Kronos 0 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Dzień dobry. Jak w tytule czy gaśnica musi wisieć na ścianie? Jeżeli tak to na jakiej wysokości? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
andrzej123 0 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2016 Cześć Pierwsze słyszę, że gaśnica musi wisieć na ścianie. Z tego co się orientuję to ma być do niej po prostu nie ograniczony dostęp. Posiłkuję się tutaj : Cytuj § 33 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719) gaśnice w obiektach muszą być rozmieszczone: 1) w miejscach łatwo dostępnych i widocznych, w szczególności: a) przy wejściach do budynków, b) na klatkach schodowych, c) na korytarzach, d) przy wyjściach z pomieszczeń na zewnątrz; 2) w miejscach nienarażonych na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie źródeł ciepła (piece, grzejniki); 3) w obiektach wielokondygnacyjnych - w tych samych miejscach na każdej kondygnacji, jeżeli pozwalają na to istniejące warunki. Jak sam widzisz nie ma tam ani słowa o tym, że gaśnica ma być umieszczona na ścianie. Ma być do niej łatwy i nie ograniczony dostęp. Wiadomo, że jeżeli umieszczasz ją już na ścianie to warto, żeby była na takiej wysokości, żeby nie było potrzeby używania drabiny, żeby ją zdjąć. Chodzi, o to, żeby nie przesadzać z wysokością i nie umieszczać jej 2 metry od ziemi. Nie wszyscy ludzie są tak wysocy . Z drugiej strony gaśnice w szkołach itp powinny być wyżej niż wzrost dzieciaków bo wiadomo, że w młodym wieku do głowy przychodzą różne głupoty a zabawa gaśnicą w moich czasach szkolnych to było niezłe osiągnięcie i kupa śmiechu. No...do czasu aż przyszedł nauczyciel... Podsumowywać nie musisz wieszać gaśnicy. Jednak możesz to zrobić i czasami z praktycznego punktu widzenia ma to dużo sensu. Jednak decyzja należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Prezes 1 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Andrzej ma rację, nigdzie w przepisach nie jest podane, że gaśnica ma wisieć. Musisz jedynie pamiętać o tym, że do najbliżej gaśnicy musi być odległość nie większa niż 30 metrów oraz, że ma być zapewniony dostęp o szerokości co najmniej 1 metra. Przepisy nie regulują tego, że ma wisieć i na jakiej wysokości. Jedyne opisują reguły związane z wyposażeniem obiektu w gaśnice i ich rozmieszczeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dariusz.P 3 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2016 A czy gaśnice muszą być też umieszczone na klatkach schodowych budynków do wynajęcia? Zastanawiam się, bo wynajmuję jeden budynek dla dwóch najemców (po jednym piętrze). W sumie żadnych gaśnic nie dałem, bo w blokach/budynkach mieszkaniowych nie widziałem jeszcze gaśnicy (a przynajmniej sobie tego nie przypominam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
BEHAPE 2 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Jak najbardziej gaśnica powinna się znajdować na klatce schodowej, aktualnie już nie mam czasu, żeby Ci znaleźć ten przepis ale wieczorem Ci poszukam źródła. I to dość dziwne, że nie widziałeś jeszcze nigdy gaśnicy na klatce schodowej. To jeden z takich miejsc gdzie gaśnica powinna się znajdować! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
andrzej123 0 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 http://www.straz.gov.pl/panstwowa_straz_pozarna/gasnice_-_zasady_rozmieszczania Zapoznaj się z tym linkiem. A dokładnie z: 4. Gaśnice w obiektach powinny być rozmieszczone: w miejscach łatwo dostępnych i widocznych, w szczególności: przy wejściach do budynków, na klatkach schodowych, na korytarzach, przy wyjściach z pomieszczeń na zewnątrz, Tak jak więc sam widzisz na klatce schodowej gaśnica musi być. Straż państwowa to pewne źródło informacji i zna się na rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Kronos 0 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzięki za rozwianie moich wątpliwości, nie wiem dlaczego tak właśnie myślałem, pewnie z takiego powodu, że bardzo często gaśnice właśnie są umieszczone na jakiś hakach i powieszone na ścianach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Prezes 1 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 10 godzin temu, Dariusz.P napisał: A czy gaśnice muszą być też umieszczone na klatkach schodowych budynków do wynajęcia? Zastanawiam się, bo wynajmuję jeden budynek dla dwóch najemców (po jednym piętrze). W sumie żadnych gaśnic nie dałem, bo w blokach/budynkach mieszkaniowych nie widziałem jeszcze gaśnicy (a przynajmniej sobie tego nie przypominam) Z tego co się orientuję to gaśnice muszą być na klatkach schodowych również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Dariusz.P 3 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Na klatkach schodowych muszą być, ale nie budynków mieszkalnych (tak znalazłem tutaj - http://www.straz.choszczno.pl/index.php?file=prewencja&prew_id=gasnice ). Jednak w moim wypadku mamy do czynienia z budynkiem zamieszkania zbiorowego chyba (tj. zgodnie z definicją tego pojęcia zawartą w § 3 pkt 5 r.w.t. - budynek przeznaczony do okresowego pobytu ludzi, w szczególności hotel, motel, pensjonat, dom wypoczynkowy, dom wycieczkowy, schronisko młodzieżowe). Z racji tego, że dom wynajmuję głównie w okresie letnim, aby można było w nim wypocząć to wnioskuję, że kwalfikuję się do obligatoryjnego posiadania jednej gaśnicy 2kg/100m2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Lux 1 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Darek, dobrze piszesz. Czy ktoś z Was w domu trzyma gaśnicę na ścianie? Gaśnica musi być po prostu łatwo widoczne i dostępna. U nas w firmie znajdują się po prostu na ziemi, koło szafy. Każdy wie, gdzie w razie czego jest i w jaki sposób z niej skorzystać. Warto pamiętać, że gdy mamy piętrowy budynek, to na każdym piętrze znajdującym się pod naszym zarządem muszą być w tym samym miejscu (aby nie wprowadzać kogoś w błąd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Sefrenos 0 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 No dokładnie ja mam u siebie stojącą i nie ma z tym problemu. Nikt ci się nie przyczepi że gaśnica musi wisieć. Wisieć to jedynie musi instrukcja bezpieczeństwa, a gaśnice z reguły wiszą bo wtedy jest do nich najlepszy dostęp i najłatwiejszy dlatego łatwiej powiesić taką gaśnice i się niczym nie przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi