Skocz do zawartości

jaro

Członkowie
  • Zawartość

    24
  • Dołączył

  • Ostatnio

  • Days Won

    1

jaro last won the day on 23 Wrzesień 2016

jaro had the most liked content!

Reputacja

1 Nie wyróżnia się

O jaro

  • Ranga
    Nowicjusz
  1. Zawsze wydawało mi się, że same badania, wykonywane w sanepidzie są bezterminowe (chyba, że istnieją rozmaite przesłanki, przez które zainteresowany otrzyma nakaz wykonania ich powtórnie). Wizyta u lekarza medycyny pracy natomiast, powinna być odbywana regularnie (niestety nie wiem co jaki czas) - nie wykonanie tych badań byłoby wówczas równoznaczne z tym, że książeczka staje się nieaktualna.
  2. jaro

    Food truck a sanepid

    Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.
  3. jaro

    Gatronomia a zarost

    Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania
  4. jaro

    Kolejny problem z wodą żywiec

    Z tego co czytałem, w zgrzewce znajdowała się wyłącznie jedna butelka z innej partii - oczywiście była to ta woda, którą mężczyzna poparzył sobie przełyk i jamę ustną. Nie wiadomo czy ktoś tę butelkę podłożył celowo (np. zwalniany pracownik) czy było to jakieś niedopatrzenie. Sprawa jest nadal badana.
  5. Z tego co mi wiadomo to zarobki nie są zbyt wysokie. Raczej 3 tysięcy nie da się zarobić. A możesz uświadomić mnie co się dzieje w zakładach fryzjerskich i kosmetycznych? Jestem ciekawy, jakie zasady higieny nie są tam przestrzegane. Właściwie mało się o tym mówi, dlatego zainteresowało mnie to stwierdzenie.
  6. jaro

    Wypadek na drodze z winy pracownika

    Nie jestem pewien czy dokładnie ten przepis, który został wyżej przez Was zacytowany tego dotyczy - być może się mylę albo źle go interpretuję, ale coś mi w nie pasuje. Może ktoś jeszcze ma jakąś propozycję w temacie? Chętnie zaczerpnę dodatkowej wiedzy
  7. Tak. Dokładnie tak jak piszesz. Napisałem dość niejasno, ale o to mi chodziło. Było to dla mnie oczywiste, ale wiadomo, że niektórzy mogliby mieć wątpliwości. Dobrze, że ktoś czuwa nad prawidłowym i całkowitym przekazem informacji na forum
  8. Przyznam szczerze, że nie znałem konkretnych przepisów, które tu regulują i byłem przekonany, że ta przerwa powinna trwać dłużej. W firmie, w której pracuję przysługują aż dwie przerwy - jedna 30 minut, druga 15 minut, a przebywam w miejscu pracy około 10 godzin na dobę. Pozdrawiam.
  9. Nie jestem pewien czy najmniej, bo sugerując się w opiniami w internecie widzę, że niektórzy zarabiają także 3 tysiące z haczykiem (niższych kwot nie widziałem). Skąd zatem podane przeze mnie "widełki"? Mam kilku behapowców w bliskim otoczeniu i wiem, że poniżej 4 tysięcy nie zarabiają (dlatego napisałem, że średnio)
  10. Czy się opłaca? W jakim sensie? Jeżeli chodzi o zarobki to raczej jest indywidualna kwestia - jedni mają dużą rodzinę i potrzebują wysokiej wypłaty żeby ją utrzymać, inni są singlami i wystarczy im 3 tysiące żeby spokojnie żyć, więc nie powiem Ci czy się opłaca. Z tego co się orientuję, behapowcy zarabiają średnio w granicach 4-5 tysięcy złotych.
  11. Zasad BHP, których należy przestrzegać w kuchni jest mnóstwo. Dotyczą głównie higieny osobistej, rozmaitych chorób, odzieży oraz odpowiednich dokumentów. Warto zapoznać się z poniższym tekstem - myślę, że to wystarczający zbiór informacji w tym temacie:
  12. Urlop na żądanie przysługuje w maksymalnie 4 dni w ciągu roku. Pracodawca ma prawo odmówić pracownikowi jego udzielenia na podstawie art. 167 2 kp ze względu na szczególne okoliczności, które powodują, że zasługujący na ochronę wyjątkowy interes pracodawcy wymagałby obecności danego pracownika w pracy w okresie określonym w żądaniu udzielenia urlopu.
  13. Jeżeli dane stanowisko pracy wymaga posiadania odzieży roboczej to musisz zapewnić ją pracownikom niezależnie od panujących warunków atmosferycznych. W czasie opadów deszczu czy śniegu, obowiązkowo muszą mieć udostępnione zadaszone miejsce, by mogli się schronić.
×