Skocz do zawartości

Cała aktywność

Strumień aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatni tydzień
  2. Hanna F.

    Skręcenie nogi

    Przyczyną zewnętrzną może być nawet nadmierny wysiłek fizyczny...
  3. Hanna F.

    Szkolenie okresowe kierownika budowy

    Nie zawsze trzeba się kierować nazwą stanowiska
  4. Aleksandra Ferenc

    Audyt ppoż

    Cennik naszych usług w linku. Zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia szczegółów ☎️ 68 411 40 00
  5. Wcześniej
  6. http://www.aval.com.pl/index.php?systemy-sygnalizacji-pozaru tutaj masz przykładowe ceny poszczególnych elementów. Niestety żeby to dokładnie policzyć trzeba mieć projekt. Nie wiem czy pomogłem ale chciałem 😉
  7. Witam Potrzebuję informacji w jakim zakresie oscylują ceny audytu ppoż obejmującego gaśnice (ilosc,rozmieszczenie,dobór) dla dużego zakładu przemysłowego. Uzyłem wyszukiwarki ale nie znalazłem informacji. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
  8. Ubezpieczenie szkolne nie jest obowiązkowe, więc najlepiej wykupić je samemu. Koszt jest niewielki 35zł na rok, wystarczy zajrzeć na tą stronę dziecko.cuk.pl
  9. Czasem dokumenty stanowią tajemnicę Jednostki. Wtedy możemy tylko opisać nieprawidłowość zaś samego dowodu nie zamieścimy.
  10. Aleksandra Ferenc

    Wyciek danych 2.5 miliona klientów Morele.net

    Wyciek danych 2.5 miliona klientów Morele.net - nowy artykuł na naszej stronie. Coraz więcej przypadków złego zabezpieczenia danych osobowych i... kar związanych z RODO. Szczegóły w linku.
  11. Aleksandra Ferenc

    Banki nie mają prawa kserować dowodu

    Zapraszamy do zapoznania się z nowym artykułem na blogu. Banki nie mają prawa kserować twojego dowodu osobistego, ale są wyjątki. Jakie? Sprawdź.
  12. Po pierwsze raport/protokół z podpisami. Po drugie dowody. Jeśli wszystko jest w porządku - nie koniecznie, ale jeśli są nieprawidłowości to lepiej dołączyć do raportu/protokołu co było nieprawidłowe (jeśli jest taka możliwość).
  13. Aleksandra Ferenc

    Ryzyko zawodowe ochroniarza

    Posiadamy w ofercie oceny ryzyka dla pracowników ochrony. Może coś się przyda. Pozdrawiam Pracownik ochrony - Ocena ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 Pracownik ochrony fizycznej bez licencji - Ocena ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 Pracownik ochrony fizycznej I stopnia - Ocena ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 Pracownik ochrony fizycznej II stopnia - Ocena ryzyka zawodowego metodą PN-N-18002 Pracownik ochrony konwojent - Ocena ryzyka zawodowego metodą PHA
  14. Nie trzeba tworzyć konkretnej dokumentacji, ale lepiej w przypadku kontroli wykazać zgodność przetwarzania z RODO. Dlatego też warto wszystko udokumentować.
  15. To są ceny liczone w tysiącach zł Zależy ile czujek, odpowiednich włączników, sygnalizatorów, itp. jest potrzebne
  16. jeszcze można pójść w stronę "reakcji i otwartości na uwagi pracowników" - możliwość zgłaszania przez nich rożnych pomysłów dotyczących BHP 👨‍🏭
  17. Czy na instrukcji przeciwpożarowej daje się podpis osoby sporządzającej?
  18. Hanna F.

    Kominiarz - jak często?

    Pamiętaj też, że sprawdzenie stanu technicznego przewodów kominowych musi być przeprowadzone przez osoby z uprawnieniami mistrza kominiarskiego oraz budowlanymi w odpowiedniej specjalności.
  19. pittrice

    Kominiarz - jak często?

    Kontrola przewodów kominowych jest obowiązkowa - przewody wentylacyjne powinny być czyszczone raz na rok, spalinowe - raz na pół roku, a dymowe - co kwartał.
  20. Czasem dopiero wypadek przy pracy znajomego czy rodziny daje do myślenia
  21. Jola

    Woda do picia w pracy

    Piszecie głupoty. Co innego woda zdatna do picia, a co innego napoje. ZAPEWNIENIE WODY PITNEJ • rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy § 13. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej do picia ( i to może być kranówka) W przypadku wody pracodawca musi pamiętać, że nie może to być woda niskiej jakości. Musi ona spełniać wszystkie wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 13.11.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożywania przez ludzi.(Dz. U. 2017 poz.2294) czyli badania wody -wymagania biologiczne, chemiczne i mikrobiologiczne ( badania może wykonywać np.SANEPID) Jeżeli jest to woda bezpośrednio z wodociągów należy ją przegotować - czyli stworzyć warunki do przegotowania wody. ZAPEWNIENIE NAPOJÓW PROFILAKTYCZNYCH • artykuł 232 Kp Art. 232. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie (…..) napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje (…) napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania. rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U 1996 poz. 279 ) § 1. Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków pracy. § 4.1 Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym : 1) w warunkach gorącego mikroklimatu charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni C, 2) w warunkach mikroklimatu zimnego charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000, 3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni C lub powyżej 2 stopni C, 4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny powyżej 1000 kcal u kobiet i 1500 kcal u mężczyzn, 5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Stanowiska pracy, na których pracownicy powinni otrzymywać napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca ze zakładowymi organizacjami związkowymi lub jeżeli zakład mały związki nie działają z przedstawicielem pracowników.
  22. Na pewno motywujące są nagrody i premie.. ale czasem to idzie w inną stronę, mam na myśli upomnienia i kary
  23. Hanna F.

    Bariery stalowe na hali produkcyjnej

    Zgodnie z GIS ,,pomieszczenia, w których wykonywane są czynności związane z produkcją i obrotem żywnością muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie i kondycji technicznej, a ich wyposażenie, wystrój i konstrukcja mają eliminować ryzyko jej zanieczyszczenia, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności."
  24. Jestem pracownikiem w branży cukierniczej. Chcemy postawić takie bariery: https://kamarprojekt.com/produkt/barierka-stalowa-z-poprzeczka-do-przykrecania/ na produkcji żeby zagrodzić dostęp osób postronnych do działających maszyn. Czy orientujecie się może, czy takie bariery muszą spełniać jakieś specjalne normy by móc je zastosować w przemyśle cukierniczym? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  1. Załaduj więcej aktywności
×