Skocz do zawartości

HACPASZ Hanna Półtorak

Członkowie
  • Zawartość

    5
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0 Nie wyróżnia się

O HACPASZ Hanna Półtorak

  • Ranga
    Nowicjusz
  1. HACPASZ Hanna Półtorak

    Wentyalcja w pizzeri

    Wentylacja w lokalu gastronomicznym musi być mechaniczna musi być zapewniony napiew świeżego powietrza i wyciąg powietrza. Widziałam błednie wykonane wentylace mechaniczne, które były wyłącznie instalacjami wyciągowymi a nie zapewniono nawiewu świeżego powietrza. Dlatego wybierając firmę musimy miec pewność czy współpracujemy z fachowcami. Przewody wentylacyjne muszą być obudowane - uwaga wykonawca wentylacji zostawia ją w stanie surowym, nie obudowaną , obudowa wentylacji jest po stronie inestora lub współpracującej z nim firmy remontowej. Pamietajmy o tym ,że nieobudowana wentylacja moze być powodem odmowy odbioru przez Sanepid. Bez różnicy na to czy budynek w którym mieści się lokal jest drewniany czy murowany wytyczne dla wentylacji i jej wykoania są takie same. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (projekty technologiczne, dokumentacja HACCP, szkolenia BHP).
  2. HACPASZ Hanna Półtorak

    Dokumentacja HACCP co i jak?

    Podsumujmy wszystkie wypowiedzi. Lokal gastronomiczny musi posiadać opracowaną dokumentację HACCP, która składa się z księgi Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, formularzy kontroli wewnętrznej (przyjecie dostawy, warunki magazynowania, karty prac porządkowych), instrukcje stanowiskowe oraz księga HACCP zawierająca anallizę zagrożeń oraz procedury. Dokumentacja powinna być dostosowana do potrzeb lokalu , nalezy unikać nadmiernej ilości formularzy kontrolnych i działań z nimi zwiazanych (np pomiar tempertury frytutry) oraz pomocna w działaniu firmy (zapisy dotyczace kryteriów przyjecia dostawy, postępowania z dostwą niezgodną, wymagania stawiane pracownikom, opis zasad przygotowywania dań, prac porządkowych). Co raz cześciej dochodzą mnie słuchy o tym, że Sanepid czyta dokumentacje dlatego ważne jest żeby zapisy były prowadzone na bieżąco.
  3. HACPASZ Hanna Półtorak

    Księga HACCP do danego lokalu

    Dokumentacja haccp powinna być dostosowana o tego co robisz.zawsze można posi lkowac sie tym co znajdziesz, w internecie możesz też skorzystać z pomocy osób .które dokumentacja haccp zajmują się na codzień.
  4. HACPASZ Hanna Półtorak

    Food truck a sanepid

    Pomogę w walce z sanepidem i przygotowaniem pojazdu do odbioru,przygotuje dokumentację i pomogę ugryźć organizację przygotowywania posiłków zapraszam do współpracy hanna poltorak Hacpasz poltorak@haccp-gmp.home.pl tel kontaktowy 503 95 82 93
  5. HACPASZ Hanna Półtorak

    Food truck a sanepid

    Zasady odbierania Food tracków i przyczep gastronomicznych są zbliżone do odbioru lokali gastronomicznych, z tą małą różnicą ze food trackiem jedziemy do siedziby Sanepidu a nie Sanepid przyjeżdża do nas .... Co musi być w food tracku żeby przeszedł odbiór: - kabina musi być na stałe oddzielona od części kuchennej - muszą znajdować się dwa punty mycia: umywalka i zlewozmywak uwaga wyposażone w oddzielne baterie, zasilane ciepłą i zimną wodą - instalacja zasilana wodą spożywczą z galonów 5 litrowych - umowa na korzystanie z toalety dla pracowników gastronomii (w przypadku imprez zorganizowanych toaletę zapewnia organizator imprezy) - meble w food tracku muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów (nie konieczne musi to być stal niedzewna) - ściany i podłogi wykonane z materiałów łatwo zmywalnych, (blacha stalowa, laminaty - ściany, posadzka z PVC, blachy - podłoga) - Posiłki przygotowywane w food trackach wyłącznie z półproduktów: obrane warzywa, produkty w opakowaniach handlowych:, uformowane surowe burgery, gotowe płaty ciast lub ciasto w proszku . Brak możliwości obróbki surowców nie wyklucza serwowania fajnych dań, trzeba mieć na nie po prostu pomysł. W food tracach można przygotowywać praktycznie wszystko: zapiekanki , pizze, hamburgery. , smażone ryby, dania sushi, naleśniki, pierogi, lody (włoskie, kulkowe), kanapki i sałatki - liczy się fajny pomysł. Do odbioru potrzebna będzie wam jeszcze dokumentacja HACCP, przy stworzeniu której chętnie pomogę. Życzę sukcesów w rozpoczęciu działalności Hanna Półtorak HACPASZ
×