Bogus12 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 cześć Jak powinna być wyposażona i zorganizowana jadalnia? Jakie najważniejsze rzeczy powinny się znaleźć w takim miejscu? Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Przepisy i wymogi Sanepidu – obecnie obowiązuje dyrektywa 852/2014 wraz z załącznikami;Nie możesz otworzyć lokalu bez odbioru Sanepidu. To znaczy możesz, ale licz się z mandatami od 1 do 5 tysięcy złotych; W przypadku opieszałości urzędnika (ma 30 dni na odbiór od daty złożenia przez Ciebie wniosku) lub jakichś dziwnych akcji, zwróć się do Powiatowego Inspektora Sanitarnego a następnie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Panie w Sanepidzie są zwykle miłe i pomocne, ale zdarzają się czarne owce Odnośnik do odpowiedzi
kosa 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 Cytat Problematykę tę reguluje ustawa „o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia „(Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.). Zgodnie z jej treścią za działalność gastronomiczną uznaje się produkcję i obrót środkami spożywczymi. Ustawa mówi, że środki spożywcze nie mogą być szkodliwe dla zdrowia lub życia człowieka, zepsute ani sfałszowane. Reguluje ona również takie zagadnienia jak: • stan techniczny budynków czy pomieszczeń, w których odbywa się produkcja lub obrót środkami spożywczymi oraz ich instalacji; • jakość wody przeznaczona do celów spożywczych i gospodarczych; • gromadzenie i przechowywanie odpadów z produkcji żywności; • narzędzia, urządzenia i wyposażenie zakładu (baru, restauracji); • osoby wykonujące pracę przy produkcji i w obrocie z żywnością. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi