Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Małami123

Jaka może być ocena ryzyka zawodowego kelnerki?

5 postów w tym temacie

Czy wiecie może, jaka może być ocena ryzyka osoby, która pracuje na stanowisku kelnerki?

 Niby prosty zawód, ale może być sporo rzeczy, które musiałabym ująć w opracowaniu materiałów w tym temacie. Ma ktoś jakieś pomysły? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Urazy rąk kelnera. - Ostrożne obchodzenie się z nożami. Ostrzenie tępych noży. Przechowywanie noży w wyznaczonym pojemniku. Przestrzeganie procedur BHP w hotelu i restauracji. No wszystko co jest związane z sztućcami. Eliminacja pośpiechu, zachowywanie ostrożności kelnerów, zwłaszcza na śliskich powierzchniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Takie osoby mogą się pociąć niechcący, oparzyć gorącymi potrawami bądź napojami, mogą się poślizgnąć na śliskiej podłodze, no i sam stress i nie przespane noce, jeśli ktoś pracuje na zmiany nocne. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim:

-poparzenie związane z dotykaniem naczyń, sprzętu albo poparzenie jedzeniem,

-przez mokre czy śliskie posadzki i podłogi może się potknąć i połamać coś albo zwichnąć

-może się uderzyć o narożniki, blaty, rogi stołu,

-może spowodować uraz palców i rąk przez otwieracze do butelek czy wina,

-porażenie prądem elektrycznym,

-istnieje ryzyko raka przez obecność palarni w lokalu,

-przemęczenie,

-przez stres może zapaśc na nerwice, depresje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W pracy kelnerki może dojść do:

  • oparzenia najczęściej rąk,
  • zwichnięcia, złamania, stłuczenia.
  • stłuczenia kończyn dolnych poprzez np. upadający talerz, półmisek etc.
  • urazy dłoni np. przecięcia poprzez otwieracze, otwieranie butelek etc.
  • istnieje ryzyko powstania raka płuc czy krtani, kiedy przebywa na palarni,
  • przemęczenie i zasłabnięcie. 

To są możliwe skutki zagrożenia. A same zagrożenia to:

  • wysoka temperatura,
  • wystające elementy (ruchome i nieruchome),
  • ostre i wystające elementy,
  • szkodliwe czynniki chemiczne,
  • agresywni klienci,
  • hałas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0