Małami123 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Jaką wentylację należy stosować w pomieszczeniach sanitarnych? a właściwie w pizzerii? Same wiatraki niestety nie wystarczą, nie wiem jaką wybrać, czy potrzebna jest zgoda od sanepidu? Odnośnik do odpowiedzi
WSH 2 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Witam. Rodzaj wentylacji, która będzie wystarczająca w danym zakładzie zależy od rodzaju i wielkości produkcji oraz stosowanych surowców, półproduktów, produktów i przypraw, a także powierzchni zakładu. Pomiaru wentylacji dokonują wykwalifikowane firmy zewnętrzne w tym firmy kominiarskie. Wydaję mi się, że to właśnie do nich powinnaś się zwrócić ze swoim problem, na pewno chętnie Ci pomogą i to właśnie takie firmy posiadają największą wiedzę. Tylko moja jedna rada, zwróć się z tym po 2,3 firm żebyś miała porównanie co do ceny i samego sposobu rozwiązania Twojego problemu. Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Na pewno wentylacja mechaniczna. Wentylację mechaniczną lub grawitacyjną montuje się, w pomieszczeniach bez otwieranych okien, a także w innych pomieszczeniach, w których ze względów zdrowotnych, technologicznych lub bezpieczeństwa konieczne jest zapewnienie wymiany powietrza. Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 Ilości powietrza potrzebne dla poprawnej pracy okapu będą na tyle duże, że licz na to iż dostanie się ono przez nieszczelności stolarki drzwiowej i okiennej - nawet nawiewniki niewiele pomogą. I tu już zaczynają się schody. Oczywiście pod warunkiem, że dobrze wyliczyłeś zapotrzebowanie powietrza dla okapu - prędkość porywania na dolnej powierzchni okapu powinna wynosić conajmniej 0,25m/s żeby można było mówić o dobrej pracy okapu. Biorąc to pod uwagę - dla okapu np. o wymiarach 1m x 0,5m potrzebujesz conajmniej 450m3/h. W pizzerii na pewno twój okap jest większy. Dlatego potrzebny jest nawiew. Odnośnik do odpowiedzi
aleksswieca 0 Napisano 5 Września 2018 Share Napisano 5 Września 2018 Kurcze słuchajcie, muszę już podjąć decyzję a dalej nie wiem co z wentylacją. Jaką Wy byście wybrali do drewnianego domu? Mechaniczną czy grawitacyjną? Tyle wiem co tutaj ale raczej to zbyt mało co? Odnośnik do odpowiedzi
HACPASZ Hanna Półtorak 0 Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 Wentylacja w lokalu gastronomicznym musi być mechaniczna musi być zapewniony napiew świeżego powietrza i wyciąg powietrza. Widziałam błednie wykonane wentylace mechaniczne, które były wyłącznie instalacjami wyciągowymi a nie zapewniono nawiewu świeżego powietrza. Dlatego wybierając firmę musimy miec pewność czy współpracujemy z fachowcami. Przewody wentylacyjne muszą być obudowane - uwaga wykonawca wentylacji zostawia ją w stanie surowym, nie obudowaną , obudowa wentylacji jest po stronie inestora lub współpracującej z nim firmy remontowej. Pamietajmy o tym ,że nieobudowana wentylacja moze być powodem odmowy odbioru przez Sanepid. Bez różnicy na to czy budynek w którym mieści się lokal jest drewniany czy murowany wytyczne dla wentylacji i jej wykoania są takie same. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (projekty technologiczne, dokumentacja HACCP, szkolenia BHP). Odnośnik do odpowiedzi
shogun 1 Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Dzieki za szczegolowa wypowiedz. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
arkaszka 0 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 kanały wentylacyjne muszą być zmywalne, albo obudowane, tak aby nie gromadził się na nich pył i brud Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi