Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Małami123

Wentyalcja w pizzeri

Recommended Posts

Jaką wentylację należy stosować w pomieszczeniach sanitarnych? a właściwie w pizzerii?

Same wiatraki niestety nie wystarczą, nie wiem jaką wybrać, czy potrzebna jest zgoda od sanepidu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Rodzaj wentylacji, która będzie wystarczająca w danym zakładzie zależy od rodzaju i wielkości produkcji oraz stosowanych surowców, półproduktów, produktów i przypraw, a także powierzchni zakładu. Pomiaru wentylacji dokonują wykwalifikowane firmy zewnętrzne w tym firmy kominiarskie. Wydaję mi się, że to właśnie do nich powinnaś się zwrócić ze swoim problem, na pewno chętnie Ci pomogą i to właśnie takie firmy posiadają największą wiedzę. Tylko moja jedna rada, zwróć się z tym po 2,3 firm żebyś miała porównanie co do ceny i samego sposobu rozwiązania Twojego problemu. 

Pozdrawiam! 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na pewno wentylacja mechaniczna. Wentylację mechaniczną lub grawitacyjną montuje się, w pomieszczeniach bez otwieranych okien, a także w innych pomieszczeniach, w których ze względów zdrowotnych, technologicznych lub bezpieczeństwa konieczne jest zapewnienie wymiany powietrza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ilości powietrza potrzebne dla poprawnej pracy okapu będą na tyle duże, że licz na to iż dostanie się ono przez nieszczelności stolarki drzwiowej i okiennej - nawet nawiewniki niewiele pomogą. I tu już zaczynają się schody.

Oczywiście pod warunkiem, że dobrze wyliczyłeś zapotrzebowanie powietrza dla okapu - prędkość porywania na dolnej powierzchni okapu powinna wynosić conajmniej 0,25m/s żeby można było mówić o dobrej pracy okapu. Biorąc to pod uwagę - dla okapu np. o wymiarach 1m x 0,5m potrzebujesz conajmniej 450m3/h. 

W pizzerii na pewno twój okap jest większy. Dlatego potrzebny jest nawiew. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurcze słuchajcie, muszę już podjąć decyzję a dalej nie wiem co z wentylacją. Jaką Wy byście wybrali do drewnianego domu? Mechaniczną czy grawitacyjną? Tyle wiem co tutaj ale raczej to zbyt mało co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wentylacja w lokalu gastronomicznym  musi być mechaniczna  musi być zapewniony napiew świeżego powietrza  i wyciąg powietrza.  Widziałam błednie wykonane wentylace mechaniczne, które były wyłącznie instalacjami wyciągowymi a nie zapewniono nawiewu świeżego powietrza. Dlatego wybierając firmę musimy miec pewność czy współpracujemy z fachowcami.   Przewody wentylacyjne muszą być obudowane - uwaga  wykonawca wentylacji zostawia ją w stanie surowym, nie obudowaną , obudowa wentylacji jest po stronie inestora lub współpracującej z nim firmy remontowej. Pamietajmy o tym ,że nieobudowana wentylacja moze być powodem odmowy odbioru przez Sanepid. Bez różnicy na to czy budynek w którym mieści się lokal jest drewniany czy murowany wytyczne dla wentylacji  i jej wykoania są takie same. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (projekty technologiczne, dokumentacja HACCP, szkolenia BHP).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×