Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
malwina777

Food truck a sanepid

Recommended Posts

Zapoznaj się z:

  • Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.UE.L.02.31.1 z późn. zm.): „Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów”, a także „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (art. 1 ust. 1 lit. a Rozporządzenia (WE) 852/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.).
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.04.139.1 z późn. zm.);
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010 r. nr 136, poz. 914);
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 106, poz. 730).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Warto też pamiętać, że zdecydowanie więcej jest pracy kiedy tworzysz takiego food trucka od podstaw. Natomiast kiedy odkupujesz go od poprzedniego właściciela musisz jedynie uzyskać pozwolenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z doświadczenia znajomych poradzę Ci tylko, żeby rozejrzeć się już za jakimś gotowym samochodem. Masa roboty jest z dostosowaniem takiego wozu do wymagań sanepidu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie - najlepiej rozejrzeć się za gotowym samochodem, odkupić go od kogoś. Zaczynanie wszystkiego od podstaw jest niezwykle czasochłonne, no chyba że chcesz włożyć w to sporo pracy i czasu. Również uważam, że foodtruck musi spełnić wszystkie wymogi, jak każdy lokal gastronomiczny, bo przecież świadczone usługi są identyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko trzeba pamiętać o tym, że pozwolenie od sanepidu dostaję się na swoją działalność, food truck, który już ma uprawnienia wraz z nowych właścicielem będzie musiał procedurę przejść od nowa. Ułatwienie jest takie, że powinna to być już tylko formalność.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Food Trucki to bardzo trudny biznes, w Polsce zaczyna dopiero być popularnym. Chyba najlepiej odkupić już gotowy wóz z ważnymi papierami. informacje dotyczące Food Trucków możemy znaleść w ROZPORZĄDZENIU (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy temat. Szkoda, że food trucki nie są jeszcze u nas popularne, bo to naprawdę świetna opcja. Sam zastanawiałem się nad takim biznesem, dlatego zainteresowałem się wpisami. Widzę, że cała procedura nie jest tak łatwa, jakby się mogło wydawać. No nic, może kiedyś zrealizuje swoje małe marzenie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie są popularne? To gdzie Wy mieszkacie? Właśnie jest na nie niesamowity boom i pełno tego typu "żarcia na kółkach" powstaję. Jest ich cała masa w większych miastach a zaczynają się już pojawiać nawet w mniejszych. Do tego organizowane są różne zjazdy kiedy do danego miasto przyjeżdża ich cała masa. 

A samo założenie takiej działalności nie różni się zbytnio od otwarcia knajpy w lokalu więc aż tak ciężko znowu nie jest. Nie przesadzajmy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 9.08.2016 o 08:47, malwina777 napisał:

Tak jak w tytule, czy są jakieś specjalne wymagania dotyczącego takiego rodzaju działalności?

Zasady odbierania Food tracków i przyczep gastronomicznych są zbliżone do odbioru lokali gastronomicznych, z tą małą różnicą ze food trackiem jedziemy do siedziby Sanepidu a nie Sanepid przyjeżdża do nas .... Co musi być w food tracku żeby przeszedł odbiór:

- kabina musi być na stałe oddzielona od części kuchennej

- muszą znajdować się dwa punty mycia: umywalka i zlewozmywak uwaga  wyposażone w oddzielne baterie, zasilane ciepłą i zimną wodą

- instalacja zasilana wodą  spożywczą z galonów 5 litrowych

- umowa na korzystanie z toalety dla pracowników gastronomii (w przypadku imprez zorganizowanych toaletę zapewnia organizator imprezy)

- meble w food tracku muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów (nie konieczne musi to być stal niedzewna)

- ściany i podłogi wykonane z materiałów łatwo zmywalnych, (blacha stalowa, laminaty - ściany, posadzka z PVC, blachy - podłoga)

- Posiłki przygotowywane w food trackach wyłącznie z półproduktów: obrane warzywa, produkty w opakowaniach handlowych:,  uformowane surowe burgery, gotowe płaty ciast lub ciasto w proszku . Brak możliwości  obróbki surowców  nie wyklucza serwowania fajnych dań, trzeba mieć na nie po prostu pomysł. W food tracach można przygotowywać praktycznie wszystko: zapiekanki , pizze, hamburgery. , smażone ryby, dania sushi, naleśniki, pierogi, lody (włoskie, kulkowe),  kanapki i sałatki - liczy się fajny pomysł.

Do odbioru potrzebna będzie wam jeszcze dokumentacja HACCP, przy stworzeniu której chętnie pomogę.

Życzę sukcesów w rozpoczęciu działalności Hanna Półtorak HACPASZ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×