Skocz do zawartości

Sprzedawanie żywności przez internet - jakie wymagania?


jaro

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jaro napisał:

Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.

Wiem, że zostały wprowadzone zasady zgodne z  Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Celem wprowadzonych zmian jest udostępnienie konsumentom czytelnych i zrozumiałych informacji na temat kupowanych produktów żywnościowych. Nie wiem czy sanepid może zwracać na to uwagę.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ze mną jest coś nie tak, ale trochę nie rozumiem pytania. Przede wszystkim, jaka ma to być żywność? Czy będą to "gotowce" nabywane z hurtowni i fabrycznie pakowane? A może chcesz od zera robić swoje własne autorskie jedzenie? Zapewne w obu tych przypadkach procedura byłaby całkowicie odmienna. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.09.2016 o 09:17, jaro napisał:

Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.

Witam!

Wymagania sanitarno-higieniczne regulują następujące akty prawne:

  1. Rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  2. Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r.) w szczególności załącznik II
  3. Ustawa z dn. 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)
  4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr.106, poz.730).

Wymienione przeze mnie akty prawne regulują to jak wygląda sprzedawanie żywności przez internet. 

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...