Skocz do zawartości

Marzena 45

Członkowie
  • Liczba zawartości

150
  • Ostatnia wizyta

• Wygrane w rankingu

1

Zawartość dodana przez Marzena 45

1. Czy są jakieś regulacje prawne, które mówią jasno o tym, kto robi protokół powypadkowy? czy może to zrobić zwykły pracownik? musi to być jakaś osoba na stanowisku kierowniczym?
  2. Trafiłeś na dość ciężki temat, Pracuje w szpitalu i próbne ewakuacje w szpitalach nie są tematem łatwym pod względem organizacyjnym. Mimo, że przepisy ppoż. wymagają przeprowadzenie takich ćwiczeń, to ze względu na charakter obiektu i jego funkcję (szpital) nie jest to wcale takie proste. Zwłaszcza jeśli chodzi o pacjentów. To jest totalny chaos.
  3. Praca strażaka nie należy do łatwych, a co za tym idzie na pewno nie jest łatwo się dostać do szkoły strażaków, Jest to swego rodzaju elita. Zgodnie z przepisami:" Zgodnie z Art. 36 tejże ustawy: - Mianowanie lub powołanie strażaka na określone stanowisko służbowe jest uzależnione od posiadanego wykształcenia ogólnego, kwalifikacji pożarniczych oraz stażu służby albo pracy. - Stanowiska służbowe w Państwowej Straży Pożarnej dzieli się na oficerskie, aspiranckie, podoficerskie i szeregowe. - Na stanowiskach oficerskich wymaga się posiadania co najmniej tytułu zawodowego
  4. Ja bym zadzwoniła do jakiegoś sklepu, który sprzedaje takie drzwi. na pewno muszą mieć jakieś wskazówki i wytyczne, a tutaj na blogu czytałeś coś na ten temat?
  5. Wynagrodzenie za pracę może mieć charakter stały lub prowizyjny. Kodeks pracy nie dokonuje rozróżnienia w zakresie typów wynagrodzeń i nie reguluje systemu prowizyjnego. To chyba też dotyczy Bhpowca. A raczej na pewno. Jak ktoś jest zatrudniony na podstawie umowy o prace, to na pewno tak to wygląda.
  6. Ofiara budowlaniec - wraz z szalunkiem balkonowym spada z 3 piętra. Jedyny świadek - kolega z pracy. Na balkonie byli razem ale zdążył wskoczyć na strop jak poczuł ruch. Szalunek wykonany zgodnie standardem czyli stabilnie i przytwierdzone do ściany. Jak orzec winę? Ktoś ma jakiś pomysł? lub miał podobną sytuacje?
  7. Za przyczynę zewnętrzną uznaje się każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego, zdolny wywołać szkodliwe skutki w postaci urazu lub śmierci. Taką przyczyną może być narzędzie pracy, inny pracownik, siła natury czy działanie samego poszkodowanego (np. potknięcie się).
  8. Urządzenie gaśnicze zaprojektowane z myślą o gaszeniu urządzeń wrażliwych na pyły i zabrudzenia. GAŚNICA to przenośne urządzenie do gaszenia pożaru; gł. jego elementem jest zbiornik zawierający środek gaśniczy (właściwy dla palącego się materiału) lub komponenty środka gaśniczego. Urządzenie gaśnicze jest chyba do konkretnych pożarów, a gaśnica do małych!
  9. Choroby ogólnoustrojowe. Nerwice - Dostosowanie wymagań do możliwości psychofizycznych kuriera. Przestrzeganie norm dotyczących czasu pracy. Nie zawsze są one przestrzegane. Chyba noszenie ciężkich przesyłek też jest dość niebezpieczne, mogą obciążać kręgosłup itp itd.
  10. "Do częstych schorzeń pracowników biurowych należą między innymi choroby serca, nerwice, zniekształcenia kręgosłupa, wady wzroku i słuchu. Pracownikom biurowym upadki zdarzają się trzy razy częściej niż innym, przy czym niemal 10% spowodowanych jest potknięciami o krzesła, wystające szuflady, dywany i wyposażenie biurowe." Nigdy nie słyszałam o śmiertelnym wypadku. To by musiał być bardzo przykry upadek.
  11. Przepisy nie określają szczegółowych wymagań co do kwalifikacji, jakie powinna posiadać osoba przeprowadzająca szkolenia z udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej."Obowiązujące przepisy określają jedynie dwa przypadki, w których wymagane są szczególne kwalifikacje (tytuł lekarza systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego, pielęgniarki systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego lub ratownika medycznego). Są to: 1)edukacja z pierwszej pomocy przedmedycznej prowadzona w ramach systemu oświaty, o której mowa w ustawie z dnia z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jedn.: Dz. U. z
  12. No wiadomo, że nikt pracy nie chce stracić. Mnie też czasem zapomniało się schować jakiś dokumentów do odpowiedniej teczki...noo przy natłoku pracy człowiek tak czasem ma. A wie ktoś jakie są kary finansowe za zaniedbanie tej kwestii?
  13. Ooo to dość ważne jest! na pewno nie można bagatelizować taką informację.
  14. Oceny zdolności fizycznej i psychicznej do służby w Państwowej Straży Pożarnej dokonują komisje lekarskie podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych (art. 29 cyt. ustawy). kandydat musi spełnić szereg wymagań, które określa ustawa z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. z 2009 r. Nr 12, poz. 68, ze zm.)
  15. Witam Was Czas szkoleń z zakresu higieny i bezpieczeństwa należy uwzględnić w grafiku pracownika. ?
  16. Dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam nadzieję, że pracodawca zastosuje się do tego. Ale różnie to bywa z pracodawcami. Hmmmm najlepiej by było zlecić to Bhpowcowi, ale ile on może obowiązków wykonywać.
  17. Regulamin powinien określać:rodzaje i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną, warunki świadczenia usług drogą elektroniczną, w tym: wymagania techniczne niezbędne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którym posługuje się usługodawca, zakaz dostarczania przez usługobiorcę treści o charakterze bezprawnym,warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną, tryb postępowania reklamacyjnego.
  18. Dane osobowe zwykłe to wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Dane wrażliwe to z kolei zgodnie z przepisem art. 27 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, danymi szczególnie chronionymi są informacje: o pochodzeniu rasowym lub etnicznym; o poglądach politycznych, etc.
  19. Ostatnio czytałam wypowiedź prawnika, który twierdził, że dla prac domowych dopuszczalne jest pracowanie również na nielegalnym oprogramowaniu. Inna sprawa to Microsoft Office, którego cena jest wręcz zaporowa, jak na polskie warunki. Dlatego sądzę, że to jakiś absurd, by płacić za Office.
  20. Z tego co wiem to grozi od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności. Nie zaleca się by było jedno hasło ,ponieważ gdy ktoś ukradnie/przechwyci nam jedno hasło to ma dostęp do innych programów/urządzeń. To chyba z powodu tego, że coraz więcej jest ataków hakerów.
  21. Z tego co wiem to maksymalne dofinansowanie wynosi aż 90% od całkowitej kwoty projektu. Maksymalna wysokość dotacji wypłacanej przez ZUS w przypadku projektów doradczo-inwestycyjnych dla tych przedsiębiorstw to 100 tys. zł, co stanowi aż 90% wydatków kwalifikowanych projektu. Ale jak to załatwić, niestety nie powiem Ci. Kiedyś moja znajoma pozyskiwała dotacje, to wówczas dowiedziałam się o kwestiach finansowych.
  22. Koszt szkolenia inspektorów ochrony przeciwpożarowej wynosi 1.700,00 zł, wiem, że tyle u mnie szefostwo musiała zapłacić. Warunkiem zakwalifikowania na szkolenie było - posiadanie minimum wykształcenia średniego (oryginał świadectwa lub dyplomu należy przedstawić w dniu rozpoczęcia kursu), - złożenie/przesłanie wypełnionego zgłoszenia (druk do pobrania na dole strony) na strone firmy, która przeprowadzała szkolenie.
  23. Sadzę, że takie kursy nie zawsze się moga sprawdzić. Przede wszystkim należy wiedzieć, że indywidualna nauka w domu wymaga samozaparcia, aby nie rozpraszać się i ukończyć kurs. Nie ma też nauczyciela, który na bieżąco tłumaczyłby jakieś pytania lub niejasności i sprawdzałby skuteczność nauki osoby uczącej się. Ja chyba nie dałabym rady.
  24. Należy dokonać oceny stabilności ładunku (w celu ustalenia rodzaju sprzętu pomocniczego do zastosowania na stanowisku pracy) oraz koniecznie w przypadku pracy ze zwierzętami przestrzegać instrukcji bezpiecznego postępowania. Hmm mysle, że opinia weterynarza też się przyda. Na pewno.
  25. Nigdy w życiu nie spotkałam się z takim pytaniem, zazwyczaj to Bhpowcy wiedzą coś więcej na ten temat. Nie masz w pracy takiej osoby? Najlepiej ją zapytać, chyba, że tutaj na blogu znajdziesz jakieś wskazówki na ten temat. U mnie w pracy BHPowiec zajmuje się takimi rzeczami.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności