Małami123 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Czy w kuchni restauracyjnej można mieć zbiornik z żywymi świeżymi rybami typu karp, pstrąg, łosoś, inne? Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Przechowywanie ryb nie dłużej niż 24 godz. dotyczy żywych ryb co wyraźnie określa regulamin sklepu... jak masz coś takiego w regulaminie, to sądzę, że nie powinno być z tym większego problemu. Odnośnik do odpowiedzi
Persona Non Grata 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 12 godzin temu, Małami123 napisał: Czy w kuchni restauracyjnej można mieć zbiornik z żywymi świeżymi rybami typu karp, pstrąg, łosoś, inne? Możesz mieć na sali akwarium i po godzinach z niego ryby wyjmować Odnośnik do odpowiedzi
WSH 2 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Dopuszcza się możliwość przetrzymywania żywych ryb w zbiorniku z wodą w celu serwowania świeżych potraw z ryb. Należy się wówczas kierować wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii dot. sprzedaży ryb w sklepie: Warunki przetrzymywania żywych ryb: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10°C (+/- 5°C) ryby bez widocznych uszkodzeń –ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu. Tak więc kiedy te warunki będą spełnione możesz trzymać w kuchennej restauracji żywe ryby. Mam nadzieję, że Ci pomogłem. Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Czyli jak rozumiem przepisy dotyczące sklepów odnoszą się również do restauracji? Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Dnia 5.10.2016 o 17:18, Michał napisał: Czyli jak rozumiem przepisy dotyczące sklepów odnoszą się również do restauracji? Tak z tego wynika. Ma to sens bo przecież to czy ryby się sprzedaję czy podaję z nich potrawy to praktycznie to samo. Dlatego też przepisy mogą mieć zastosowanie w obu przypadkach. Odnośnik do odpowiedzi
ChMS 0 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Jak najbardziej można mieć, mój szwagier ma restaurację gdzie trzyma w specjalnym zbiorniku żywe ryby. Odnośnik do odpowiedzi
juras 2 Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Dnia 28.09.2016 o 23:01, Persona Non Grata napisał: Możesz mieć na sali akwarium i po godzinach z niego ryby wyjmować Dokładnie tak, jest sporo lokali które mają takie akwaria. Odnośnik do odpowiedzi
JakubWałbrzych 0 Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Dobry lokal z sushi musi mieć akwarium na ryby Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 Cytat Kupując ryby, zwróćmy uwagę na to, czy są trzymane w akwariach z czystą wodą, która powinna być regularnie zmieniana. Musi być również natlenowana i mieć właściwą temperaturę, pH oraz zawartość azotanów i azotynów. Wszystkie te parametry są ściśle określone przez prawo. Mają one wpływ nie tylko na dobrostan ryby, ale również na jakość jej mięsa. Jesli więc chcesz zjeść rybę którą sobie najpierw wybierzesz za jej życia to ona musi być umieszczona w akwarium i nie ma innego wyjścia. Tak samo jak ryby są umkeszczone w tych dużych pojemnikach w sumpermarketach w czasie świąt. Jeśli wybiera się ją żywą to nawet markety starają się zapewnić jakieś specjalne pojemniki do ich przechowywania żeby zawieźć je do domu w jakiś normalny sposób a nie w siatce. Według mnie najlepiej jednak jak zadzwonisz sobie do sanepidu i tam się dowiesz. Odnośnik do odpowiedzi
kosa 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 O a tutaj macie kolejny cytat, który może Wam pomóc. Tak jak pisał dzwoneczek - najlepiej zadzwonić do sanepidu i tam się dowiedzieć czy można takie akwarium mieć. Jeśli masz lokal w którym świeże ryby są w pewnym sensie jego znakiem rozpoznawczym to o wiele lepiej jak będą one trzymane w akwarkium niż mrożone i leżące w lodówce od wielu wielu miesięcy. Cytat Ryby żywe nie powinny być transportowane w foliowych reklamówkach, w których powoli się duszą. To nie tylko niehumanitarne, ale i niezgodne z prawem. Można je przewozić na dwa sposoby – bez wody, w specjalnych torbach z ożebrowaniem, umożliwiającym im oddychanie przez skórę, lub w pojemnikach z wodą. Powinno jej być dwa razy tyle, ile wynosi masa ryby, a ona sama nie powinna być wygięta w nienaturalnej pozycji. Odnośnik do odpowiedzi
wielkaryba 0 Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Najlepiej jest złowić świeża na Plecionki na szczupaka Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi