Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
wosk

Gatronomia a zarost

Recommended Posts

Hej,

 

czy osoba zatrudniona w gastronomii może nosić zarost? Zwracano mi już kilka razy uwagę, ale nie wiem jak się to ma w świetle prawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

W przepisach są tylko wyszczególnione przepisy dotyczące długich włosów u kucharza. Natomiast jeżeli chodzi o zarost to nie jest to uregulowane więc nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby posiadać zarost.

Pracodawca jest zobowiązany do przestrzegania art 23 k.c. który brzmi:  Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Musisz jednak pamiętać o tym, że pracodawca może zawsze woleć wybrać kogoś kto nie posiada zarostu, to jego wolna wola.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko pytanie czy chodzi o kucharza czy kelnera. Jednak osoba zakładająca ten temat tego nie sprecyzowała. 

Klienci raczej do kuchni nie zaglądają :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o kucharza to tak jak ludzie pisali wcześniej, jedyne czego trzeba przestrzegać to spięte włosy albo pod jakimś nakryciem głowy, najlepiej czepkiem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zarost może mieć, przy modzie na brody często widuję kucharzy z brodami (akurat włosy z brody nie wypadają). Natomiast, gdy idzie o włosy (gdzie włosy często wypadają) to trzeba mieć czapeczkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem kto Ci zwrócił na coś takiego uwagę, jeżeli chciałeś pracować w kuchni. Zarost to nic szczególnego w dzisiejszych czasach kiedy panuję na niego wszechobecna moda. Długie włosy to faktycznie jeszcze rozumiem ale broda? O.o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Co do długich włosów, zgadzam się całkowicie - muszą być spięte i schowane pod czepkiem. Nie pracuję w gastronomii, ale nawet we własnej, mieszkalnej kuchni dbam o to, by podczas przygotowywania posiłku "włos mi z głowy nie spadł" ;) Co do zarostu - pierwsze słyszę, że może to stanowić jakikolwiek problem. O ile będąc w restauracji poczułabym się zniesmaczona widząc kucharza/kucharkę czy kelnera/kelnerkę w długich, rozpuszczonych włosach, o tyle na zarost nie zwróciłabym kompletnie żadnej uwagi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 3.08.2016 o 11:26, wosk napisał:

Hej,

 

czy osoba zatrudniona w gastronomii może nosić zarost? Zwracano mi już kilka razy uwagę, ale nie wiem jak się to ma w świetle prawa.

Bardzo długie włosy są dla kucharza dość uciążliwe. W eleganckich lokalach kelnerzy, którzy łamią normy związane z wyglądem, są często karani nieformalnie - obsługują np. mniej uczęszczane stoliki, co przekłada się na gorsze zarobki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego ;) Ot, taka moda i upodobania ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, jaro napisał:

Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego ;) Ot, taka moda i upodobania ;)

Przyznam Ci rację, lubię mężczyzn z zarostem i nie obraziłabym się, gdyby właśnie taki obsłużył mnie w restauracji albo dla mnie gotował ;) Nigdy nie pomyślałabym, że broda czy wąsik mogą stanowić jakikolwiek problem w lokalach gastronomicznych. Na szczęście nijak ma się to do przepisów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie słyszałem, żeby zarost mógł stanowić jakiś problem na stanowisku kelnera czy kucharza, ale przyznam, że interesująca teoria (na szczęście wyłącznie teoria). Nie lubię dyskryminacji na jakimkolwiek stanowisku - niezatrudnianie osób z wieloma kolczykami, tatuażami, irokezem, długimi włosami czy zarostem. Nie to się liczy - liczy się inteligencja, kultura, talent, ambicja i dążenie do celu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×