Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
William

Tworzenie dietetycznych posiłków a wymagania sanitarne

7 postów w tym temacie

Dzień dobry, jakie wymagania trzeba spełnić, w przypadku otwarcia działalności gospodarczej, która będzie polegać na przygotowywaniu dietetycznych posiłków. Działalność gospodarcza byłaby wykonywana u mnie w domu, w związku z tym od czego muszę zacząć? Z góry dziękuje za pomoc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że sanepid odpowiada za kwestie techniczne i czystości. Nie odpowiada za ilość kalorii w posiłku. Tym raczej powinien zajmować się dietetyk, kucharz, osoba odpowiedzialna za tworzenie przepisów lub przygotowanie tych posiłków. Sanepid sprawdza czy są one przygotowywane w sterylnych warunkach.

Edytowano przez Sonsty765

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie jak pisze Sonsty765 - sanepid musi dopuścić pomieszczenie ze względu na jego czystość i warunki, w jakich wykonywane są posiłki. Jednak jeśli ktoś decyduje się na wykonywanie posiłków dietetycznych, powinien być dietetykiem. Dieta to wcale nie jest taka prosta sprawa - niejednokrotnie mogą trafić się klienci, którzy zmagają się z rozmaitymi chorobami, wówczas ich dieta musi odpowiednio dostosowana do potrzeb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Bartek napisał:

Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

Zgodzę się z tym, że często ćwiczący chłopak z siłowni ma większą wiedzę niż niejeden dietetyk, jednak uważam, że jest to bardzo odpowiedzialne zajęcie. Tak jak już zostało wspomniane, niektórzy chorują - cukrzyca, celiakia i inne, w których dieta musi być idealnie dopasowana. Za układaniem diety dla osób chorych muszą stać osoby, które się na tym znają, bo można zaszkodzić swojemu klientowi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Tobą Katarzyna. Najlepiej jak dla osób które chorują dietę układa ktoś to ma wykształcenie w tym temacie. Wydaję mi się jednak, że Bartkowi chodziło po prostu, że dietetyczny posiłek to też taki, który składa się z zdrowej, świeżej i nieprzetworzonej żywności. O posiłki dla ludzi, którzy dbają po prostu o linię i zdrowie. Bez żadnych chorób czy przeciwwskazań do danych produktów (gdy nie tolerują laktozy itp) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0