Koła 0 Napisano 5 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2016 Witam! Mój pracodawca wymyślił sobie, że szkolenie BHP będzie odbywało się po pracy, w czasie wolnym. Jest na tyle cwany, że nie chce tracić czasu kiedy pracujemy na szkolenia. Czy coś takiego jest dozwolone? Czy muszę się na to godzić? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa 0 Napisano 6 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Października 2016 Nie musisz, jest to zakazane. Badania okresowe, szkolenia bhp (wszelkie) mają być przeprowadzone w czasie pracy. Jeśli pracodawca nie spełnia tego warunku, to naraża się na karę rzędem 1-30 tys. zł. Jeśli chcesz dalej ruszyć temat, to zgłoś te naruszenie do PiP. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 10 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Października 2016 Szefowa ma rację, coś takiego nie ma mieć prawa! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Koła 0 Napisano 10 Października 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Października 2016 Dnia 6.10.2016 o 23:39, Szefowa napisał: Nie musisz, jest to zakazane. Badania okresowe, szkolenia bhp (wszelkie) mają być przeprowadzone w czasie pracy. Jeśli pracodawca nie spełnia tego warunku, to naraża się na karę rzędem 1-30 tys. zł. Jeśli chcesz dalej ruszyć temat, to zgłoś te naruszenie do PiP. Pozdrawiam Czyli nasz szef wszystkich robi nas w balona. Czy jeżeli zgłoszę coś takiego do PIPu to mój szef dowie się, że to ja zgłaszałem? Czy będzie to anonimowe? Nie chciałbym mieć jakiś problemów z pracy z tego powodu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
ChMS 0 Napisano 20 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada 2016 Tak długo jak pracuję, to nigdy nie spotkałem się z taka praktyką, żeby szkolenia BHP czy jakiekolwiek inne były wykonywane w czasie wolnym. W jednym zakładzie pracy faktycznie szkolenia były w weekend ale były to nadgodziny, które zostały nam wypłacone więc nie było z tym żadnego problemu. W kodeksie pracy, art 211 to opisuję dokładnie z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
domestos 0 Napisano 23 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopada 2016 Dnia 10.10.2016 o 11:52, Koła napisał: Czyli nasz szef wszystkich robi nas w balona. Czy jeżeli zgłoszę coś takiego do PIPu to mój szef dowie się, że to ja zgłaszałem? Czy będzie to anonimowe? Nie chciałbym mieć jakiś problemów z pracy z tego powodu. Tego dokładnie nie wiem, ale może będzie możliwość zastrzeżenia anonimowości. Jeśli da się to tak załatwić to z pewnością szef nie dowie się, że to Ty złożyłeś skargę i wtedy masz spokój. Ale jeśli nie bedzie się dało tak tego załatwić to może się zabezpiecz i poproś kogoś jeszcze w pracy, zeby złożył skargę z Tobą. Poza tym powinny być jakieś zabezpieczenia na takie sytuacje, żebyś nie stracił pracy. Zorientuj się i daj znać, chętnie się dowiem jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiusz85 0 Napisano 27 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopada 2016 Takie szkolenie w czasie wolnym może być przeprowadzone jak zostanie potraktowane jako nadgodziny. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
GosiaSH 0 Napisano 22 Lipca 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipca 2019 Szkolenia BHP poza czasem pracy mogą być realizowane tylko pod warunkiem zgody pracowników i tylko wtedy gdy nie jest to traktowane jako czas wolny, a normalnie odpłatny czas pracy jako nadgodziny realizowane na potrzeby szkolenia BHP Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 3 Września 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Września 2019 No właśnie GosiaSH. To jest prawidłowa odpowiedź. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby szkolenia BHP realizować w czasie wolnym "po pracy" np ze względu na linię technologiczną, itp. Ale ten czas musi być oddany jako nadgodziny lub zapłacony. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi