Sonsty765 0 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Witajcie Jakie macie propozycje na wysokość montażu gaśnic ? Czy zawór gaśnicy może wisieć, tak jak wysokość zaworu hydrantu? czy inne rozwiązanie? Odnośnik do odpowiedzi
domestos 0 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Podobno nie ma regulacji co do tego na jakiej wysokości powinny znajdować się gaśnice. Na pewno jednak muszą znajdować się w miejscu dogodnym i latwo dostępnym. Praktycznie często zaleca się, żeby były powieszone nie wyżej niż 1.5m od podłogi. Odnośnik do odpowiedzi
jaco 0 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 2 godziny temu, domestos napisał: Podobno nie ma regulacji co do tego na jakiej wysokości powinny znajdować się gaśnice. Na pewno jednak muszą znajdować się w miejscu dogodnym i latwo dostępnym. Praktycznie często zaleca się, żeby były powieszone nie wyżej niż 1.5m od podłogi. Domestos ma rację z tego co ja wiem ( a mam niedługo odbywać staż BHP) to powinny być powieszone na maksymalnie 1.5m od posadzki. No logiczne - żeby każdy mógł mieć do niej dostęp. Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 niestety nie ma na to wymagań w zakresie przepisów, ma być dostępne Odnośnik do odpowiedzi
Jan Wota 1 Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Ba. Nie nawet obowiązku podwieszania gaśnic-można je ustawić na podłodze. Istnieje natomiast przepis mówiący o tym, że szerokość dojścia do gaśnicy musi wynosić co najmniej 1 metr. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi