadami zawodowymi i służbowymi. Dlaczego poinformował Ciebie dopiero teraz? Czemu czekał z tym kilka dni? Pracujecie w firmie i co nikt mu nie pomógł, nikomu nie powiedział "Kurde chyba sobie coś zrobiłem z nogą"? Słabo to wygląda od strony tego pracownika Żąda żebyś ty zachował się w porządku, chociaż on sam się ok nie zachował.. -
Umowa zlecenie a wypadek
tomekkoson odpowiedział R.O. → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Tak, osoba pracują w oparciu o umowę zlecenie podlegają również ubezpieczeniu powypadkowemu więc w przypadku tego pracownika powinieneś postąpić tak samo jak w przypadku pracownika, który pracuje w oparciu umowy o pracę. -
Absencja zmorą pracodawcy
tomekkoson odpowiedział Charli → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Stary, nie możesz siebie obarczać odpowiedzialnością za to co Twoi pracownicy robią... Powinieneś to zjawisko zmniejszyć i wyeliminować, a przede wszystkim nie obarczać za takie zachowania samego siebie. Nie masz wpływu na takie działania. Pogadać można na początku o tym, wytłumaczyć etc. Zobaczysz czy to przynosi jakieś rezultaty czy też nie,- 11 odpowiedzi
-
Ocena obciążenia układu mięśniowo-szkieletowego
tomekkoson odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego na stanowisku pracy źródło: opracowanie dr hab. inż. Danuty Roman-Liu Nadmierne i niewłaściwe obciążenie układu ruchu związane z pracą zawodową jest przyczyną wielu urazów i dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego. Różne stanowiska pracy i wykonywane na tych stanowiskach czynności pracy powodują różne obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego. Dominują dolegliwości takie jak zapalenie stawów, zapalenie pochewek ścięgnistych, zapalenie ścięgien, bóle mięśni, zwyrodnienie stawów kręgosłupa oraz zapalenie nerwów. Obciążenie układ