Kronos 0 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Cześć, mam trochę pytań, które dotyczą hydrantów. A mianowicie: 1. Jaka jest odległość między hydrantem a budynkiem chronionym? 2. Jakie powinny być wydajności dla hydrantu? 3. Jaka powinna być odległość między hydrantami? 4. Jakie są czynności związane z odbiorem? Odnośnik do odpowiedzi
karburator 2 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 2 minuty temu, Kronos napisał: 4. Jakie są czynności związane z odbiorem? Co do tego pytania to: Zakres czynności kontrolno-rozpoznawczych związanych z odbiorem obejmuje: – sprawdzenie dokumentacji po wykonawczej wraz z protokołami sprawdzenia; dokumentacja powinna zawierać aprobaty techniczne, certyfikaty zgodności, świadectwa dopuszczenia do stosowania. – pomiar wydajności i ciśnienia hydrantów zewnętrznych, – sprawdzenie odległości między hydrantami, – sprawdzenie łatwego dostępu do hydratu i zasuwy odcinającej, – oznakowanie hydrantów zewnętrznych. Odnośnik do odpowiedzi
andrzej123 0 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 4 minuty temu, Kronos napisał: Cześć, mam trochę pytań, które dotyczą hydrantów. A mianowicie: 1. Jaka jest odległość między hydrantem a budynkiem chronionym? 2. Jakie powinny być wydajności dla hydrantu? 3. Jaka powinna być odległość między hydrantami? 4. Jakie są czynności związane z odbiorem? Witam! do 75 metrów dla hydrantu nadziemnego DN 80 – 10 dm3/s; dla hydrantu nadziemnego DN 100 – 15 dm3/s; dla hydrantu podziemnego DN 80 – 10 dm3/s; dla hydrantu nadziemnego DN 80 na sieci, o której mowa w § 9 ust. 2 – 5 dm3/s. Są to wartości dla hydrantu zewnętrznego, przy ciśnieniu nominalnym 0,2 MPa 3. do 150 metrów. 4. sprawdzenie dokumentacji po wykonawczej wraz z protokołami sprawdzenia; dokumentacja powinna zawierać aprobaty techniczne, certyfikaty zgodności, świadectwa dopuszczenia do stosowania. pomiar wydajności i ciśnienia hydrantów zewnętrznych, sprawdzenie odległości między hydrantami, sprawdzenie łatwego dostępu do hydratu i zasuwy odcinającej, oznakowanie hydrantów zewnętrznych. Odnośnik do odpowiedzi
Kronos 0 Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Nie sprecyzowałem tego w pierwszym poście, chodzi mi o hydranty zewnętrzne, żeby nie było żadnych wątpliwości. Mam jeszcze jedno pytanie związane z tematem. Jakie może być maksymalne ciśnienie hydrostatyczne w sieci wodociągowej? Odnośnik do odpowiedzi
andrzej123 0 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Tak, te wartości są podane dla hydrantów zewnętrznych, można było się domyślić, że o te Ci chodzi, jeżeli pytałeś jaka powinna być odległość między budynkiem chronionym a hydrantem. Co do Twojego pytania to z tego co pamiętam ta wartość nie może przekraczać 1,6 MPa. Odnośnik do odpowiedzi
Hot Dog 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 O 16.08.2016 at 12:04, gothic napisał: 1,6 MPa Na pewno? Odnośnik do odpowiedzi
Jan Wota 1 Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Dnia 16.08.2016 o 12:04, gothic napisał: 1,6 MPa To prawidłowa odpowiedź. Edytowane 7 Września 2016 przez Jan Wota Odnośnik do odpowiedzi
czlowiekXXI 0 Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Z tego co ja się orietnuję jeśli chodzi o czynności związane z odbiorem takiego hydrantu to konieczne jest żeby przy odbiorze znajdował się strażak z odpowiednimi uprawnieniami i ktoś z inspektoratu pożarnictwa, kto stworzy specjalny protokół. Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Tak, przy odbiorze powinien znajdować się strażak lub jakaś osoba która ma uprawnienia w kwestii pożarowej czyli tak jak wspomniał człowiekXXI powinna mieć uprawnienia z insepktoratu pożarnictwa. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Ja spotykałem się z tym, że był strażak zawsze. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi