-
Liczba zawartości
24 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Ostatnia wygrana jaro w dniu 23 Września 2016
Użytkownicy przyznają jaro punkty reputacji!
Reputacja
1 Nie wyróżnia sięO jaro
-
Tytuł
Nowicjusz
-
Jak długo ważne jest badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych?
jaro odpowiedział Hot Dog → na temat → Wymagania sanitarne
Zawsze wydawało mi się, że same badania, wykonywane w sanepidzie są bezterminowe (chyba, że istnieją rozmaite przesłanki, przez które zainteresowany otrzyma nakaz wykonania ich powtórnie). Wizyta u lekarza medycyny pracy natomiast, powinna być odbywana regularnie (niestety nie wiem co jaki czas) - nie wykonanie tych badań byłoby wówczas równoznaczne z tym, że książeczka staje się nieaktualna. -
Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.
-
Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania
-
Z tego co czytałem, w zgrzewce znajdowała się wyłącznie jedna butelka z innej partii - oczywiście była to ta woda, którą mężczyzna poparzył sobie przełyk i jamę ustną. Nie wiadomo czy ktoś tę butelkę podłożył celowo (np. zwalniany pracownik) czy było to jakieś niedopatrzenie. Sprawa jest nadal badana.
-
Praca i zarobki w Sanepidzie
jaro odpowiedział temat → Pracownicy Sanepidu i Inspekcji Weterynaryjnej
Z tego co mi wiadomo to zarobki nie są zbyt wysokie. Raczej 3 tysięcy nie da się zarobić. A możesz uświadomić mnie co się dzieje w zakładach fryzjerskich i kosmetycznych? Jestem ciekawy, jakie zasady higieny nie są tam przestrzegane. Właściwie mało się o tym mówi, dlatego zainteresowało mnie to stwierdzenie. -
-
-
Zasady BHP w gastronomii
jaro odpowiedział Nataliamisiek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Zasad BHP, których należy przestrzegać w kuchni jest mnóstwo. Dotyczą głównie higieny osobistej, rozmaitych chorób, odzieży oraz odpowiednich dokumentów. Warto zapoznać się z poniższym tekstem - myślę, że to wystarczający zbiór informacji w tym temacie: -
Dzień dobry, mam pytanie. Czy istnieją jakieś przepisy, które regulują w sposób jednoznaczny częstotliwość badania wody w zakładach żywienia zbiorowego? Szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała. Czy jeśli taki przepis istnieje, mógłby ktoś mi go zacytować? Dziękuję serdecznie.
-
Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.
-
Wyjścia ewakuacyjne – ile, jakie?
jaro odpowiedział Bartas → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
Jeżeli chodzi o wyjścia ewakuacyjne to przepisy regulują bardzo wiele. Warto się zapoznać z informacjami zawartymi w tym linku, bo ja nie jestem w stanie wszystkiego przytoczyć. http://www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie/k218/s3078/ -
Jakiś czas temu był pomysł. aby wprowadzić obowiązek posiadania czujnika gazu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie jestem w stanie określić czy te przepisy weszły w życie czy jednak skończyło się wyłącznie na planach. Jeśli jednak jest taki obowiązek to z pewnością zainstalowanie spoczywa na właścicielu budynku.
-
Obowiązek posiadania czujników gazu i dymu
jaro odpowiedział Bogus12 → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
Z tego co pamiętam to parę lat temu był pomysł na wprowadzenie obowiązku posiadania czujnika gazu/czadu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie wiem czy te przepisy weszły w życie czy skończyło się wyłącznie na planach. Ceny najtańszych czujników kształtują się w granicach 100 zł, natomiast najdroższe nawet kilkaset złotych. -
Dzień dobry, zastanawiam się jak często powinny być przeprowadzane ćwiczenia przeciwpożarowe? Czy to jest uzależnione od ilości osób znajdujących się w obiekcie czy raczej przepisy są identyczne bez względu na ten czynnik? Kto decyduje o terminie przeprowadzania ćwiczeń przeciwpożarowych? Pozdrawiam.