William 0 Napisano 5 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 2016 Dzień dobry, jakie wymagania trzeba spełnić, w przypadku otwarcia działalności gospodarczej, która będzie polegać na przygotowywaniu dietetycznych posiłków. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana u mnie w domu, w związku z tym od czego muszę zacząć? Z góry dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
mikmas 0 Napisano 14 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Września 2016 Być może to pomoże Ci w odpowiedzi na Twoje pytanie. Zajrzyj pod ten adres i przeczytaj dokładnie http://www.dps.pl/prawo/krajowe/warsanit.php Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że sanepid odpowiada za kwestie techniczne i czystości. Nie odpowiada za ilość kalorii w posiłku. Tym raczej powinien zajmować się dietetyk, kucharz, osoba odpowiedzialna za tworzenie przepisów lub przygotowanie tych posiłków. Sanepid sprawdza czy są one przygotowywane w sterylnych warunkach. Edytowane 21 Września 2016 przez Sonsty765 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 Dokładnie jak pisze Sonsty765 - sanepid musi dopuścić pomieszczenie ze względu na jego czystość i warunki, w jakich wykonywane są posiłki. Jednak jeśli ktoś decyduje się na wykonywanie posiłków dietetycznych, powinien być dietetykiem. Dieta to wcale nie jest taka prosta sprawa - niejednokrotnie mogą trafić się klienci, którzy zmagają się z rozmaitymi chorobami, wówczas ich dieta musi odpowiednio dostosowana do potrzeb. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaR 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 3 godziny temu, Bartek napisał: Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. Zgodzę się z tym, że często ćwiczący chłopak z siłowni ma większą wiedzę niż niejeden dietetyk, jednak uważam, że jest to bardzo odpowiedzialne zajęcie. Tak jak już zostało wspomniane, niektórzy chorują - cukrzyca, celiakia i inne, w których dieta musi być idealnie dopasowana. Za układaniem diety dla osób chorych muszą stać osoby, które się na tym znają, bo można zaszkodzić swojemu klientowi. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 25 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2016 Zgadzam się z Tobą Katarzyna. Najlepiej jak dla osób które chorują dietę układa ktoś to ma wykształcenie w tym temacie. Wydaję mi się jednak, że Bartkowi chodziło po prostu, że dietetyczny posiłek to też taki, który składa się z zdrowej, świeżej i nieprzetworzonej żywności. O posiłki dla ludzi, którzy dbają po prostu o linię i zdrowie. Bez żadnych chorób czy przeciwwskazań do danych produktów (gdy nie tolerują laktozy itp) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.