Bogus12 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Czy obcokrajowiec skierowany do pracy w Polsce powinien mieć ważne badania lekarskie i ukończone szkolenie bhp? jesli tak, to czy dokumenty mogą być wydane w innym jezyku? Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Z tego wiem, to tak, natomiast jestem pewna, że za tłumaczenie dokumentów, to pracownik musi sam zapłacić, jeśli jest mu to potrzebne do innej pracy za granicą. Pracodawca jeśli chce, może zlecić tłumaczenie dokumentów. Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 A obcokrajowca, który przebywa w kraju obowiązują inne prawa niż jego obywateli? Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Dnia 21.09.2016 o 21:46, Bogus12 napisał: Czy obcokrajowiec skierowany do pracy w Polsce powinien mieć ważne badania lekarskie i ukończone szkolenie bhp? jesli tak, to czy dokumenty mogą być wydane w innym jezyku? Zgodnie z 67[1] – 67[3] Kodeksu Pracy, pracodawca mający siedzibę za granicą, który deleguje swoich pracowników do pracy na terenie Polski, ma obowiązek zapewnić tym pracownikom warunki zatrudnienia nie mniej korzystne niż wynikające z Kodeksu pracy oraz innych polskich przepisów regulujących prawa i obowiązki pracowników – w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaR 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Uważam, że tak. Musi mieć zarówno ważne badania lekarskie, jak i uczestniczyć w szkoleniu BHP. Skoro pracuje w Polsce to obowiązują go identyczne zasady, jak każdego innego pracownika. U nas są takie, a nie inne przepisy, a on w tej sytuacji nie ma innego wyjścia, jak się do nich dostosować. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi
Marco 0 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Obcokrajowiec tak samo jak obywatel kraju musi mieć zarówno wymagane u nas badania lekarskie, jak i odbyć szkolenie BHP. Musi dostosować się do naszych norm, zasad i przepisów. Co do dokumentacji to z tego co wiem musi być ona przetłumaczona na własny koszt i nie jestem pewien czy nie przez tłumacza przysięgłego. Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Oczywiście, że musi mieć jakieś badania zrobione... szkolenie też, ale jak to wygląda z szkoleniem w innych językach, tu Ci już nie pomogę, chyba są jakieś platformy z różnych opcjami do wyboru. Najpopularniejszy to raczej język angielski... Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Dnia 21.09.2016 o 21:46, Bogus12 napisał: Czy obcokrajowiec skierowany do pracy w Polsce powinien mieć ważne badania lekarskie i ukończone szkolenie bhp? jesli tak, to czy dokumenty mogą być wydane w innym jezyku? Musi mieć badania, przecież też może mieć jakieś choroby:) Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi