Bogus12 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Kilka dni temu, moje dziecko miało wypadek w szkole, złamało nogę, poślizgnął się i spadł ze schodów. Kto prowadzi dochodzenie w związku z ciężkim wypadkiem ucznia? Kto personalnie odpowiada za właściwe prowadzenie zeszytu ewidencji wypadków uczniów. Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 "W celu zapewnienia uczniom bezpiecznych warunków na terenie szkoły, wprowadzono przepisy, które wymagają od pracowników szkoły przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny. Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem MENiS z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69) zapewnienie bezpiecznych warunków pobytu w szkole należy przede wszystkim do dyrektora szkoły, a także nauczycieli." To jest cytat ustawy, natomiast, z tego co wiem, to finalnie dyrektor szkoły odpowiada. Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Na pewno jest jakiś rejestr z kamery, z tego co wiem, to dyrektor szkoły odpowiada lub nauczyciel, który pełnił tego dnia dyżur. Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Takie coś w sieci znalazłam, może się przyda: "Wypadek zaistniały w szkole zaliczany jest przez ustawodawcę do tzw. wypadków powstałych w szczególnych okolicznościach, co w konsekwencji uzasadnia przyznanie poszkodowanemu przysługujących z tego tytułu świadczeń, wśród których wskazano między innymi rentę lub jednorazowe odszkodowanie. Wypadek w szkole definiuje się jako nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło między innymi w czasie zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych realizowanych przez jednostki organizacyjne systemu oświaty. Sąd Najwyższy w wyroku z 27 września 2002 r. wyjaśnił, iż wypadkiem w czasie zajęć szkolnych w rozumieniu tego przepisu jest zdarzenie, jakiemu uległ uczeń przebywający w szkole lub w innej ustawowo określonej jednostce systemu oświaty albo w innym miejscu wyznaczonym przez te placówki oświatowe w związku z uczestniczeniem w zajęciach szkolnych, podczas których realizowany jest pod nadzorem pedagogiczno-dydaktycznym program nauczania, uwzględniający podstawę programową kształcenia uczniów w konkretnej szkole lub klasie (sygn. II UKN 385/01). " Odnośnik do odpowiedzi
kornik 0 Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Dnia 29.09.2016 o 15:07, Szefowa wszystkich napisał: Takie coś w sieci znalazłam, może się przyda: "Wypadek zaistniały w szkole zaliczany jest przez ustawodawcę do tzw. wypadków powstałych w szczególnych okolicznościach, co w konsekwencji uzasadnia przyznanie poszkodowanemu przysługujących z tego tytułu świadczeń, wśród których wskazano między innymi rentę lub jednorazowe odszkodowanie. Wypadek w szkole definiuje się jako nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło między innymi w czasie zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych realizowanych przez jednostki organizacyjne systemu oświaty. Sąd Najwyższy w wyroku z 27 września 2002 r. wyjaśnił, iż wypadkiem w czasie zajęć szkolnych w rozumieniu tego przepisu jest zdarzenie, jakiemu uległ uczeń przebywający w szkole lub w innej ustawowo określonej jednostce systemu oświaty albo w innym miejscu wyznaczonym przez te placówki oświatowe w związku z uczestniczeniem w zajęciach szkolnych, podczas których realizowany jest pod nadzorem pedagogiczno-dydaktycznym program nauczania, uwzględniający podstawę programową kształcenia uczniów w konkretnej szkole lub klasie (sygn. II UKN 385/01). " Nie brałabym na poważnie wszystkiego co można znaleźc w sieci. Tutaj nie mam za wiele do dodania, bo wydaje się być ta podstawa prawna w miarę okej, ale jednak na przyszłość radzę wspomagać się jakimiś lepszymi źródłami. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi