Skocz do zawartości
William

Tworzenie dietetycznych posiłków a wymagania sanitarne

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jakie wymagania trzeba spełnić, w przypadku otwarcia działalności gospodarczej, która będzie polegać na przygotowywaniu dietetycznych posiłków. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana u mnie w domu, w związku z tym od czego muszę zacząć? Z góry dziękuje za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Być może to pomoże Ci w odpowiedzi na Twoje pytanie. Zajrzyj pod ten adres i przeczytaj dokładnie :) http://www.dps.pl/prawo/krajowe/warsanit.php

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że sanepid odpowiada za kwestie techniczne i czystości. Nie odpowiada za ilość kalorii w posiłku. Tym raczej powinien zajmować się dietetyk, kucharz, osoba odpowiedzialna za tworzenie przepisów lub przygotowanie tych posiłków. Sanepid sprawdza czy są one przygotowywane w sterylnych warunkach.

Edytowane przez Sonsty765

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze Sonsty765 - sanepid musi dopuścić pomieszczenie ze względu na jego czystość i warunki, w jakich wykonywane są posiłki. Jednak jeśli ktoś decyduje się na wykonywanie posiłków dietetycznych, powinien być dietetykiem. Dieta to wcale nie jest taka prosta sprawa - niejednokrotnie mogą trafić się klienci, którzy zmagają się z rozmaitymi chorobami, wówczas ich dieta musi odpowiednio dostosowana do potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bartek napisał:

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Zgodzę się z tym, że często ćwiczący chłopak z siłowni ma większą wiedzę niż niejeden dietetyk, jednak uważam, że jest to bardzo odpowiedzialne zajęcie. Tak jak już zostało wspomniane, niektórzy chorują - cukrzyca, celiakia i inne, w których dieta musi być idealnie dopasowana. Za układaniem diety dla osób chorych muszą stać osoby, które się na tym znają, bo można zaszkodzić swojemu klientowi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą Katarzyna. Najlepiej jak dla osób które chorują dietę układa ktoś to ma wykształcenie w tym temacie. Wydaję mi się jednak, że Bartkowi chodziło po prostu, że dietetyczny posiłek to też taki, który składa się z zdrowej, świeżej i nieprzetworzonej żywności. O posiłki dla ludzi, którzy dbają po prostu o linię i zdrowie. Bez żadnych chorób czy przeciwwskazań do danych produktów (gdy nie tolerują laktozy itp) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...