Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Sonsty765

Jakie są zagrożenia biologiczne kucharza?

Recommended Posts

praca w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza

kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, co często wiąże się z poparzeniami.

praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami.

nieodłącznym elementem pracy kucharza jest także stres.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ta lista może być znacznie szersza, wszystko zależy od potraw, z którymi stykał się kucharz. W tym wypadku może być to: 

- Śródmiąższowe zapalenie płuc - gdy ma dostęp do ptaków

- Bruceloza, przewlekłe stany zapalne różnych narządów - ryby i mięso

- Salmonella - gdy są to produkty roślinne/zwierzęce 

i wiele innych zagrożeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Oto zagrożenia biologiczne dla kucharza:

  • salmonella,
  • pałeczka listeriozy,
  • chlamydia,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • toksomplazmoza,
  • włosień kręty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zagrożenia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne na stanowisku kucharza to:

  • przeciążenie układu ruchu,
  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o przedmioty,
  • kontakt z ostrymi krawędziami,
  • uderzenie przez spadające elementy,
  • wybuch,
  • pożar,
  • prąd elektryczny,
  • mikroklimat,
  • zmienne temepratury,
  • przeciążenie układu nerwowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A zagrożenia biologiczne to:

  • brucella abortus,
  • szczepy ptasie czyli chlamydia,
  • pałeczka listeriozy,
  • salmonella,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty.
  • kropidlak popielaty,
  • toksoplazmoza,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • włosień kręty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 26.11.2016 o 19:00, pablito napisał:

Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał?

To znaczy, że jak ma kontakt z ciepłymi potrawami o wtedy istnieje ryzyko poparzenia. Zawsze istnieje ryzyko przecięcia się ostrym przedmiotem np. nożem. Jesli ma do czynienia z produktami roślinnymi i zwierzęcymi to istnieje ryzyko salmonelli. I tak dalej, i tak dalej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×