Skocz do zawartości

Tworzenie dietetycznych posiłków a wymagania sanitarne


William

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jakie wymagania trzeba spełnić, w przypadku otwarcia działalności gospodarczej, która będzie polegać na przygotowywaniu dietetycznych posiłków. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana u mnie w domu, w związku z tym od czego muszę zacząć? Z góry dziękuje za pomoc!

Odnośnik do odpowiedzi
  • 2 weeks later...

Wydaje mi się, że sanepid odpowiada za kwestie techniczne i czystości. Nie odpowiada za ilość kalorii w posiłku. Tym raczej powinien zajmować się dietetyk, kucharz, osoba odpowiedzialna za tworzenie przepisów lub przygotowanie tych posiłków. Sanepid sprawdza czy są one przygotowywane w sterylnych warunkach.

Edytowane przez Sonsty765
Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze Sonsty765 - sanepid musi dopuścić pomieszczenie ze względu na jego czystość i warunki, w jakich wykonywane są posiłki. Jednak jeśli ktoś decyduje się na wykonywanie posiłków dietetycznych, powinien być dietetykiem. Dieta to wcale nie jest taka prosta sprawa - niejednokrotnie mogą trafić się klienci, którzy zmagają się z rozmaitymi chorobami, wówczas ich dieta musi odpowiednio dostosowana do potrzeb.

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bartek napisał:

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Zgodzę się z tym, że często ćwiczący chłopak z siłowni ma większą wiedzę niż niejeden dietetyk, jednak uważam, że jest to bardzo odpowiedzialne zajęcie. Tak jak już zostało wspomniane, niektórzy chorują - cukrzyca, celiakia i inne, w których dieta musi być idealnie dopasowana. Za układaniem diety dla osób chorych muszą stać osoby, które się na tym znają, bo można zaszkodzić swojemu klientowi.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą Katarzyna. Najlepiej jak dla osób które chorują dietę układa ktoś to ma wykształcenie w tym temacie. Wydaję mi się jednak, że Bartkowi chodziło po prostu, że dietetyczny posiłek to też taki, który składa się z zdrowej, świeżej i nieprzetworzonej żywności. O posiłki dla ludzi, którzy dbają po prostu o linię i zdrowie. Bez żadnych chorób czy przeciwwskazań do danych produktów (gdy nie tolerują laktozy itp) 

Odnośnik do odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności