Skocz do zawartości

Sonsty765

Członkowie
  • Liczba zawartości

200
  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Sonsty765

1. Ukąszenie przez kleszcza lub osę powodujące zachorowanie na boreliozę lub inną chorobę może być traktowane jako nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które wiąże się z pracą i może być kwalifikowane jako wypadek przy pracy.
  2. Czy ktoś ma jakieś materiały odnośnie programów zarządzania ryzykiem np. zakaz palenia, system utrzymania porządku? Będę wdzięczna za wszelkie materiały lub linki.
  3. "W nowym rozporządzeniu brak jest przepisu nakazującego pracodawcy przechowywanie protokołu powypadkowego wraz z pozostałą dokumentacją. Jednak wymóg ten nie został zniesiony lecz jego ranga została podwyższona - wymóg taki został zawarty w Kodeksie Pracy. Zgodnie z jego przepisami pracodawca jest obowiązany przechowywać protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy oraz pozostałą dokumentację powypadkową przez 10 lat."
  4. Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt. 7 za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas: umowy zlecenia.
  5. „Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.” to jest kodeks pracy
  6. Wolontariuszowi, który wykonuje świadczenie przez okres dłuższy niż 30 dni przysługuje zaopatrzenie z tytułu wypadków przy wykonywaniu świadczeń – na zasadach zawartych w ustawie z dnia 30 października 2002 roku o zaopatrywaniu z tytułu wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach (Dz.U. nr 199, poz. 1674 z późn. zm.). Z ustawy tej wynika, że wypadkiem uzasadniającym przyznanie świadczeń opisanych w ustawie jest zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło przy wykonywaniu przez wolontariusza świadczeń na rzecz korzysta
  7. Optymalną, najmniej obciążającą pozycją ciała jest pozycja naturalna, czyli pozycja stojąca z wyprostowanym kręgosłupem i kończynami górnymi opuszczonymi wzdłuż ciała. Niewygodna, znacznie odchylona od naturalnej pozycja ciała może powodować przeciążenia mięśni, wiązadeł i ścięgien. Musisz sobie dostosować miejsce pracy pod siebie.
  8. Myślę, że powinieneś dokonać oględzin miejsca wypadku, stanu technicznego maszyn i innych urządzeń technicznych, stanu urządzeń ochronnych oraz zbadać warunki wykonywania pracy i inne okoliczności, które mogły mieć wpływ na powstanie wypadku,Zrobić jakieś zdjęcia, może rejestr z kamery. Powinieneś zebrać informacje dotyczące wypadku od poszkodowanego.
  9. Definicję wypadku przy pracy określa art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jedn. DzU z 2009 r. nr 167, poz. 1322, dalej ustawa).Według niej protokół powinien być wykonany dla każdej z osobna. Chyba, że ktoś z pracowników stwierdzi, ze nie zgadza się z ustaleniami tego protokołu, może na podstawie art. 189 kodeksu postępowania cywilnego skierować do sądu pracy pozew o ustalenie, że zdarzenie było wypadkiem przy pracy.
  10. Witam, Jakie mam uprawnienia po szkole policealne BHP? czy mogę mogę być BHpowcem?
  11. Z tego co wiem, to na pewno jakaś osoba, która przeszła odpowiednie szkolenie w tym zakresie. Na pewno to musi ktoś kto ma również pewne uprawnienia, o ile się nie mylę. Hmm najlepiej zapytać BHpowaca o ile ktoś taki pracuje w waszej firmie. Ja nigdy nie miałam takiej sytuacji w swojej firmie. Zawsze była jedna osoba odpowiedzialna, był to zazwyczaj kierownik lub zastępca kierownika.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności