Bartosz
Członkowie-
Liczba zawartości
13 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Nie wyróżnia sięO Bartosz
-
Tytuł
Nowicjusz
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
-
Jak wygląda u was praktyka ćwiczeń PPOŻ?
Bartosz odpowiedział Bogus12 → na temat → Kursy i szkolenia przeciwpożarowe
Wydaję mi się, że w takich ćwiczeniach, próbnych ewakuacjach przede wszystkim powinien brać udział personel szpitala, sklepu czy też innego budynku, który jest budynkiem użytku publicznego. To na personelu, ludziach zatrudnionych w danym zakładzie pracy ciąży obowiązek, żeby wyprowadzić bezpiecznie pacjentów, klientów sklepu czy też petentów z urzędu. Dlatego zawsze można w jakiś sposób te ćwiczenia przeprowadzić, trzeba nawet właśnie z tych powodów, które wymieniłem. -
U mnie w firmie zawsze szkolenia przeprowadzał strażak, było tak za każdym razem. Wydawało mi się, że strażak jest obowiązkowy jednak widocznie byłem w błędzie.
-
Czujniki dymu i e- papieros
Bartosz odpowiedział Szefowa wszystkich → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
A czym ten e-papieros szkodzi? Bo chyba wiesz, że czujniki dymu są po to, żeby uniknąć i chronić przed pożarem a nie przed tym, żeby ktoś nie palił w pracy. Oczywiście niedopałek papierosa może spowodować pożar w budynku więc jest logiczne, że czujniki łapią dym papierosowy, jednak w czym przeszkadza para wodna z e-papierosa. On nie zaprószy ognia ani nic z tych rzeczy. -
No musi być jakieś miejsce zbiórki pracowników, jak w inny sposób przełożony, ktoś kto jest odpowiedzialny za ewakuację z miejsca pożaru ma przeliczyć pracowników i upewnić się, że wszyscy są i nikt nie został w środku budynku? Przecież bez takiego miejsca zbiórki to jest niewykonalne i każdy by się rozchodził tam gdzie mu się podoba. A budynek nigdy nie ma tylko jednego wyjścia ewakuacyjnego, tylko kilka. Moim zdaniem miejsce zbiórki to mus i zdecydowanie łatwiej dzięki niemu chronić swoich pracowników przed wypadkiem podczas pożaru.
-
Pracownica w ciąży i badania lekarskie
Bartosz odpowiedział Bogus12 → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Ale jak przebywa na L4 to przecież i tak dostaję wynagrodzenie tylko, że nie jest to 100%, tylko o ile dobrze pamiętam 80%. W takim wypadku za ten jeden dzień badań dostanie po prostu 100% dniówki i tyle. -
Śliskość powierzchni
Bartosz odpowiedział Wiesław → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
To nie najgłupszy pomysł z tymi plastikowymi wycieraczkami, faktycznie mogą dać rezultat. Ja też pomyślałbym nad tym, żeby tą powierzchnię wysypać jakimś żwirem albo solą, to też pomogłoby, żeby była większa przyczepność. Tylko trzeba o tym pamiętać i robić to co jakiś czas bo oczywistym jest to, że ten żwir czy sól z czasem się zużyją. A co do płytek to ogólnie najlepszy jest gres antypoślizgowy, z wysokim współczynnikiem pei. Jednak nawet gres to płyta i w czasie zimy, śniegu i lodu będzie gładko, dlatego zdecydowałbym się na ten żwir czy też sol drogową. W tym drugim wypadku jednak mo -
Wypadek podczas opuszczania zakładu pracy
Bartosz odpowiedział Mierzej → na temat → Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
Moim zdaniem, jeżeli do zdarzenia doszło jeszcze na terenie zakładu pracy to mamy tutaj do czynienia z wypadkiem w pracy, mimo, że była już przebrana i udawała się do wyjścia. Mogę się jednak mylić, bo posługuję się po prostu logiką, że jeżeli była jeszcze na terenie zakładu pracy to tak naprawdę nie zaczęła jeszcze "drogi do/z pracy". -
Prawda jest taka, że jeżeli nie siedzi się w gastronomi to wiele rzeczy, które dla zwykłego człowieka są bez znaczenia, dla inspektora sanepidu będą miały bardzo duże znaczenie, wręcz kluczowe. Więc wydaję mi się, że takie pytanie o to do czego się może przyczepić inspektor sanepidu nie jest naiwne i nie chodzi o to, żeby kombinować, tylko uzyskać informację.
-
Czy sanepid też sprawdza suplementy diety w sprzedaży?
Bartosz odpowiedział Sonsty765 → na temat → Wymagania sanitarne
Czy będzie sam produkował jakieś produkty czy tylko je rozprowadzał? Bo z tego co sam się orientuję to jeżeli je będzie tylko rozprowadzał, to musi je trzymać w pomieszczeniu, które będzie suche, pozbawione wilgoci, insektów, szczurów. Jeżeli jednak sam będzie je produkował to jest zdecydowanie więcej przepisów, które będzie musiał spełnić, to tak jak w gastronomi, trzeba zdecydowanie więcej wymagań wypełnić. -
BHPEX Sp.j. – zwycięzcą rankingu e-gazele biznesu w lubuskiem
Bartosz odpowiedział Rafał Wielgus → na temat → Blog
Gratulację!