-
Liczba zawartości
21 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
1 Nie wyróżnia sięO adek1984
-
Tytuł
Nowicjusz
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
-
Gdzie można złożyć skargę na pracownika BHP?
adek1984 odpowiedział Sonsty765 → na temat → Pracownicy służb bhp
Ciekawe pytanie, nigdy się na tym nie zastanawiałem, ale na Twoim miejscu na pewno bym skargę złożył. Wydaje mi się, że skarga u pracodawcy nic nie da - to nie ma najmniejszego sensu. Według mnie należy to zgłosić bezpośrednio do Państwowej Inspekcji Pracy - oni powinni należycie zareagować. Pozdrawiam. -
Kurs na inspektora ppoż elearning
adek1984 odpowiedział R.O. → na temat → Instrukcje bezpieczeństwa pożarowego
Co prawda nigdy nie robiłem kursu na inspektora ppoż, ale miał styczność z wieloma innymi kursami w formie e-learningu i byłem bardzo zadowolony. Zgadza się, że jest oszczędność czasu i pieniędzy, a ponadto bardziej mogłem się skoncentrować, a co za tym idzie - nabyć lepszą wiedzę. Pozdrawiam. -
Czy potrzebny jest strażak?
adek1984 odpowiedział Nataliamisiek → na temat → Strażacy i inspektorzy ochrony przeciwpożarowej
Myślę, że nie jest potrzebny strażak. Tak jak piszesz - większe problemy mogą być zlecane na zewnątrz, a te mniejsze może wykonywać osoba, która zostanie odpowiednio przeszkolona i tak jak wspomniała już Małami123, nie musi to być ktoś, kto ma uprawnienia inspektora ochrony przeciwpożarowej. Pozdrawiam. -
Zacznę może od tego, że jeszcze nigdy nie zgłaszałem żadnej sprawy do sanepidu. Teraz się poważnie nad tym zastanawiam. Mam "pod nosem" niewielki, osiedlowy sklepik i czasem po prostu nie zdążę zrobić zakupów w innym miejscu. Niejednokrotnie otrzymałem tam przeterminowaną żywność, którą oczywiście zwracałem do sklepu, jednak mimo wielu interwencji sytuacja się nie zmieniła. Pan, który tam sprzedaje jest miły i uprzejmy, ale jego dłonie są często brudne, niehigieniczne (nie zawsze! czyli może dbać o ich czystość!). Przeszedł samego siebie, jak zaczął pakować dla mnie ciastka tymi dłońmi - tak,
-
Oczywiście, że można zakazać palenia w miejscu pracy - wybór należy tylko i wyłącznie do pracodawcy. Jeżeli jednak dotychczas palenie było dozwolone, a teraz nagle zakażesz to przygotuj się na bunt palaczy Z pewnością będą robić wszystko, by przywrócić stare zasady
-
Teoretycznie woda musi być dostarczana pracownikom wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach - chodzi przede wszystkim o temperaturę (25 stopni na otwartej przestrzeni i bodajże 28 stopni w zamkniętej). Jednak uważam, że pracodawca powinien dawać dostęp do świeżej wody pitnej, niezależnie od warunków atmosferycznych.
-
Upały a obowiązek dostarczenia wody
adek1984 odpowiedział Telefix → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Zdecydowanie się z tym zgadzam. Temperatura nie powinna być tutaj żadnym wyznacznikiem - każdy powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody pitnej i jeśli pracodawca tego nie praktykuje to świadczy wyłącznie o jego ignorancji wobec pracowników. -
Jasne, że psychotesty muszą być wykonane. Jak już ktoś wcześniej zauważył jest różnica między kierowcą, a kierowcą zawodowym i nie zgadzam się, że przedstawiciel handlowy nie jeździ dużo - wiem z doświadczenia, że to czasem praktycznie cały dzień za kółkiem. Być może dla niektórych te badania wydają się absurdalne, ale takie są fakty - nie da się tego przeskoczyć.
-
Kiedy i jak długa przerwa w pracy przysługuje pracownikowi?
adek1984 odpowiedział fadert → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia czy to faktycznie zależy od rodzaju pracy. Znalazłem tylko taki artykuł w rozporządzeniu, jaki zacytowałem - co nie znaczy, że się z tym zgadzam. Wiadomo, że są zawody, które wymagają przerwy nawet w krótszym wymiarze godzin, ale wcale się nie zdziwię, jeśli prawnie nie przysługuje. Absurdów nie brakuje -
Kiedy i jak długa przerwa w pracy przysługuje pracownikowi?
adek1984 odpowiedział fadert → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Ja znalazłem na ten temat nieco inną informację: Art. 134. Jeżeli dobowy wymiar czasu pracy pracownika wynosi co najmniej 6 godzin, pracownik ma prawo do przerwy w pracy trwającej co najmniej 15 minut, wliczanej do czasu pracy. Pracownik, który pracuje poniżej 6 godzin na dobę nie ma prawa do takiej przerwy. -
Pranie odzieży a ekwiwalent
adek1984 odpowiedział zwiss → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
U nas ekwiwalent za pranie odzieży jest nieco wyższy niż u poprzedniczki - 56 zł. Właściwie nie wiem od czego to zależy - może od charakteru pracy? Zrobiłbym tak, jak radzą poprzednicy - porównanie ofert w kilku pralniach, wyciągnąć średnią. To chyba najprostsze i najwłaściwsze rozwiązanie. -
Orzeczenie o niepełnosprawności a stanowisko pracy
adek1984 odpowiedział R.O. → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Jeżeli nie ma o tym mowy w orzeczeniu to nie trzeba dopasowywać do niego stanowiska pracy (tym bardziej nie przy stopniu lekkim). O czym każdy pracodawca powinien wiedzieć? Że osoba mająca określony stopień niepełnosprawności nie może pracować więcej niż 8 godzin na dobę, 40 godzin w ciągu tygodnia - więc godziny nadliczbowe nie wchodzą w grę. -
Umiarkowany stopień niepełnosprawności, a godziny pracy
adek1984 odpowiedział Adam1984 → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
W ustawie z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu, znajduje się artykuł 15, w którym widnieje zapis: "Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo" oraz "osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych, a także "wymiar czasu pracy ustalony zgodnie z ust. 1 lub 2 obowiązuje od dnia następującego po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności". -
Czytałem kiedyś o zakładach pracy, w których znajdują się komisje antymobbingowe, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy w Polsce w ogóle takowe istnieją - osobiście nigdy się z nimi nie spotkałem (a pracowałem już w kilku firmach). Pozostaje chyba wyłącznie zgłoszenie sprawy do sądu, jednak wiadomo, że potrzebne są dowody (np. sms'y, maile) lub świadkowie (a o nich niestety trudno - boją się utraty pracy). Jeżeli chodzi o odszkodowanie: art. 94[3] § 4 k.p. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż min