-
Liczba zawartości
174 -
Ostatnia wizyta
Zawartość dodana przez Nataliamisiek
-
Co ile musi być wykonywane szkolenie BHP?
Nataliamisiek odpowiedział Sonsty765 → na temat → Szkolenia bhp
nie rzadziej niż raz na 3 lata - szkolenie okresowe pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, przeprowadza się je w formie instruktażu, nie rzadziej niż raz w roku – szkolenia okresowe pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, na których są wykonywane prace szczególnie niebezpieczne, -
Czy macie jakiś pomysł, jak osłonić drewniany dach orzed pożarem? jest może jakaś farba, albo coś innego? Budynek należy do skansenu, i niestety renowacja nie wchodzi gre. Proszę o jakieś porady.
-
Witam Was. Słyszeliście pewnie znowu o tej akcji z wodą żywiec. Jakiś Pan poparzył sobie przełyk Podobno to już kolejna akcja. Cy wiecie, czy jest jakiś raport sanepidu w tej sprawie?
-
Zależy jaki to ma być też lokal, jaka wielkość, co tam będzie sprzedawane. Wiem na pewno, że lokalizacja jest też istotna dla sanepidu. Jesli już masz wybrany lokal to może warto zgłosić się do sanepidu.
-
Sprzedawanie żywności przez internet - jakie wymagania?
Nataliamisiek odpowiedział jaro → na temat → Wymagania sanitarne
Wiem, że zostały wprowadzone zasady zgodne z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Celem wprowadzonych zmian jest udostępnienie konsumentom czytelnych i zrozumiałych informacji na temat kupowanych produktów żywnościowych. Nie wiem czy sanepid może zwracać na to uwagę. -
Jak w temacie, użytkownicy macie jakieś doświadczenia? co uniknąć, na co zwracać uwagę.? Chciałam zaznaczyć, że lokal to mała pizzeria.
-
Musi się odbyć kontrola sanepidu. A opóźnienie jej jest jest bezsensu.
-
Jak długo ważne jest badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych?
Nataliamisiek odpowiedział Hot Dog → na temat → Wymagania sanitarne
Witam. Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych ważne są przez okres 2 lat. -
Praca i zarobki w Sanepidzie
Nataliamisiek odpowiedział temat → Pracownicy Sanepidu i Inspekcji Weterynaryjnej
W sanepidzie mało płacą. Też chciałam tam pracować, ale ostatecznie,nawet się nie starałam z uwagi na zarobki właśnie. Moja koleżanka ze studiów pracuje już chyba z 10 lat i kokosów nie zarabia. -
Bardzo długie włosy są dla kucharza dość uciążliwe. W eleganckich lokalach kelnerzy, którzy łamią normy związane z wyglądem, są często karani nieformalnie - obsługują np. mniej uczęszczane stoliki, co przekłada się na gorsze zarobki.
-
a od strony sanepidu, to polecam zakupić food trucka, który już został zatwierdzony wcześniej. Zdecydowanie to ułatwi sprawę. Nie trzeba sie męczyć z sprawami administracyjnymi.
-
Badanie wody w miejscach żywienia zbiorowego
Nataliamisiek odpowiedział jaro → na temat → Wymagania sanitarne
W ustawie [1] powołano się głównie na następujące rozporządzenia (Unii Europejskiej): rozporządzenie nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywnościowego oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych , rozporządzenie nr 1935/20O4 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie mat -
Szkolenie z pierwszej pomocy
Nataliamisiek odpowiedział Szefowa wszystkich → na temat → Szkolenia bhp
Nikt poza tą grupą osób nie otrzymał według ustawy uprawnień do nauczania pierwszej pomocy, a także nie ma ustawy, która nadawała by uprawnienia do nauczania pierwszej pomocy innym osobom. W związku z powyższym ważne według prawa jest tylko szkolenie z pierwszej pomocy przeprowadzone przez lekarza, pielęgniarkę, ratownika systemu lub odpowiednio do tego przeszkolony nauczyciel. -
Na pewno spadające elementy lub ładunki z pojazdów (np.: podczas ich załadunku lub rozładunku, kontroli stanu technicznego silnika). widziałam kiedyś, jak spadła jedna przesyłka, jak ją ściągał.
-
Z tego co wiem, to np. na Skype masz możliwość, niezależnie od tematu szkolenia, na tzw.współdzielenie ekranu, co pozwala na przekazywanie (poza informacją słowną przez mikrofon), również materiałów pisanych i obrazowych.Obraz z kamerki uzupełnia całość odczuciem bezpośredniego kontaktu ucznia i nauczyciela. Ja miałam takie szkolenie z BHP. Wygodne, szybkie i w sumie opłacalne dla każdego.
-
Czy jest jakieś wynagrodzenie prowizyjne dla bhpowca?
Nataliamisiek odpowiedział Bogus12 → na temat → Dokumentacja bhp
Z tego co wiem, to wysokość omawianej płacy zależy od stawki osobistego zaszeregowania pracownika, która zależy od poziomu wymaganych kwalifikacji zawodowych. W zależności od tego, czy wyniki pracy zdeterminowane są indywidualną pracą pracownika, czy wysiłkiem zespołu. -
Choroba zawodowa - z czym to się wiążę
Nataliamisiek odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Z tego co wiem ,to masz szanse na rente – przysługuje osobie ubezpieczonej, w stosunku, do której orzeczono celowość przekwalifikowania zawodowego ze względu na niezdolność do pracy w dotychczasowym zawodzie, spowodowanej chorobą zawodową. Wysokość renty nie może być niższa niż 100% podstawy jej wymiaru, przysługuje przez okres 6 miesięcy z możliwością przedłużenia o 30 dni. Tylko musisz się przekwalifikować. -
Wyjścia ewakuacyjne – ile, jakie?
Nataliamisiek odpowiedział Bartas → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
"Podstawowym założeniem wyznaczania dróg ewakuacyjnych jest wyznaczanie do tego celu normalnych dróg komunikacyjnych, służących do codziennego poruszania się ludzi, a więc korytarzy, drzwi i klatek schodowych. Nie wolno jest kierować ewakuowanych ludzi na dachy, tarasy oraz w kanały technologiczne, tunele wentylacyjne, na pomosty i podesty instalacyjne itp. Wyznaczając drogę ewakuacyjną, należy przeanalizować liczbę ludzi, którzy będą z niej korzystać i poprzez odpowiednie oznakowanie tak kierować prognozowane strumienie ludzi, aby wszystkie przejścia i dojścia były w miarę możliwości równomie -
Kto musi być odpowiedzialny za ewakuacje?
Nataliamisiek odpowiedział Marzena 45 → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
"Wymagania co do ewakuacji z obiektów zawarte zostały w § 15 ust. 1 r.o.p.b., z każdego miejsca w obiekcie, przeznaczonego do przebywania ludzi, zapewnia się odpowiednie warunki ewakuacji, umożliwiające szybkie i bezpieczne opuszczanie strefy zagrożonej lub objętej pożarem, dostosowane do liczby i stanu sprawności osób przebywających w obiekcie oraz jego funkcji, konstrukcji i wymiarów, a także zastosowanie technicznych środków zabezpieczenia przeciwpożarowego, polegających na: 1) zapewnieniu dostatecznej liczby, wysokości i szerokości wyjść ewakuacyjnych, 2) zachowaniu dopuszczalnej długo -
Jakie mogą być zagrożenia w pracy biurowej?
Nataliamisiek odpowiedział Szefowa wszystkich → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Wśród czynników utrudniających pracę biurową należy wskazać: • brak odpowiednich warunków powierzchniowo-przestrzennych, • emitowanie ciepła przez nasłonecznienie miejsc pracy, • niedostateczna wymiana powietrza w pomieszczeniu, • odblaski i odbicia światła od powierzchni przedmiotów, • hałas w czasie pisania na maszynie, praca drukarki, faksu, • promieniowanie elektromagnetyczne i elektryczność statyczna, • brak przestrzeni do zajęcia wygodnej pozycji ciała przy pracy, • brak wymaganej powierzchni do ustawienia urządzeń i sprzętu, • brak regulacji -
Co się musi znaleśc na protokole wypadku?
Nataliamisiek odpowiedział Marzena 45 → na temat → Dokumentacja bhp
Dokument zawiera między innymi relacje świadków zdarzenia, a przede wszystkim relacje samego poszkodowanego w wypadku. W protokole muszą się również znaleźć opinie i zaświadczenia lekarskie, jeśli pracownik trafił pod opiekę lekarza. Standardowo umieszcza się w protokole szkice i fotografie miejsca, gdzie doszło do wypadku. Zarówno „behapowiec", jak i społeczny inspektor pracy, mogą w protokole dokonać wpisów z własną oceną zdarzenia. -
Czy szkolenie BHP musi być w godzinach pracy?
Nataliamisiek odpowiedział Marzena 45 → na temat → Instrukcje bezpieczeństwa pożarowego
Musi być przeprowadzone w godzinach pracy, absolutnie nie mogą tgo być dni wolne od pracy. -
Kto robi protokół powypadkowy?
Nataliamisiek odpowiedział Marzena 45 → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
"W skład zespołu powypadkowego, ustalającego okoliczności i przyczyny wypadku zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) - dalej r.u.o.w.p. powinien wchodzić pracownik służby bezpieczeństwa i higieny pracy oraz społeczny inspektor pracy."