-
Liczba zawartości
200 -
Ostatnia wizyta
Zawartość dodana przez Sonsty765
-
Ugryzienie przez osą jako wypadek przy pracy
Sonsty765 odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Ukąszenie przez kleszcza lub osę powodujące zachorowanie na boreliozę lub inną chorobę może być traktowane jako nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które wiąże się z pracą i może być kwalifikowane jako wypadek przy pracy. -
Czy ktoś ma jakieś materiały odnośnie programów zarządzania ryzykiem np. zakaz palenia, system utrzymania porządku? Będę wdzięczna za wszelkie materiały lub linki.
-
Okres przechowywania dokumentacji powypadkowej
Sonsty765 odpowiedział MarcinJ → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
"W nowym rozporządzeniu brak jest przepisu nakazującego pracodawcy przechowywanie protokołu powypadkowego wraz z pozostałą dokumentacją. Jednak wymóg ten nie został zniesiony lecz jego ranga została podwyższona - wymóg taki został zawarty w Kodeksie Pracy. Zgodnie z jego przepisami pracodawca jest obowiązany przechowywać protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy oraz pozostałą dokumentację powypadkową przez 10 lat." -
Umowa zlecenie a wypadek
Sonsty765 odpowiedział R.O. → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt. 7 za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas: umowy zlecenia. -
Chorobowe a zwolnienie z pracy
Sonsty765 odpowiedział mikmas → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
„Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.” to jest kodeks pracy -
Wypadek wolontariusza
Sonsty765 odpowiedział Kronos → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Wolontariuszowi, który wykonuje świadczenie przez okres dłuższy niż 30 dni przysługuje zaopatrzenie z tytułu wypadków przy wykonywaniu świadczeń – na zasadach zawartych w ustawie z dnia 30 października 2002 roku o zaopatrywaniu z tytułu wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach (Dz.U. nr 199, poz. 1674 z późn. zm.). Z ustawy tej wynika, że wypadkiem uzasadniającym przyznanie świadczeń opisanych w ustawie jest zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło przy wykonywaniu przez wolontariusza świadczeń na rzecz korzysta -
Ocena obciążenia układu mięśniowo-szkieletowego
Sonsty765 odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Optymalną, najmniej obciążającą pozycją ciała jest pozycja naturalna, czyli pozycja stojąca z wyprostowanym kręgosłupem i kończynami górnymi opuszczonymi wzdłuż ciała. Niewygodna, znacznie odchylona od naturalnej pozycja ciała może powodować przeciążenia mięśni, wiązadeł i ścięgien. Musisz sobie dostosować miejsce pracy pod siebie. -
Brak świadka wypadku
Sonsty765 odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Myślę, że powinieneś dokonać oględzin miejsca wypadku, stanu technicznego maszyn i innych urządzeń technicznych, stanu urządzeń ochronnych oraz zbadać warunki wykonywania pracy i inne okoliczności, które mogły mieć wpływ na powstanie wypadku,Zrobić jakieś zdjęcia, może rejestr z kamery. Powinieneś zebrać informacje dotyczące wypadku od poszkodowanego. -
Definicję wypadku przy pracy określa art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jedn. DzU z 2009 r. nr 167, poz. 1322, dalej ustawa).Według niej protokół powinien być wykonany dla każdej z osobna. Chyba, że ktoś z pracowników stwierdzi, ze nie zgadza się z ustaleniami tego protokołu, może na podstawie art. 189 kodeksu postępowania cywilnego skierować do sądu pracy pozew o ustalenie, że zdarzenie było wypadkiem przy pracy.
-
Witam, Jakie mam uprawnienia po szkole policealne BHP? czy mogę mogę być BHpowcem?
-
Kto musi być odpowiedzialny za ewakuacje?
Sonsty765 odpowiedział Marzena 45 → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Z tego co wiem, to na pewno jakaś osoba, która przeszła odpowiednie szkolenie w tym zakresie. Na pewno to musi ktoś kto ma również pewne uprawnienia, o ile się nie mylę. Hmm najlepiej zapytać BHpowaca o ile ktoś taki pracuje w waszej firmie. Ja nigdy nie miałam takiej sytuacji w swojej firmie. Zawsze była jedna osoba odpowiedzialna, był to zazwyczaj kierownik lub zastępca kierownika.