Skocz do zawartości
misiek_mati

Wymagania co do lokalu z żywnością "Na Wynos"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie odnośnie wymogów do otwarcia małej gastronomii następującego typu.

Mianowicie chodzi o pizzerie która serwowała by jedzenie tylko na wynos, skupiając się na dostawie a także na lokalnych odbiorach osobistych.

W lokalu nie było by żadnych talerzy, sztućcy, szklanek czy kubków.

Były by dwa lub trzy stoły jako poczekalnia i jak by ktoś chciał zjeść część pizzy powiedzmy na miejscu z pudełka.

Czyli wszystko na wynos.

Byłby piec elektryczny.

Czy do takiego typu działalności wymogi co do lokalu są takie same jak w przypadku normalnej gastronomii?

Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W przepisach o bezpieczeństwie żywności nie wyróżnia się lokali z klientami lub bez klientów (na wynos). Wymagania sanitarne są takie same dla wszystkich rodzajów działalności, gdzie odbywa się obróbka żywności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumiem i ma Pan absolutną racje bo trzeba trzymać się zasad higieny żeby nie truć ludzi.

 

Mi bardziej chodziło o wymagania co do lokalu, nie sprecyzowalem się wystarczająco za co przepraszam.

 

Czy wysokość lokalu musi mieć ponad trzy metry, dwa wejścia, dwie łazienki, zaplecza i tym podobne. Pytam bo nie znalazłem podobnego tematu.

Biorąc pod uwagę, food trucki które serwują jedzenie tylko na wynos i nie mają łazienki i mogą mieć pięć wewnątrz auta.

 

To czy stacjonarny lokal ma takie wymagania jak lokal ogólno gastronomiczny.

 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie ma w przepisach o trzech metrach czy łazienkach, bo to już są przepisy bhp.

Najlepiej zapoznaj się z listą kontrolną sanepidu, wiele Ci wyjaśni.

Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Generalnie, jeżeli spełniasz podstawowe wymagania to wszytko będzie dobrze. Odnośnie foodtrucki też spełniają minimalne wymagania i jest dobrze.

Kwestia łazienki - nie musi być. Umywalka już tak - bo musisz myć naczynia. Fooftracki mają np. wodę w specjalnych bańkach i tak myją sprzęt, itp.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Może ze względu na aktualny stanu epidemiologiczny warto rozważyć zabezpieczenia mające za zadanie ochronę osób pracujących przy obsłudze klienta, np w osłony z płyty plexi lub przyłbice bhp. Ze swojej strony polecam te z oferty firmy www.maglo.com.pl

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

wymagania co do lokalu to minimum 3,05, jeśli lokal niższy trzeba występować o odstępstwo, tak samo jak w przypadku braku światła w dziennego w kuchni.

Generalnie oprócz kilku wyjątków musi być toaleta dla personelu i jeśli występujesz o koncesje na alkohol to także dla klientów. Zlewów może być naprawdę dużo, kwestia technologii ale w przypadku kuchni to kilka sztuk plus zmywalnia naczyń, obieralnia warzyw itd

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...