Szefowa
Członkowie-
Liczba zawartości
20 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Nie wyróżnia sięO Szefowa
-
Tytuł
Nowicjusz
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
-
W przepisach nie określono liczy osób, od której trzeba przeprowadzać miejsce zbiórki. Miejsce zbiórki ewakuacyjne zawsze trzeba wyznaczyć, tutaj nie ma wyjątków. Ma być tyle miejsce, aby każdy z pracowników mógł swobodnie się poruszać w tej przestrzeni. §4 rozporządzenia o ochronie przeciwpożarowej budynków 2. Właściciele, zarządcy lub użytkownicy budynków oraz placów składowych i wiat, z wyjątkiembudynków mieszkalnych jednorodzinnych: f) drabiny ewakuacyjne, rękawy ratownicze, pojemniki z maskami ucieczkowymi, miejsca zbiórki do ewakuacji, miejsca lokalizacji kluczy do wyjść ewa
-
Raz do roku należy wykonać przegląd przez osobę, która posiada w tym zakresie doświadczenie i kwalfikacji. Zazwyczaj nie wiemy, czy pracownik firmy, która zajmuje się przeglądem gaśnic (ja przynajmniej korzystam z usług jednej firmy) ma taką wiedzę/doświadczenie, czy też nie. No, ale w tym wypadku to już powinien być problem firmy, której zlecamy przegląd gaśnic, a nie nasz.
-
Nie musisz, jest to zakazane. Badania okresowe, szkolenia bhp (wszelkie) mają być przeprowadzone w czasie pracy. Jeśli pracodawca nie spełnia tego warunku, to naraża się na karę rzędem 1-30 tys. zł. Jeśli chcesz dalej ruszyć temat, to zgłoś te naruszenie do PiP. Pozdrawiam
- 8 odpowiedzi
-
Krótsza praca przez hałas
Szefowa odpowiedział Małami123 → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Jeśli nie uda Ci się zmniejszyć źródła hałasu, to nie będziesz mógł zatrudniać pracownika dłużej niż 8 godzin w ciągu dnia w tym miejscu pracy. Jednak z tego co wiem, to nie ma konieczności skracania czasu pracy poniżej 8 godzin. Jeśli przekroczysz maksymalne normy, to praca w ogóle będzie zakazana w tym miejscu pracy. -
Dzień dobry, mam pewien problem, gdyż mój szef nie chce mi płacić nadgodzin, do których jestem zmuszana. Z pracy jestem zadowolona, jednakże liczne nadgodziny, za które nie otrzymuję dodatkowego wynagrodzenia są nieco przytłaczające. W tym zawodzie nie ma zbyt wielu miejsc pracy w mojej miejscowości. Czy mogę jakoś przymusić szefa do zapłaty za przerobione nadgodziny? Pozdrawiam
-
remont a zapewnienie toalety przez pracodawcy
Szefowa odpowiedział Nataliamisiek → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Być może w tym czasie można zmnieszyć ilość dostępnych toalet, ale z pewnością nie całkowicie wyłączyć możliwość korzystania z niej. Jeśli ma być to krotki remont, to w praktyce z pewnoscią nie będzie to rodzić żadnych problemów, jednakże mogłyby być z tym poważne problemy, gdyby pracownicy zglosili ten fakt do PiP z jakiśtam powodów. -
Możesz odmówić! Jest to przestój z winy pracodawcy, a więc przysługuje Ci normalna dniówka. W tym wypadku reguluje to KP art. 81. W tym czasie, gdy nie ma dla Ciebie pracy, nie musisz nic robić (możesz do domu wrócić). Pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci dniówkę, chociaż może zmniejszyć ją do 60%. Przeczytaj art. 81 kodeksu pracy to będziesz wszystko wiedziała. Pozdrawiam
-
Obciążenie pracownika kosztami
Szefowa odpowiedział Koła → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Zgodnie z art. 114 pracownik poniesie odpowiedzialność, ale tylko wtedy, gdy była w tym jego wina. Wina ta może być umyślna tj. chciał to zrobić, lub też nieumyślna tj. w wyniku niedbałości uszkodził towar. Wyjątkiem jest dopuszczalne ryzyko, wina pracodawcy oraz wina osoby trzeciej w tym zakresie. -
Czy umowa na zastępstwo może obejmować okres wypoczynkowy?
Szefowa odpowiedział Nataliamisiek → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Jeśli już w ciągu roku nie wykorzystałaś go całego, to jak najbardziej będziesz mogła skorzystać z urlopu w pozostałej części. Nie ma nowych regulacji w stosunku do umowy o zastępstwa, tak jak normalną umowę o pracę należy ją traktować, gdy idzie o urlopy. -
Publikacja w gazecie a ochrona danych osobowych
Szefowa odpowiedział Małami123 → na temat → Dokumentacja danych osobowych
A czy w prasie mogą być publikowane nazwiska w skórcie tj. Sandra. S etc. ? Czy też w ten sposób będziemy mogli także przedstawić tożsamość określonej osoby, a tym samym będzie to niedozwolone? Pozdrawiam -
Czy monitoring należy zgłosić do rejestru GIODO?
Szefowa odpowiedział ZimnyDrań → na temat → Dokumentacja danych osobowych
Miałam do czynienia z wieloma monitoringami i nigdy ich nie zgłaszałam do GIODO. W praktyce nie jest to żadnym problemem A zresztą, wystarczy popytać po okolicznych firmach, czy zgłaszają monitoring do GIODO. -
Jakie warunki musi spełniać administrator danych?
Szefowa odpowiedział Sonsty765 → na temat → Dokumentacja danych osobowych
Musi przekazać informacje, o których pisał @Kargul, uzyskać zgodę oraz zapewnić odpowiedni ich poziom bezpieczeństwa poprzez odpowiednio przyszykowane dokumenty tj. politykę bezpieczeństwa oraz instrukcję zarządzania systemem informatycznym. Z tego co pamiętam, to są to wszystkie niezbędne dokumenty. Pozdrawiam