Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Małami123

Wymagania co do PUBU

Recommended Posts

Czy są jakieś wymagania co do sanepidu, jeśli chodzi o Puby? będe sprzedawać Fast Foody. Ale głównie z mikrofalówki i małego piekarnika. Nic więcej. Czy Sanepid może się przyczepić do czegoś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, Małami123 napisał:

Czy są jakieś wymagania co do sanepidu, jeśli chodzi o Puby? będe sprzedawać Fast Foody. Ale głównie z mikrofalówki i małego piekarnika. Nic więcej. Czy Sanepid może się przyczepić do czegoś

Pytanie czy będziesz serwować ten fast food na talerzach czy papierowych tackach, z tego co się orientuję to dla sanepidu jest różnica i mniejsze wymagania się jeżeli podajesz jedzenie na tackach, wtedy nie czepiają się o zlewozmywaki itp. Jednak w Twoim przypadku w pubie i tak będzie alkohol więc nie wiem czy to coś zmieni. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sanepid wymagał będzie: 

szafki na pieczywo,

szafki na ubrania,

szafki na pojemniki,

lodówki,

zlewów,

toalety (Paweł ma podpisaną umowę z pobliskim sklepem),

bieżącej ciepłej wody,

wentylacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To są rzeczy na które musisz zwrócić uwagę:

stanu technicznego budynków i pomieszczeń oraz instalacji, w których odbywa się produkcja lub obrót żywnością, czyli wszystkim co przeznaczone jest do spożycia przez ludzi,

jakości wody, która przeznaczona jest dla celów spożywczych i gospodarczych,

gromadzenia i przechowywania odpadów,

narzędzi, urządzenia i wyposażenia lokalu,

osób, które będą wykonywały pracę związaną z obrotem żywnością.

Pytanie do czego może się przyczepić sanepid jest zbyt ogólne i trochę naiwne. Przede wszystkim musisz spełniać wszystkie wymogi sanepidu co do takiego pomieszczenia i knajpy i na tym się powinnaś skupić. Wypełnić wszystko jak najlepiej się da, a nie kombinować. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.11.2016 o 04:18, cepelia napisał:

Pytanie do czego może się przyczepić sanepid jest zbyt ogólne i trochę naiwne. Przede wszystkim musisz spełniać wszystkie wymogi sanepidu co do takiego pomieszczenia i knajpy i na tym się powinnaś skupić. Wypełnić wszystko jak najlepiej się da, a nie kombinować. 

Prawda jest taka, że jeżeli nie siedzi się w gastronomi to wiele rzeczy, które dla zwykłego człowieka są bez znaczenia, dla inspektora sanepidu będą miały bardzo duże znaczenie, wręcz kluczowe. Więc wydaję mi się, że takie pytanie o to do czego się może przyczepić inspektor sanepidu nie jest naiwne i nie chodzi o to, żeby kombinować, tylko uzyskać informację. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 2.12.2016 o 15:54, Bartosz napisał:

Prawda jest taka, że jeżeli nie siedzi się w gastronomi to wiele rzeczy, które dla zwykłego człowieka są bez znaczenia, dla inspektora sanepidu będą miały bardzo duże znaczenie, wręcz kluczowe. Więc wydaję mi się, że takie pytanie o to do czego się może przyczepić inspektor sanepidu nie jest naiwne i nie chodzi o to, żeby kombinować, tylko uzyskać informację. 

Ja też uważam, że warto spełnić wszelkie wymagania sanepidu i że nie ma tutaj za bardzo kombinowania, ale jest inna kwestia. Takich rzeczy na które inspektor sanepidu zwróci uwagę jest naprawdę masa, ale z drugiej strony to nic prostszego się dowiedzieć jakie to rzeczy. Wystarczy zadzwonić do najbliższej jednostki sanepidu i tam dowiedzieć się wszystkiego. Mają oni obowiązek poinformować o wszelkich wymaganiach, niuansach, a także ewentualnych zmianach w prawie i przpeisach. Dlatego według mnie najłatwiej byłoby dowiedzieć się u źródła, bo otwarcie pubu to faktycznie sporo niuansów o których zwykłemu śmiertelnikowi łatwo zapomnieć. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×