Arkadiusz
Członkowie-
Liczba zawartości
9 -
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 Nie wyróżnia sięO Arkadiusz
-
Tytuł
Nowicjusz
-
Akurat Robercie miałem przyjemność i szczęście przez pierwsze dwa lata pracować pod okiem doświadczonego w zawodzie człowieka z 35 letnim stażem...on wprowadził mnie w tajniki a przy okazji ja robiłem odpowiednie wykształcenie...teraz pracuję zupełnie sam i radze sobie dobrze a w kasze nigdy nie daję sobie dmuchać...wyobraź sobie, że traktuję ten portal jako źródło cennej wiedzy i uważam, że warto sugerować się wskazówkami co niektórych ludzi tutaj ...nie powiem których bo w piórka obrośniecie...w dalszym ciągu utrzymuję kontakt z czlowiekiem, któremu najwięcej zawdzięczam. Na koniec wniosek -
-
Też do młokosów należę bo mam dopiero 3 lata stażu jako w BHP...wiem, że póki co nie mogę żądać zbyt wiele ale tez odpowiednio się cenię...czasami mam wrażenie, że z naszym zawodem robi się powoli to co ze środowiskiem prawników - byle nowego nie dopuścić...dobra, może pomyliłem się do Piotra w każdym razie nie miałem zamiaru nikogo urazić... Myślę, że jedynym sposobem aby całkowicie zrealizować się w tym fachu jest własna działalność i nad tym się zastanawiam choć sam pracuję na etacie...
-
A Ty Piotrek jesteś strasznie zarozumiały...jeżeli ktoś prosi Cię o zdanie czy radę to odnieś się cierpliwie...co do 10 tysięcy...gratulacje ale nie każdy jest kierownikiem i od czegoś także zaczynałeś choć wątpię abyś miał tę dychę...
-
język angielski wśród specjalistów BHP?!
Arkadiusz odpowiedział patryk → na temat → Pracownicy służb bhp
Piotr, brydżyk w dobrym towarzystwie - nawet pod wodą :-). Co do Twoich uwag o możliwościach wykorzystywania języka w stosunku do pracowników - pełna zgoda. Ale sam wiesz, że standardy p.poż oparte na NFPA nie doczekały się polskich tłumaczeń, a przynajmniej ja do takich nie dotarłem :-(. A coraz więcej firm nie tylko zachodnich ma zachodnich ubezpieczycieli stosujących np. do instalacji tryskaczowych tylko standardy amerykańskie i dodatkowo na audyty czy negocjacje wysyłają obcokrajowców. Zdaje sobie sprawę, że nasza bajka niejedno ma imię, ale widzę, że nie tylko ja muszę się naspika -
Piotrek, nie znam branży budowlanej, więc się nie wypowiadam. Natomiast pracowałem w koncernie amerykańskim gdzie znacząca większość regulacji i procedur jest kompletnie różna od naszej - nie tylko bardziej precyzyjna - po prostu inna. W moim głównym zajęciu, jakim jest pożarówka bez angielskiego ani rusz. Prosty przykład- polskie normy uznaniowe po polsku mają tylko tytuł, a wszystkie standardy NFPA (National Fire Protection Association) obowiązujące nie tylko w firmach amerykańskich nie mają polskich tłumaczeń :-(. Natomiast przy budowie gdzie moja była firma była inwestorem jedny -
Piotrek, zgodzę się z Tobą ale tylko częściowo. W większości zachodnich koncernów komórki zajmujące się szeroko pojętym bezpieczeństwem mają centrale w siedzibach firmy. I pewne zalecenia,procedury czy standardy są w języku korporacyjnym - czyli najczęściej po angielsku. Poza tym równiż odbywają się spotkania działowe specjalistów od bezpieczeństwa lub audyty wewnętrzne albo wykonywane przez firmy ubezpieczeniowe. I wtedy,niestety, bez dobrej lub chociaż przyzwoitej znajomości angielskiego występuje problem. -
Co mnie napadło, że wybrałem bhp?
Arkadiusz odpowiedział Tadeusz Nowak → na temat → Pracownicy służb bhp
Jak na razie podane przez Was powody są całkiem miłe memu sercu ;-) Ja wybrałem się na studia podyplomowe BHP bardzo świadomie i po długim przemyśleniu tematu (między innymi czytaniu wątków na tym i innych forach). Myśle, że mógłbym się odnaleźć w tej nowej roli i mam nadzieje,że uda mi się zrealizować zamierzony plan działania (od czasu do czasu spotkanie z doświadczonymi kolegami) -
Szkolenie z zakresu Ochrony PPOŻ
Arkadiusz odpowiedział Julka → na temat → Kursy i szkolenia przeciwpożarowe
To nie jest tak proste kolego jak ci się wydaje. Zapis mówiący, że "Czynności z zakresu ochrony przeciwpożarowej mogą wykonywać osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje" mówi, że tylko i wyłącznie te osoby mogą te czynności wykonywać i nikt inny. MOGĄ pochodzi od MÓC, którego synonimem jest m.in. WOLNO, czyli wolno wykonywać tylko tym osobom. Poza tym w pkt 2a i 2b jest określone kto może te czynności wykonywać. Język prawniczy jest językiem dość skomplikowanym, ale trzeba czytać w całości. -
Kiedy należą się pracownikom napoje w gorące dni?
Arkadiusz odpowiedział Darek → na temat → Wymagania prawne w zakresie bhp
A pracodawcą wraca rozum wtedy, kiedy pracownicy mdleją przy taśmie, przewracają się na nią i trzeba wzywać karetkę... Nawet Japończycy poszli po rozum do głowy i pozwolili pracownikom biurowym zrezygnować z dress code. A jeśli proces produkcyjny uniemożliwia oderwanie się pracownika w celu ochłody i napicia tzn. że jest źle zorganizowany i takiego pracodawcę należy wysłać w kosmos. Żeby wrócił z klimatyzacją na ziemię.