Skocz do zawartości

Jakie są zagrożenia biologiczne kucharza?


Sonsty765

Rekomendowane odpowiedzi

praca w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza

kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, co często wiąże się z poparzeniami.

praca w kontakcie z ostrymi krawędziami i nożami.

nieodłącznym elementem pracy kucharza jest także stres.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lista może być znacznie szersza, wszystko zależy od potraw, z którymi stykał się kucharz. W tym wypadku może być to: 

- Śródmiąższowe zapalenie płuc - gdy ma dostęp do ptaków

- Bruceloza, przewlekłe stany zapalne różnych narządów - ryby i mięso

- Salmonella - gdy są to produkty roślinne/zwierzęce 

i wiele innych zagrożeń.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Oto zagrożenia biologiczne dla kucharza:

  • salmonella,
  • pałeczka listeriozy,
  • chlamydia,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • toksomplazmoza,
  • włosień kręty.
Odnośnik do odpowiedzi

Zagrożenia fizyczne, chemiczne i psychofizyczne na stanowisku kucharza to:

  • przeciążenie układu ruchu,
  • upadek na tym samym poziomie,
  • uderzenie o przedmioty,
  • kontakt z ostrymi krawędziami,
  • uderzenie przez spadające elementy,
  • wybuch,
  • pożar,
  • prąd elektryczny,
  • mikroklimat,
  • zmienne temepratury,
  • przeciążenie układu nerwowego.
Odnośnik do odpowiedzi
  • 4 months later...

A zagrożenia biologiczne to:

  • brucella abortus,
  • szczepy ptasie czyli chlamydia,
  • pałeczka listeriozy,
  • salmonella,
  • pałeczka duru brzusznego,
  • gronkowiec złocisty.
  • kropidlak popielaty,
  • toksoplazmoza,
  • laseczka jadu kiełbasianego,
  • włosień kręty.
Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.11.2016 o 19:00, pablito napisał:

Co to znaczy, ze to zależy od potraw z jakimi się stykał?

To znaczy, że jak ma kontakt z ciepłymi potrawami o wtedy istnieje ryzyko poparzenia. Zawsze istnieje ryzyko przecięcia się ostrym przedmiotem np. nożem. Jesli ma do czynienia z produktami roślinnymi i zwierzęcymi to istnieje ryzyko salmonelli. I tak dalej, i tak dalej.

Odnośnik do odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności