Ireneusz 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Hej mam pytanie i pilnie potrzebuje odpowiedzi. Kto sporządza kartę takie wypadku, który miał miejsce z pracy do domu? Pracownik BHP czy kadrowa czy jeszcze ktoś inny? Dzięki za wszystkie wskazówki, bo totalnie nie wiem co robić. Odnośnik do odpowiedzi
Kronos 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Powiedz coś więcej o tym wypadku ? Z tego co piszesz nie miałeś chyba jeszcze kontaktu ze swoim pracodawca a takie wypadki często są nieuznawane Jeśli przyczyna tego wypadku nie była uzasadniona życiowo np. stało się to w miejscu w którym nie przebiega droga do twojej pracy tj. byleś w tym czasie w knajpie na obiedzie Dlatego dobrze się zastanów jak bd sporzadzac protokol Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Na pewno nie sporządza jej beahpowiec. Może to być kadrowa albo bezpośredni zwierchnicy czy kierownicy pracownika. Zazwyczaj kartę wypadku i protokół oraz inne dokumenty zbiera kadrowa. Odnośnik do odpowiedzi
kosa 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Sporzadzasz ja razem z pracodawca przeciez ,wiec czemu pytasz? Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Z mojego osobistego doświadczenia wiem, że takie kwestie najczęściej załatwia pracodawca i to do niego powinieneś kierować się w tej kwestii. On kwestię załatwi. Odnośnik do odpowiedzi
czlowiekXXI 0 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 To co musisz zrobić to sporządzić ją właśnie razem z pracodawcą, to on odpowiada za te wszystkie kwestie i leży to w jego obowiązkach. Wszystko jednak też zależy od tego do jakiego wypadku doszło. Ma to bardzo duże znaczenie, czy na pewno taki wypadek można podjąć pod pracę. Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Jeśli pracownik od BHP ma upoważnienie od pracodawcy, to możesz to załatwić z nim. Natomiast jeśli takiej możliwości nie masz bo człowiek od BHP upoważnienia nie ma to musisz to załatwiać z pracodawcą. Na pewno nie z kadrową. Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Wydaje mi się, że takie pismo powinna napisać kadrowa. Odnośnik do odpowiedzi
Elka 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Taką kartę powinno się sporządzać z pracodawcą lub osobą odpowiedzialną za kadry, zależy też od tego, jaki to był wypadek, jakie były jego okoliczności, czy są świadkowie itd. Wiele czynników, które trzeba wziąć pod uwagę. Jednakże, najlepszym wyjściem było porozmawianie z pracodawcą na ten temat. Powodzenia! Edytowane 21 Września 2016 przez Elka Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Z tego co wiem, to na pewno kadrowa, ale musi ona sprecyzować słowo wypadek. Zgodnie z postanowieniem art. 57b w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227) – dalej u.e.r., za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi