William 0 Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Dzień dobry, jakie wymagania trzeba spełnić, w przypadku otwarcia działalności gospodarczej, która będzie polegać na przygotowywaniu dietetycznych posiłków. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana u mnie w domu, w związku z tym od czego muszę zacząć? Z góry dziękuje za pomoc! Odnośnik do odpowiedzi
mikmas 0 Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Być może to pomoże Ci w odpowiedzi na Twoje pytanie. Zajrzyj pod ten adres i przeczytaj dokładnie http://www.dps.pl/prawo/krajowe/warsanit.php Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Wydaje mi się, że sanepid odpowiada za kwestie techniczne i czystości. Nie odpowiada za ilość kalorii w posiłku. Tym raczej powinien zajmować się dietetyk, kucharz, osoba odpowiedzialna za tworzenie przepisów lub przygotowanie tych posiłków. Sanepid sprawdza czy są one przygotowywane w sterylnych warunkach. Edytowane 21 Września 2016 przez Sonsty765 Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Dokładnie jak pisze Sonsty765 - sanepid musi dopuścić pomieszczenie ze względu na jego czystość i warunki, w jakich wykonywane są posiłki. Jednak jeśli ktoś decyduje się na wykonywanie posiłków dietetycznych, powinien być dietetykiem. Dieta to wcale nie jest taka prosta sprawa - niejednokrotnie mogą trafić się klienci, którzy zmagają się z rozmaitymi chorobami, wówczas ich dieta musi odpowiednio dostosowana do potrzeb. Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaR 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 3 godziny temu, Bartek napisał: Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. Zgodzę się z tym, że często ćwiczący chłopak z siłowni ma większą wiedzę niż niejeden dietetyk, jednak uważam, że jest to bardzo odpowiedzialne zajęcie. Tak jak już zostało wspomniane, niektórzy chorują - cukrzyca, celiakia i inne, w których dieta musi być idealnie dopasowana. Za układaniem diety dla osób chorych muszą stać osoby, które się na tym znają, bo można zaszkodzić swojemu klientowi. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Zgadzam się z Tobą Katarzyna. Najlepiej jak dla osób które chorują dietę układa ktoś to ma wykształcenie w tym temacie. Wydaję mi się jednak, że Bartkowi chodziło po prostu, że dietetyczny posiłek to też taki, który składa się z zdrowej, świeżej i nieprzetworzonej żywności. O posiłki dla ludzi, którzy dbają po prostu o linię i zdrowie. Bez żadnych chorób czy przeciwwskazań do danych produktów (gdy nie tolerują laktozy itp) Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi