Skocz do zawartości

Jakie są zagrożenia biologiczne kucharza?


Sonsty765

Rekomendowane odpowiedzi

Ta lista może być znacznie szersza, wszystko zależy od potraw, z którymi stykał się kucharz. W tym wypadku może być to: 

- Śródmiąższowe zapalenie płuc - gdy ma dostęp do ptaków

- Bruceloza, przewlekłe stany zapalne różnych narządów - ryby i mięso

- Salmonella - gdy są to produkty roślinne/zwierzęce 

i wiele innych zagrożeń.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Zagrożenia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne na stanowisku kucharza to:

  • przeciążenie układu ruchu,
  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o przedmioty,
  • kontakt z ostrymi krawędziami,
  • uderzenie przez spadające elementy,
  • wybuch,
  • pożar,
  • prąd elektryczny,
  • mikroklimat,
  • zmienne temepratury,
  • przeciążenie układu nerwowego.
Odnośnik do odpowiedzi
  • 4 months later...
Dnia 26.11.2016 o 19:00, pablito napisał:

Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał?

To znaczy, że jak ma kontakt z ciepłymi potrawami o wtedy istnieje ryzyko poparzenia. Zawsze istnieje ryzyko przecięcia się ostrym przedmiotem np. nożem. Jesli ma do czynienia z produktami roślinnymi i zwierzęcymi to istnieje ryzyko salmonelli. I tak dalej, i tak dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...