agata902 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 Dzień dobry, zastanawiam się właśnie jak wygląda sytuacja wypadku w drodze do pracy czy też z pracy. Wiadomo, że jest on wywołany przyczyną zewnętrzną. Czy może zatem być uznawany jako wypadek przy pracy? Nie wiem jak to określić, skoro nie wydarzył się w samym miejscu pracy. Posiada ktoś wiedzę w tym temacie? Dziękuję, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 Wypadek przy pracy unormowany jest w art. 3 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U.2009.167.1322 ze zm.). Za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą:podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych;podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. Mam nadzieję, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; zwykłego spożywania posiłków; odbywania nauki lub studiów. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartas 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 Przeglądałem tematy i ten wydał się ciekawy - mnie również zainteresował, bo szczerze mówiąc nie miałem o tym zielonego pojęcia. Super, że już pojawiły się rzeczowe odpowiedzi. W ogóle świetne to forum, można nie tylko pomóc komuś uzyskać odpowiedź na nurtujące go pytania, ale również samemu się czegoś nauczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; zwykłego spożywania posiłków; odbywania nauki lub studiów. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 Oczywiście, że jest to wypadek uznawany na korzyść pracownika. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 10 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Października 2016 Uznaję się taki wypadek, był już nawet taki temat na forum poszukaj. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi