Skocz do zawartości
Sonsty765

Jakie są zagrożenia biologiczne kucharza?

Rekomendowane odpowiedzi

Praca kucharza na pewno jest niebezpieczna, ale czy wie ktoś jakie czynniki biologiczne zagrażają osobie pracującej na tym stanowisku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

praca w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza

kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, co często wiąże się z poparzeniami.

praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami.

nieodłącznym elementem pracy kucharza jest także stres.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Ta lista może być znacznie szersza, wszystko zależy od potraw, z którymi stykał się kucharz. W tym wypadku może być to: 

- Śródmiąższowe zapalenie płuc - gdy ma dostęp do ptaków

- Bruceloza, przewlekłe stany zapalne różnych narządów - ryby i mięso

- Salmonella - gdy są to produkty roślinne/zwierzęce 

i wiele innych zagrożeń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Oto zagrożenia biologiczne dla kucharza:

  • salmonella,
  • pałeczka listeriozy,
  • chlamydia,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • toksomplazmoza,
  • włosień kręty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś orientuje się jakie są fizyczne czy mechaniczne zagrożenia dla kucharza?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Zagrożenia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne na stanowisku kucharza to:

  • przeciążenie układu ruchu,
  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o przedmioty,
  • kontakt z ostrymi krawędziami,
  • uderzenie przez spadające elementy,
  • wybuch,
  • pożar,
  • prąd elektryczny,
  • mikroklimat,
  • zmienne temepratury,
  • przeciążenie układu nerwowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

A zagrożenia biologiczne to:

  • brucella abortus,
  • szczepy ptasie czyli chlamydia,
  • pałeczka listeriozy,
  • salmonella,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty.
  • kropidlak popielaty,
  • toksoplazmoza,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • włosień kręty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.11.2016 o 19:00, pablito napisał:

Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał?

To znaczy, że jak ma kontakt z ciepłymi potrawami o wtedy istnieje ryzyko poparzenia. Zawsze istnieje ryzyko przecięcia się ostrym przedmiotem np. nożem. Jesli ma do czynienia z produktami roślinnymi i zwierzęcymi to istnieje ryzyko salmonelli. I tak dalej, i tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...