Sonsty765 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 Praca kucharza na pewno jest niebezpieczna, ale czy wie ktoś jakie czynniki biologiczne zagrażają osobie pracującej na tym stanowisku? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 praca w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, co często wiąże się z poparzeniami. praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami. nieodłącznym elementem pracy kucharza jest także stres. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
RestauracjaDomi 1 Napisano 7 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2016 Ta lista może być znacznie szersza, wszystko zależy od potraw, z którymi stykał się kucharz. W tym wypadku może być to: - Śródmiąższowe zapalenie płuc - gdy ma dostęp do ptaków - Bruceloza, przewlekłe stany zapalne różnych narządów - ryby i mięso - Salmonella - gdy są to produkty roślinne/zwierzęce i wiele innych zagrożeń. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
pablito 1 Napisano 26 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopada 2016 Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Lena 0 Napisano 5 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudnia 2016 Oto zagrożenia biologiczne dla kucharza: salmonella, pałeczka listeriozy, chlamydia, pałeczka duru brzusznego, gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego, toksomplazmoza, włosień kręty. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
aron 0 Napisano 7 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudnia 2016 A czy ktoś orientuje się jakie są fizyczne czy mechaniczne zagrożenia dla kucharza? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 7 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudnia 2016 Zagrożenia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne na stanowisku kucharza to: przeciążenie układu ruchu, upadek na tym samym poziomie, uderzenie o przedmioty, kontakt z ostrymi krawędziami, uderzenie przez spadające elementy, wybuch, pożar, prąd elektryczny, mikroklimat, zmienne temepratury, przeciążenie układu nerwowego. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 7 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudnia 2016 Zapraszam do kupienia oceny ryzyka zawodowego kucharza, tam są wymienione wszystkie powyższe czynniki Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 10 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwietnia 2017 A zagrożenia biologiczne to: brucella abortus, szczepy ptasie czyli chlamydia, pałeczka listeriozy, salmonella, pałeczka duru brzusznego, gronkowiec złocisty. kropidlak popielaty, toksoplazmoza, laseczka jadu kiełbasianego, włosień kręty. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Arbuz 0 Napisano 11 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwietnia 2017 Dnia 26.11.2016 o 19:00, pablito napisał: Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał? To znaczy, że jak ma kontakt z ciepłymi potrawami o wtedy istnieje ryzyko poparzenia. Zawsze istnieje ryzyko przecięcia się ostrym przedmiotem np. nożem. Jesli ma do czynienia z produktami roślinnymi i zwierzęcymi to istnieje ryzyko salmonelli. I tak dalej, i tak dalej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.