Wiktor
Członkowie-
Liczba zawartości
16 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Nie wyróżnia sięO Wiktor
-
Tytuł
Nowicjusz
-
Darek do listy dopisz jeszcze: - zgłoszenie do PIS rozpoczęcia działalności, - zgłoszenia substancji zawierających R35 (jesli takie posiadasz, - rejestr substancji rakotwórczych (nawet jesli nie występują to musisz go mieć - opinia wielu inspektorów, - preparaty biobójcze (biocydy) jeśli posiadasz to musisz udowodnić że znajdują się na liście Ministerstwa Zdrowia (zarejestrowane i wydane pozwolenie), - sprawdzają nie tylko hałas - mogą zapytać o pyły/mgłę olejową promieniowanie elektromagnetyczne... - czy posiadasz plan walki z hałasem, - czy substancje które masz zostały za
-
język angielski wśród specjalistów BHP?!
Wiktor odpowiedział patryk → na temat → Pracownicy służb bhp
Darek to nie na tym rzecz polega. Koncerny wysylaja "swoich" Managerow, Prezesow itp bo to ich firma. Dopiero po wielu latach, kiedy - ich zdaniem - tubylcy sobie radza bez nich, przekazuja im najwyzsze stanowiska. To normalne zjawisko. I nawet nie chodzi o to, ze uwazaja ze sa lepsi. Uwazaja, ze to ich firma, ich pieniadze i musza komus przekazac tajemna wiedze sukcesu. Zwykle tacy ludzie zostaja na 2-3 lata. Nasi Japonczycy ucza sie polskiego. Ale nim sie go naucza na tyle dobrze by rozumiec to nadchodzi ich czas odjazdu. Wracaja do swojego kraju i co im przychodzi z zapytania "przepra -
Piotr odpowiedz jest skomplikowana i troche filozoficzna - czego nie lubisz przeciez Poprostu lubie to co robie w tej firmie... jeszcze Poza korzysciami o jakich wspominalem wczesniej widze jeszcze jedna - teraz po audycie prawnym mi sie przypomnialo. Jak przeszkolic obcojezycznych Managerow ? Okazuje sie, ze nie jest latwo w naszym kraju zorganizowac szkolenie dla pracodawcy czy osob kierujacych pracownikami po angielsku - o japonskim nie wspomne. Znalazlem firme, ktora to zrobi ale pod warunkiem, ze oplacimy tlumacza. Koszt takiego szkolenia wiec wzrasta. Bylem kiedys na szkolen -
Piotr ja tez nie otrzymalem oferty od Patryka Ale z pewnych powodow nie biore ostatnio udzialu w procesach rekrutacji - wiec nie oczekuje, ze Patryk naprawi swoj blad. -
Ja osobiscie uwazam, ze jezyk angielski to w dzisiejszych czasach podstawa. Przydaje sie jesli kogos jest stac na zagraniczne wakacje - mozna wtedy poznawac ludzi z calego swiata. Dzieki temu mam "znajomych" z ktorymi utrzymuje kontakty mailowe z kazdego niemal kontynentu. A w pracy... angielskim posluguje sie chyba czesciej niz jezykiem ojczystym W UK jest wiele stron poswieconym H&S. Mozna wiele ciekawego sie dowiedziec - tam dzilalnosc instytucji rzadowych (odpowiedniki CIOP i PIP) jest bardzo mocno rozbudowana pod katem prewencji. To ciekawe materialy. Ja sam do swojego dzialu -
Co mnie napadło, że wybrałem bhp?
Wiktor odpowiedział Tadeusz Nowak → na temat → Pracownicy służb bhp
W temacie, to ja na razie jestem zadowolony,że zajmuję się BHP. Doszło mi do wypłaty 5 stów. Poćwiczyłem już rok. Mam dodatkowy fach do ISO. Jestem włókiennikiem, a w Polsce prawie nie ma już włókiennictwa. To i z BHP trzeba się cieszyć -
Co mnie napadło, że wybrałem bhp?
Wiktor odpowiedział Tadeusz Nowak → na temat → Pracownicy służb bhp
sorry a tak z ciekawości: znalazł się złodziej? Ja się pytałem na grupach beztabowych, ale nie widzieli ani wątku ani złodzieja :-( -
Szkolenie z zakresu Ochrony PPOŻ
Wiktor odpowiedział Julka → na temat → Kursy i szkolenia przeciwpożarowe
czasem można spotkać "regulacje" w poszczególnych IBP dla danych obiektów. Ostatnio nawet spotkałem się z wytycznymi, że szkolenia z zakresu ochrony ppoż. powinien prowadzić (UWAGA) strażak w stopniu co najmniej młodszego aspiranta. -
Kiedy należą się pracownikom napoje w gorące dni?
Wiktor odpowiedział Darek → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
Robsonie, kiepsko to wygląda gdyby było jak piszesz. Od takich przypadków jest brygadzista by zastąpić pracownika w razie potrzeby "siku" czy napicia się wody. On ma znać swoje 10-15 stanowisk na tyle by proces nie został zakłocony. A wiesz ze mowie o wielu fabrykach i wielu liniach produkcyjnych... -
analiza zagrożenia pożarowego
Wiktor odpowiedział Jakub → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
Przepraszam, po prostu masakra. A może tak zacząć od analizy PODSTAWOWYCH PRZEPISÓW ?! -
analiza zagrożenia pożarowego
Wiktor odpowiedział Jakub → na temat → Wymagania ochrony przeciwpożarowej
Ajaj... boli mnie jak to czytam i mam być świadomy i tolerować, że za bezpieczeństwo p.poż. odpowiadają "e-specjaliści" :-( -
Ludzie muszą w takich butach chodzi po 8-12h dziennie i później są tego skutki – grzybice, otarcia odciski. No, ale to nie jest zagrożenie BHP – w biurze nie są wymagane noski. Proponuje Pani Asi samej pochodzić (i posiedzieć w biurze) non stop w tych butach – szczególnie latem przy 30oC. Jak już sobie Pani odparzy stopę a ciągłe swędzenie będzie większym problemem niż ból wyrywanego zęba, wtedy wiele tematów okaże się jasnych.Mam nadzieję, że Nikt wtedy nie wyrzuci Pani z pracy jak sugerują tu niektórzy. Dać pracownikowi buty „z noskiem”, bo tak bezpiecznie to każdy potrafi. Zapewnić
-
dobre i to spadek obciązenia to też duży plus
-
proste, że jeśli będą niewygodne wydajność pracowników spadnie - należałoby pamietać przy zakupie... a o tym, ze można kupic wygodne (i nie za 100 Funtow) zapewniam i kolejny raz podkreślę, że docenią gdy uratują im stopę przed czymś ciężkim
-
Pracowałem w tzw. safety boots na budowie w Szkocji i jakoś nic mi się złego nie działo, a naprawde wielokrotnie uratowały mi moje piękne stopy :))))) Nie są aż takie niewygodne