Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Nataliamisiek

Jak się przygotowac do kontroli sanepidu?

Recommended Posts

Z pewnością musisz zwrócić szczególną uwagę na stan higieniczny i sanitarny całego obiektu oraz sprzętu. Jeśli utrzymujecie czystość na co dzień to kontrola nie powinna stanowić dla Was większego problemu. Często sprawdzana jest podczas kontroli toaleta. Znalazłam taki zapis: 

Cytat

 

Prawidłowo wyposażone stanowisko do mycia rąk powinno zawierać:

instrukcję do mycia rąk;

bakteriobójcze mydło w płynie;

dystrybutor ręczników jednorazowych;

szczoteczkę do paznokci;

kosz na śmieci, otwierany bez użycia rąk.

W żadnym wypadku nie stosuj mydła w kostce. W zakładzie wszyscy pracownicy korzystają z takiego mydełka, jedni bardziej dbają o higienę, a drudzy mniej. Ci mniej zatroskani o higienę, niedokładnie myjąc ręce, pozostawiają mnóstwo zarazków na mydlanej kostce, w której bakterie się rozwijają. Gdy urzędnik zobaczy taką kostkę mydła, to nie będzie miał wesołej miny.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

O i to jest także ciekawe:

Cytat

 

Pamiętaj o dobrych nawykach i pilnuj, żeby Twoi pracownicy przykładali dużą wagę do higieny. Pozwoli to im nie zaliczyć wpadki podczas obecności pracownika sanepidu. Oto najczęstsze mankamenty, na których są przyłapywani pracownicy:

próbowanie potraw palcem;

ponowne wykorzystanie brudnych naczyń do innego celu;

stawianie surowców lub innych artykułów żywnościowy na podłodze;

podnoszenie kawałków żywności z podłogi i ponowne ich umieszczanie w potrawie.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

Podczas odbioru i kontroli należy posiadać:

  • książkę kontroli 
  • książeczkę zdrowia 
  • projekt technologiczny lokalu
  • zeszyty do monitorowania temperatury lodówek, dostaw, mycia i dezynfekcji podłóg i urządzeń 
  • wyniki badania wody
  • umowa na wywóz śmieci 
  • umowa i wyniki na deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji
  • umowę na dzierżawę zaplecza
  • szkolenie BHP 

 

To są podstawowe rzeczy, bez tego kontroli nie przejdziesz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w  rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.10.2016 o 12:11, Bączek napisał:

Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w  rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. 

Z tego co wiem, to nie jest to wymagane. To trochę taka nowoczesna moda, że kucharz zakłada rękawiczki przy gotowaniu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.10.2016 o 12:11, Bączek napisał:

Dobrze też gdyby pracownicy przygotowywali żywność w  rękawiczkach jednorazowych. Tych takich gumowych. Chociaż nie jestem pewna czy jest to wymagane. 

no właśnie są jakieś przepisy, które to regulują? bo jak ja szukałem to nic takiego nie znalazłem. trochę to dziwne moim zdaniem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia ‎27‎.‎11‎.‎2016 o 08:17, TG'99 napisał:

no właśnie są jakieś przepisy, które to regulują? bo jak ja szukałem to nic takiego nie znalazłem. trochę to dziwne moim zdaniem. 

Nie ma przepisu, który by to dokładnie regulował. Ale jest to po prostu w dobrym geście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×