Skocz do zawartości

jaro

Członkowie
  • Zawartość

    24
  • Dołączył

  • Ostatnio

  • Days Won

    1

Wszystko napisane przez jaro

  1. Dzień dobry, zastanawiam się jak często powinny być przeprowadzane ćwiczenia przeciwpożarowe? Czy to jest uzależnione od ilości osób znajdujących się w obiekcie czy raczej przepisy są identyczne bez względu na ten czynnik? Kto decyduje o terminie przeprowadzania ćwiczeń przeciwpożarowych? Pozdrawiam.
  2. Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.
  3. Zawsze wydawało mi się, że same badania, wykonywane w sanepidzie są bezterminowe (chyba, że istnieją rozmaite przesłanki, przez które zainteresowany otrzyma nakaz wykonania ich powtórnie). Wizyta u lekarza medycyny pracy natomiast, powinna być odbywana regularnie (niestety nie wiem co jaki czas) - nie wykonanie tych badań byłoby wówczas równoznaczne z tym, że książeczka staje się nieaktualna.
  4. jaro

    Food truck a sanepid

    Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.
  5. jaro

    Gatronomia a zarost

    Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania
  6. jaro

    Kolejny problem z wodą żywiec

    Z tego co czytałem, w zgrzewce znajdowała się wyłącznie jedna butelka z innej partii - oczywiście była to ta woda, którą mężczyzna poparzył sobie przełyk i jamę ustną. Nie wiadomo czy ktoś tę butelkę podłożył celowo (np. zwalniany pracownik) czy było to jakieś niedopatrzenie. Sprawa jest nadal badana.
  7. Z tego co mi wiadomo to zarobki nie są zbyt wysokie. Raczej 3 tysięcy nie da się zarobić. A możesz uświadomić mnie co się dzieje w zakładach fryzjerskich i kosmetycznych? Jestem ciekawy, jakie zasady higieny nie są tam przestrzegane. Właściwie mało się o tym mówi, dlatego zainteresowało mnie to stwierdzenie.
  8. jaro

    Wypadek na drodze z winy pracownika

    Nie jestem pewien czy dokładnie ten przepis, który został wyżej przez Was zacytowany tego dotyczy - być może się mylę albo źle go interpretuję, ale coś mi w nie pasuje. Może ktoś jeszcze ma jakąś propozycję w temacie? Chętnie zaczerpnę dodatkowej wiedzy
  9. Tak. Dokładnie tak jak piszesz. Napisałem dość niejasno, ale o to mi chodziło. Było to dla mnie oczywiste, ale wiadomo, że niektórzy mogliby mieć wątpliwości. Dobrze, że ktoś czuwa nad prawidłowym i całkowitym przekazem informacji na forum
  10. Przyznam szczerze, że nie znałem konkretnych przepisów, które tu regulują i byłem przekonany, że ta przerwa powinna trwać dłużej. W firmie, w której pracuję przysługują aż dwie przerwy - jedna 30 minut, druga 15 minut, a przebywam w miejscu pracy około 10 godzin na dobę. Pozdrawiam.
  11. Nie jestem pewien czy najmniej, bo sugerując się w opiniami w internecie widzę, że niektórzy zarabiają także 3 tysiące z haczykiem (niższych kwot nie widziałem). Skąd zatem podane przeze mnie "widełki"? Mam kilku behapowców w bliskim otoczeniu i wiem, że poniżej 4 tysięcy nie zarabiają (dlatego napisałem, że średnio)
  12. Czy się opłaca? W jakim sensie? Jeżeli chodzi o zarobki to raczej jest indywidualna kwestia - jedni mają dużą rodzinę i potrzebują wysokiej wypłaty żeby ją utrzymać, inni są singlami i wystarczy im 3 tysiące żeby spokojnie żyć, więc nie powiem Ci czy się opłaca. Z tego co się orientuję, behapowcy zarabiają średnio w granicach 4-5 tysięcy złotych.
  13. Zasad BHP, których należy przestrzegać w kuchni jest mnóstwo. Dotyczą głównie higieny osobistej, rozmaitych chorób, odzieży oraz odpowiednich dokumentów. Warto zapoznać się z poniższym tekstem - myślę, że to wystarczający zbiór informacji w tym temacie:
  14. Urlop na żądanie przysługuje w maksymalnie 4 dni w ciągu roku. Pracodawca ma prawo odmówić pracownikowi jego udzielenia na podstawie art. 167 2 kp ze względu na szczególne okoliczności, które powodują, że zasługujący na ochronę wyjątkowy interes pracodawcy wymagałby obecności danego pracownika w pracy w okresie określonym w żądaniu udzielenia urlopu.
  15. Dzień dobry, mam pytanie. Czy istnieją jakieś przepisy, które regulują w sposób jednoznaczny częstotliwość badania wody w zakładach żywienia zbiorowego? Szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała. Czy jeśli taki przepis istnieje, mógłby ktoś mi go zacytować? Dziękuję serdecznie.
  16. Jeżeli dane stanowisko pracy wymaga posiadania odzieży roboczej to musisz zapewnić ją pracownikom niezależnie od panujących warunków atmosferycznych. W czasie opadów deszczu czy śniegu, obowiązkowo muszą mieć udostępnione zadaszone miejsce, by mogli się schronić.
  17. Pracodawca nie może żądać od ciebie odbierania telefonu służbowego. To wbrew przepisom. Co ciekawe, jeśli zgodzisz się na dyspozycyjność podczas urlopu, możesz domagać się dodatkowego wynagrodzenia lub dnia urlopu. Jednak wyrażenie zgody na taką prośbę pracodawcy nie jest Twoim obowiązkiem.
  18. Owszem, można takiego pracownika zwolnić dyscyplinarnie, ponieważ ciężko naruszył on podstawowe obowiązki pracownicze. Tutaj znalazłem informację na ten temat.
  19. Dokładnie tak jak już zostało napisane - zaległy urlop należy wykorzystać w ciągu 9 miesięcy kolejnego roku kalendarzowego. W przeciwnym razie urlop przepada. Szkoda byłoby go nie wykorzystać, bo jest to jednak prawo każdego pracownika - każdemu należy się odpoczynek i chwila relaksu, nie samą pracą człowiek żyje
  20. Jeżeli chodzi o wyjścia ewakuacyjne to przepisy regulują bardzo wiele. Warto się zapoznać z informacjami zawartymi w tym linku, bo ja nie jestem w stanie wszystkiego przytoczyć. http://www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie/k218/s3078/
  21. Jakiś czas temu był pomysł. aby wprowadzić obowiązek posiadania czujnika gazu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie jestem w stanie określić czy te przepisy weszły w życie czy jednak skończyło się wyłącznie na planach. Jeśli jednak jest taki obowiązek to z pewnością zainstalowanie spoczywa na właścicielu budynku.
  22. Z tego co pamiętam to parę lat temu był pomysł na wprowadzenie obowiązku posiadania czujnika gazu/czadu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie wiem czy te przepisy weszły w życie czy skończyło się wyłącznie na planach. Ceny najtańszych czujników kształtują się w granicach 100 zł, natomiast najdroższe nawet kilkaset złotych.
×