Skocz do zawartości
misiek_mati

Wymagania co do lokalu z żywnością "Na Wynos"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie odnośnie wymogów do otwarcia małej gastronomii następującego typu.

Mianowicie chodzi o pizzerie która serwowała by jedzenie tylko na wynos, skupiając się na dostawie a także na lokalnych odbiorach osobistych.

W lokalu nie było by żadnych talerzy, sztućcy, szklanek czy kubków.

Były by dwa lub trzy stoły jako poczekalnia i jak by ktoś chciał zjeść część pizzy powiedzmy na miejscu z pudełka.

Czyli wszystko na wynos.

Byłby piec elektryczny.

Czy do takiego typu działalności wymogi co do lokalu są takie same jak w przypadku normalnej gastronomii?

Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

W przepisach o bezpieczeństwie żywności nie wyróżnia się lokali z klientami lub bez klientów (na wynos). Wymagania sanitarne są takie same dla wszystkich rodzajów działalności, gdzie odbywa się obróbka żywności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumiem i ma Pan absolutną racje bo trzeba trzymać się zasad higieny żeby nie truć ludzi.

 

Mi bardziej chodziło o wymagania co do lokalu, nie sprecyzowalem się wystarczająco za co przepraszam.

 

Czy wysokość lokalu musi mieć ponad trzy metry, dwa wejścia, dwie łazienki, zaplecza i tym podobne. Pytam bo nie znalazłem podobnego tematu.

Biorąc pod uwagę, food trucki które serwują jedzenie tylko na wynos i nie mają łazienki i mogą mieć pięć wewnątrz auta.

 

To czy stacjonarny lokal ma takie wymagania jak lokal ogólno gastronomiczny.

 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie ma w przepisach o trzech metrach czy łazienkach, bo to już są przepisy bhp.

Najlepiej zapoznaj się z listą kontrolną sanepidu, wiele Ci wyjaśni.

Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Generalnie, jeżeli spełniasz podstawowe wymagania to wszytko będzie dobrze. Odnośnie foodtrucki też spełniają minimalne wymagania i jest dobrze.

Kwestia łazienki - nie musi być. Umywalka już tak - bo musisz myć naczynia. Fooftracki mają np. wodę w specjalnych bańkach i tak myją sprzęt, itp.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Może ze względu na aktualny stanu epidemiologiczny warto rozważyć zabezpieczenia mające za zadanie ochronę osób pracujących przy obsłudze klienta, np w osłony z płyty plexi lub przyłbice bhp. Ze swojej strony polecam te z oferty firmy www.maglo.com.pl

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×