Skocz do zawartości
Małami123

Jaka może być ocena ryzyka zawodowego kelnerki?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wiecie może, jaka może być ocena ryzyka osoby, która pracuje na stanowisku kelnerki?

 Niby prosty zawód, ale może być sporo rzeczy, które musiałabym ująć w opracowaniu materiałów w tym temacie. Ma ktoś jakieś pomysły? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Urazy rąk kelnera. - Ostrożne obchodzenie się z nożami. Ostrzenie tępych noży. Przechowywanie noży w wyznaczonym pojemniku. Przestrzeganie procedur BHP w hotelu i restauracji. No wszystko co jest związane z sztućcami. Eliminacja pośpiechu, zachowywanie ostrożności kelnerów, zwłaszcza na śliskich powierzchniach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Takie osoby mogą się pociąć niechcący, oparzyć gorącymi potrawami bądź napojami, mogą się poślizgnąć na śliskiej podłodze, no i sam stress i nie przespane noce, jeśli ktoś pracuje na zmiany nocne. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim:

-poparzenie związane z dotykaniem naczyń, sprzętu albo poparzenie jedzeniem,

-przez mokre czy śliskie posadzki i podłogi może się potknąć i połamać coś albo zwichnąć

-może się uderzyć o narożniki, blaty, rogi stołu,

-może spowodować uraz palców i rąk przez otwieracze do butelek czy wina,

-porażenie prądem elektrycznym,

-istnieje ryzyko raka przez obecność palarni w lokalu,

-przemęczenie,

-przez stres może zapaśc na nerwice, depresje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W pracy kelnerki może dojść do:

  • oparzenia najczęściej rąk,
  • zwichnięcia, złamania, stłuczenia.
  • stłuczenia kończyn dolnych poprzez np. upadający talerz, półmisek etc.
  • urazy dłoni np. przecięcia poprzez otwieracze, otwieranie butelek etc.
  • istnieje ryzyko powstania raka płuc czy krtani, kiedy przebywa na palarni,
  • przemęczenie i zasłabnięcie. 

To są możliwe skutki zagrożenia. A same zagrożenia to:

  • wysoka temperatura,
  • wystające elementy (ruchome i nieruchome),
  • ostre i wystające elementy,
  • szkodliwe czynniki chemiczne,
  • agresywni klienci,
  • hałas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...