zwiss 0 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Jak w temacie, jakie są obowiązki nauczyciela w tej kwestii? Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Nauczyciel musi umieć posługiwać się sprzętem gaśniczym, znać zasady postępowania w razie pożaru, sygnały alarmowe, plany ewakuacyjne oraz oznakowanie dróg ewakuacyjnych. Odnośnik do odpowiedzi
pablito 1 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Nauczyciel musi dopilnować, żeby uczniowie zabrali przedmioty, które przynieśli ze sobą, bez odzieży wierzchniej, która jest w szatni, wyprowadzić młodzież oraz upewnić się, że w sali nie został żaden uczeń. Musi zamknąć salę na klucz i zostawić go w drzwiach. Zabrać również ze sobą cała dokumentację np dziennik. Czekać z uczniami wy wyznaczonym do tego miejscu aż skończy się alarm, musi również prowadzącemu akcję zgłosić stan liczebny uczniów. Mam nadzieję, że pomogłem. Odnośnik do odpowiedzi
Grzesio 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Musi odpowiadać za zdrowie i bezpieczeństwo powierzonych my uczniów. I to odnosi się i do zajęć w klasach i poza nią. Musi znać przepisy i zasady BHP. Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 @pablito, nie zgodzę się z tobą w jednej kwestii: w czasie ewakuacji, nie zamykamy sal lekcyjnych na klucz. Owszem drzwi powinny być zamknięte (na klamkę) ale nie na klucz. Prawdą jest, że klucz powinien być w zamku. Wydaje mi się że pomyliłeś kwestię słowa "zamknięte" to nie znaczy na klucz. Jest to interpretacja Państwowej Straży Pożarnej. Niedawno przerabiałem ten temat na jednej z próbnych ewakuacji w szkole podstawowej. Odnośnik do odpowiedzi
pablito 1 Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Masz rację, mój błąd. Faktycznie jak raz jeszcze teraz sprawdziłem źródło z którego korzystałem to trzeba zamknąć tylko drzwi a klucz zostawić w zamku. Odnośnik do odpowiedzi
Jan Wota 1 Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Dnia 4.08.2016 o 23:21, pablito napisał: Masz rację, mój błąd. Faktycznie jak raz jeszcze teraz sprawdziłem źródło z którego korzystałem to trzeba zamknąć tylko drzwi a klucz zostawić w zamku. Czy mógłbyś mi kolego powiedzieć po co? A co jeżeli zamek nie posiada wkładki z kluczem? Dnia 4.08.2016 o 23:21, pablito napisał: Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 W sposób bezpieczny bez jakichkolwiek komplikacji wyprowadzić całą klase przed szkołę. Zadbać o to żeby nie było Paniki i żeby cała klasa pozostała w grupie w bezpiecznym miejscu od zagrożenia pożarowego Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Myślę , że nauczyciel nie musi znać się na gaszeniu pożaru, najważniejsze jest bezpieczeństwo uczniów, musi ich wyprowadzić wyjściem ewakuacyjnym i wezwać odpowiednie służby, Bezsensu by było gdyby nauczyciel najpierw zajął się pożarem a potem opieka nad dzieciakami. Oczywiście znajomość przepisów nie zwalnia do reakcji, ale priorytetem jest bezpieczeństwo dzieciaków, a nie akcja gaszenia pożaru. Odnośnik do odpowiedzi
Wiolabukow 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 20 godzin temu, Marzena 45 napisał: Myślę , że nauczyciel nie musi znać się na gaszeniu pożaru, najważniejsze jest bezpieczeństwo uczniów, musi ich wyprowadzić wyjściem ewakuacyjnym i wezwać odpowiednie służby, Bezsensu by było gdyby nauczyciel najpierw zajął się pożarem a potem opieka nad dzieciakami. Oczywiście znajomość przepisów nie zwalnia do reakcji, ale priorytetem jest bezpieczeństwo dzieciaków, a nie akcja gaszenia pożaru. Nauczyciel powinien być przeszkolony w zakresie Ppoż i BHP, nie musi być bohaterem i ratować płonący budynek, natomiast znajomość wyjść ewakuacyjnych oraz postępowania w trakcie pożaru jest obowiązkowa. Każdy nauczyciel musi wiedzieć, jak się zachować, ale sądzę, że na takim szkoleniu uczą też nauczycieli co do czego służy np. używanie gaśnicy. Odnośnik do odpowiedzi
Dawid 0 Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Dnia 3.08.2016 o 14:54, gothic napisał: Nauczyciel musi umieć posługiwać się sprzętem gaśniczym, znać zasady postępowania w razie pożaru, sygnały alarmowe, plany ewakuacyjne oraz oznakowanie dróg ewakuacyjnych. Podaj proszę paragraf, który mówi, że użytkownicy obiektu (również nauczyciele) "muszą umieć" posługiwać się sprzętem. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Właściciel ma obowiązek wyposażyć budynek w podręczny sprzęt gaśniczy, a nikt nie ma obowiązku go użyć. Ewentualnie przeszkolone osoby. Resztę spraw reguluje Instrukcja Bezpieczeństwa Pożarowego, do której wpisuje się obowiązki poszczególnych jednostek. Odnośnik do odpowiedzi
Majeczka 0 Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Nauczyciel to duża odpowiedzialność dlatego warto odbyć odpowiednie szkolenie. Szczególnie polecam zapisać się na takie szkolenie tutaj: Szkolenie dla osób wyznaczonych do zwalczania pożarów i ewakuacji pracowników Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi