-
Liczba zawartości
150 -
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Zawartość dodana przez Marzena 45
-
Moje przedsiębiorstwo, obcy wykonawca, wypadek
Marzena 45 odpowiedział zwiss → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Nie sądzę, byś odpowiadał za wypadek podwykonawcy. A jakieś szczegół? zależy tez, czy ten wypadek był spowodowany jakaś wadliwą częścią tej kanalizacji, ale sądzę, że to mogłoby być bardziej naciągane z ich strony. Sądzę, że lepiej by było gdybyś dowiedział się szczegółów co spowodowało ten wypadek. Może to wina pracownika, nie Twoja. -
Wypadek przy pracy a świadek
Marzena 45 odpowiedział R.O. → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Jeśli świadek nie potwierdza wyjaśnień poszkodowanego - i nie ma innych okoliczności, które potwierdzałyby prawdziwość słów poszkodowanego - kiedy był u lekarza?? czy w tym samym dniu? -
Wypadek wolontariusza
Marzena 45 odpowiedział Kronos → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Wolontariuszem jest każdy, kto ochotniczo i bez wynagrodzenia wykonuje świadczenia odpowiadające świadczeniu pracy, na zasadach określonych w ustawie z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 234, poz. 1536). Wolontariusz powinien mieć prawo ubezpieczenia. I żądać odszkodowania. -
Umowa zlecenie a wypadek
Marzena 45 odpowiedział R.O. → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, osoby wykonujące pracę na podstawie umowy zlecenia podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym. Zgodnie natomiast z art. 12 tej samej ustawy, osoby pracujące w oparciu o umowę zlecenie podlegają również ubezpieczeniu wypadkowemu. Protokół musi być, a odszkodowanie też się należy. -
Wypadek przy pracy - kierowca na parkingu
Marzena 45 odpowiedział xawier → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Na policje od razu! A jakiś rejestr z kamery jest? jacyś świadkowie? Samo poświadczenie wydaje mi się, że nie wlicza sięw wypadek przy pracy. Bo to sytuacja losowa. Chyba, ze został pobity przez innego pracownika no nie wiem, coś koło tego. Tak sądze. Jakieś szczegóły? Opisz bardziej tą sytuacje. -
Hej tu jest szablon protokołu : http://www.abc-hse.com/files/Protoko--powypadkowy-wypadek--uznany---przyk-ad_2mxu5uob.pdf "w punkcie 1 określa pracodawcę, tj. nazwę firmy lub imię i nazwisko jej właściciela, adres siedziby oraz NIP i REGON, numer dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość pracodawcy, a także kod PKD, w punkcie 2 protokołu wpisuje dane osoby, która uległa wypadkowi, a także ogólnie opisuje okoliczności i przyczyny wypadku oraz wykazuje skład zespołu wypadkowego, w punkcie 3 wpisuje imię i nazwisko osoby, która zgłosiła wypadek, oraz po
-
Okres przechowywania dokumentacji powypadkowej
Marzena 45 odpowiedział MarcinJ → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Nowe rozporządzenie wykonawcze dotyczące wypadków przy pracy jest praktycznie powtórzeniem regulacji zawartych w dotychczas obowiązujących przepisach. Jego wejście w życie nie wpływa więc na sytuację pracodawców i pracowników. W porównaniu do poprzednio obowiązującego, nowe rozporządzenie nie zawiera przepisów nakazujących pracodawcy przechowywanie protokołu powypadkowego wraz z pozostałą dokumentacją przez 10 lat. Regulacja ta została jednak przeniesiona do Kodeksu pracy i nadal obowiązuje. -
Opis znaku w Polskiej Normie przedstawia się następująco: PN - N - 01236-4:1997, tablica 1 Treść znaku: Sylwetka człowieka w świetle drzwi z prawej strony języki ognia. Kształt i barwa: Znak kwadratowy lub prostokątny Tło: barwa czerwona Otwór drzwiowy: barwa biała Sylwetka człowieka: barwa czerwona Ogień: barwa biała Znak dodatkowy tło – barwa czerwona napis – barwa biała Zastosowanie – do oznaczenia drzwi znajdujących się w ścianach oddzielenia przeciwpożarowego
-
Witam, pracodawca zorganizował szkolenie BHP dla pracowników z firmy. Podczas tego szkolenia szef dowiedział się, że konieczne jest wyznaczenie osób odpowiedzialnych za ewakuację. Szef twierdzi, że ma być to w formie takiej wywieszki, by każdy widział, kto jest odpowiedzialny za ewakuację w danym obiekcie. Nie jestm pewna czy to ma tak wyglądać? i na czym polegałaby selekcja takich osób? jakieś kryteria? j się już obawiam, że będzie to zrobione po łebkach.
-
Myślę , że nauczyciel nie musi znać się na gaszeniu pożaru, najważniejsze jest bezpieczeństwo uczniów, musi ich wyprowadzić wyjściem ewakuacyjnym i wezwać odpowiednie służby, Bezsensu by było gdyby nauczyciel najpierw zajął się pożarem a potem opieka nad dzieciakami. Oczywiście znajomość przepisów nie zwalnia do reakcji, ale priorytetem jest bezpieczeństwo dzieciaków, a nie akcja gaszenia pożaru.
-
Choroba zawodowa - z czym to się wiążę
Marzena 45 odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
A masz badania? aby być niezdolnym do pracy musisz mieć to udokumentowane przez lekarza. Stopnie niepełnosprawności są przyznawane w zależności od obciążenia fizycznego bądź psychicznego. W zależności od stopnia niepełnosprawności przysługuje Ci renta. Ale musisz mieć wszystkie dokumenty i badania skierowane do ZUS. -
Witam, zastanawiam się nad pewną sprawą. W mojej firmie 4 konserwatorów przeszkolono na Strażników Ruchu Drogowego i zostały rozszerzone ich zakresy obowiązków. Czy w takiej sytuacji nie powinni przejść dodatkowych badań okresowych?
-
Ocena obciążenia układu mięśniowo-szkieletowego
Marzena 45 odpowiedział dzwoneczek → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Przydatne, powinnam to pokazać mojej szefowej. Być może wprowadzi jakieś zmiany w trybie pracy. praca przy biurku tez potrafi wykończyć człowieka. Czasem się zastanawiam co jest lepsze czy praca fizyczna, czy przy biurku. Nie dość, że człowiek psychicznie pracuje, to jeszcze stała pozycja kręgosłupa, nie wygodne krzesło itp, sprawia, ze po 8 godzinach czuje się wypruta. -
Ja tez robiłam internetową, ale nie zawsze są bezpłatne, Czasem trzeba zapłacić, a oszustów dziś nie mało. Zwłaszcza, że już wielokrotnie słyszałam o różnych sytuacjach, gdzie jakaś firma wyłudziła pieniądze od użytkownika. Także ja bym uważała na takie testy, czasem warto jednak podjąć się wersji papierowe. Chyba, ze ma ktoś sprawdzone strony internetowe.
-
Wypadek w drodze do pracy
Marzena 45 odpowiedział domestos → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Moim zdaniem to jest nie ważne skąd on jechał, tylko gdzie. Jak jechał do pracy to pracodawca powinien sie zainteresować pracownikiem, ale bez przesady, by pracodawca odpowiadał za pracownika poza godzinami pracy. Jeśli jeszcze jej nie zaczął to pracodawca nie oma obowiązku płacić odszkodowania czy coś w ten deseń. Gdyby wypadek był w godzinach pracy to co innego. Na pewno nie jest to jakikolwiek powód do tego by wyłudzać pieniądze od pracodawcy. -
Wypadek na budowie
Marzena 45 odpowiedział karburator → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Mój mąż płacił kiedyś 400 zł, ale to było jakieś 6 lat temu. Sądzę, że teraz firmy mniej biorą. Myślę, że to też zależy od miasta i rodzaju wypadku. Jak w pracy jest bhpowiec, to on powinien całą dokumentacje przygotować. Noo ale różnie bywa, czasem znajdzie się też taki niewykwalifikowany, albo na stażu, co za dużo mądrego nie napisze. Szukanie dobrej firmy BHP to tez nie lada wyczyn. Ja miałam mnóstwo dylematów z wybraniem odpowiedniej. -
Wypadek na budowie
Marzena 45 odpowiedział karburator → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Musi być protokół powypadkowy. nawet jak masz wypadek samochodowy to też policja robi protokół. Jeśli pracownik ucierpiał na tym poważnie, co utrudnia mu dalsza pracę to taki dokument jest niezbędny. On potem może się starać o odszkodowanie. Z tego co wiem, to w zespole powypadkowym na pewno musi być Bhpowiec. Dobrze by było gdyby był jakiś manager, kierownik, ktoś kto zarządza zespołem. -
Zmniejszenie ilości wypadków
Marzena 45 odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
To zależy jaki rodzaj pracy wykonują pracownicy. Ankieta myślę, że to dobry pomysł. Pracownicy wypowiadają się anonimowo, co za tym idzie odpowiadają szczerze, można wyłapać pewnie niedogodności i polepszyć standard pracy. Pamiętam, jak nas szefowa męczyła kiedyś ankietami, ale sprawdziło się to. Z drugiej strony, jeśli jest jakiś problem, to pracownicy mogą mieć również kłopot z wyjaśnieniem pewnych sytuacji, zwłaszcza jeśli nie są wyszkoleni w jakimś obszarze. -
Brak świadka wypadku
Marzena 45 odpowiedział Ireneusz → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Ja bym się nie zgodziła. Świadek musi być, zwłaszcza jeśli w miejscu pracy nie ma kamer. Ja miałam podobną sytuacje kiedyś .Niestety pracodawca nie uwierzył na słowo. Świadek był niezbędny w tej sytuacji, który poświadczył całą prawdę. Rozumiem pracodawców, bo wiele osób, próbuje wyłudzić odszkodowanie za wypadek w pracy. Jest to pewne zabezpieczenie przed takimi pracownikami.