Skocz do zawartości
malwina777

Food truck a sanepid

Rekomendowane odpowiedzi

Zapoznaj się z:

  • Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.UE.L.02.31.1 z późn. zm.): „Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów”, a także „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (art. 1 ust. 1 lit. a Rozporządzenia (WE) 852/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.).
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.04.139.1 z późn. zm.);
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010 r. nr 136, poz. 914);
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 106, poz. 730).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Warto też pamiętać, że zdecydowanie więcej jest pracy kiedy tworzysz takiego food trucka od podstaw. Natomiast kiedy odkupujesz go od poprzedniego właściciela musisz jedynie uzyskać pozwolenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony to również większe koszty ale skraca to zdecydowanie czas potrzebny do uruchomienia biznesu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Food truck będzie musiał spełnić takie same wymagania jak każdy lokal gastronomiczny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia znajomych poradzę Ci tylko, żeby rozejrzeć się już za jakimś gotowym samochodem. Masa roboty jest z dostosowaniem takiego wozu do wymagań sanepidu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - najlepiej rozejrzeć się za gotowym samochodem, odkupić go od kogoś. Zaczynanie wszystkiego od podstaw jest niezwykle czasochłonne, no chyba że chcesz włożyć w to sporo pracy i czasu. Również uważam, że foodtruck musi spełnić wszystkie wymogi, jak każdy lokal gastronomiczny, bo przecież świadczone usługi są identyczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

a od strony sanepidu, to polecam zakupić food trucka, który już został zatwierdzony wcześniej. Zdecydowanie to ułatwi sprawę. Nie trzeba sie męczyć z sprawami administracyjnymi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tylko trzeba pamiętać o tym, że pozwolenie od sanepidu dostaję się na swoją działalność, food truck, który już ma uprawnienia wraz z nowych właścicielem będzie musiał procedurę przejść od nowa. Ułatwienie jest takie, że powinna to być już tylko formalność.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Food Trucki to bardzo trudny biznes, w Polsce zaczyna dopiero być popularnym. Chyba najlepiej odkupić już gotowy wóz z ważnymi papierami. informacje dotyczące Food Trucków możemy znaleść w ROZPORZĄDZENIU (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy temat. Szkoda, że food trucki nie są jeszcze u nas popularne, bo to naprawdę świetna opcja. Sam zastanawiałem się nad takim biznesem, dlatego zainteresowałem się wpisami. Widzę, że cała procedura nie jest tak łatwa, jakby się mogło wydawać. No nic, może kiedyś zrealizuje swoje małe marzenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie są popularne? To gdzie Wy mieszkacie? Właśnie jest na nie niesamowity boom i pełno tego typu "żarcia na kółkach" powstaję. Jest ich cała masa w większych miastach a zaczynają się już pojawiać nawet w mniejszych. Do tego organizowane są różne zjazdy kiedy do danego miasto przyjeżdża ich cała masa. 

A samo założenie takiej działalności nie różni się zbytnio od otwarcia knajpy w lokalu więc aż tak ciężko znowu nie jest. Nie przesadzajmy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.08.2016 o 08:47, malwina777 napisał:

Tak jak w tytule, czy są jakieś specjalne wymagania dotyczącego takiego rodzaju działalności?

Zasady odbierania Food tracków i przyczep gastronomicznych są zbliżone do odbioru lokali gastronomicznych, z tą małą różnicą ze food trackiem jedziemy do siedziby Sanepidu a nie Sanepid przyjeżdża do nas .... Co musi być w food tracku żeby przeszedł odbiór:

- kabina musi być na stałe oddzielona od części kuchennej

- muszą znajdować się dwa punty mycia: umywalka i zlewozmywak uwaga  wyposażone w oddzielne baterie, zasilane ciepłą i zimną wodą

- instalacja zasilana wodą  spożywczą z galonów 5 litrowych

- umowa na korzystanie z toalety dla pracowników gastronomii (w przypadku imprez zorganizowanych toaletę zapewnia organizator imprezy)

- meble w food tracku muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów (nie konieczne musi to być stal niedzewna)

- ściany i podłogi wykonane z materiałów łatwo zmywalnych, (blacha stalowa, laminaty - ściany, posadzka z PVC, blachy - podłoga)

- Posiłki przygotowywane w food trackach wyłącznie z półproduktów: obrane warzywa, produkty w opakowaniach handlowych:,  uformowane surowe burgery, gotowe płaty ciast lub ciasto w proszku . Brak możliwości  obróbki surowców  nie wyklucza serwowania fajnych dań, trzeba mieć na nie po prostu pomysł. W food tracach można przygotowywać praktycznie wszystko: zapiekanki , pizze, hamburgery. , smażone ryby, dania sushi, naleśniki, pierogi, lody (włoskie, kulkowe),  kanapki i sałatki - liczy się fajny pomysł.

Do odbioru potrzebna będzie wam jeszcze dokumentacja HACCP, przy stworzeniu której chętnie pomogę.

Życzę sukcesów w rozpoczęciu działalności Hanna Półtorak HACPASZ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pomogę w walce z sanepidem i przygotowaniem pojazdu do odbioru,przygotuje dokumentację i pomogę ugryźć organizację przygotowywania posiłków zapraszam do współpracy hanna poltorak Hacpasz poltorak@haccp-gmp.home.pl tel kontaktowy 503 95 82 93

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×