Nataliamisiek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Jak w temacie, użytkownicy macie jakieś doświadczenia? co uniknąć, na co zwracać uwagę.? Chciałam zaznaczyć, że lokal to mała pizzeria. Odnośnik do odpowiedzi
agata902 0 Napisano 24 Września 2016 Share Napisano 24 Września 2016 Z pewnością musisz zwrócić szczególną uwagę na stan higieniczny i sanitarny całego obiektu oraz sprzętu. Jeśli utrzymujecie czystość na co dzień to kontrola nie powinna stanowić dla Was większego problemu. Często sprawdzana jest podczas kontroli toaleta. Znalazłam taki zapis: Cytat Prawidłowo wyposażone stanowisko do mycia rąk powinno zawierać: instrukcję do mycia rąk; bakteriobójcze mydło w płynie; dystrybutor ręczników jednorazowych; szczoteczkę do paznokci; kosz na śmieci, otwierany bez użycia rąk. W żadnym wypadku nie stosuj mydła w kostce. W zakładzie wszyscy pracownicy korzystają z takiego mydełka, jedni bardziej dbają o higienę, a drudzy mniej. Ci mniej zatroskani o higienę, niedokładnie myjąc ręce, pozostawiają mnóstwo zarazków na mydlanej kostce, w której bakterie się rozwijają. Gdy urzędnik zobaczy taką kostkę mydła, to nie będzie miał wesołej miny. Odnośnik do odpowiedzi
agata902 0 Napisano 24 Września 2016 Share Napisano 24 Września 2016 O i to jest także ciekawe: Cytat Pamiętaj o dobrych nawykach i pilnuj, żeby Twoi pracownicy przykładali dużą wagę do higieny. Pozwoli to im nie zaliczyć wpadki podczas obecności pracownika sanepidu. Oto najczęstsze mankamenty, na których są przyłapywani pracownicy: próbowanie potraw palcem; ponowne wykorzystanie brudnych naczyń do innego celu; stawianie surowców lub innych artykułów żywnościowy na podłodze; podnoszenie kawałków żywności z podłogi i ponowne ich umieszczanie w potrawie. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Podczas odbioru i kontroli należy posiadać: książkę kontroli książeczkę zdrowia projekt technologiczny lokalu zeszyty do monitorowania temperatury lodówek, dostaw, mycia i dezynfekcji podłóg i urządzeń wyniki badania wody umowa na wywóz śmieci umowa i wyniki na deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji umowę na dzierżawę zaplecza szkolenie BHP To są podstawowe rzeczy, bez tego kontroli nie przejdziesz. Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Super, te informacje są bardzo przydatne dla mnie .Bardzo dziękuję:) Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. Odnośnik do odpowiedzi
FTWBurn 0 Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Dnia 10.10.2016 o 12:11, Bączek napisał: Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. Z tego co wiem, to nie jest to wymagane. To trochę taka nowoczesna moda, że kucharz zakłada rękawiczki przy gotowaniu. Odnośnik do odpowiedzi
TG'99 0 Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Dnia 10.10.2016 o 12:11, Bączek napisał: Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. no właśnie są jakieś przepisy, które to regulują? bo jak ja szukałem to nic takiego nie znalazłem. trochę to dziwne moim zdaniem. Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dnia 27.11.2016 o 08:17, TG'99 napisał: no właśnie są jakieś przepisy, które to regulują? bo jak ja szukałem to nic takiego nie znalazłem. trochę to dziwne moim zdaniem. Nie ma przepisu, który by to dokładnie regulował. Ale jest to po prostu w dobrym geście. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi