-
Liczba zawartości
24 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Odpowiedzi dodane przez jaro
-
-
Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym.
-
Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania
-
Z tego co czytałem, w zgrzewce znajdowała się wyłącznie jedna butelka z innej partii - oczywiście była to ta woda, którą mężczyzna poparzył sobie przełyk i jamę ustną. Nie wiadomo czy ktoś tę butelkę podłożył celowo (np. zwalniany pracownik) czy było to jakieś niedopatrzenie. Sprawa jest nadal badana.
-
Z tego co mi wiadomo to zarobki nie są zbyt wysokie. Raczej 3 tysięcy nie da się zarobić. A możesz uświadomić mnie co się dzieje w zakładach fryzjerskich i kosmetycznych? Jestem ciekawy, jakie zasady higieny nie są tam przestrzegane. Właściwie mało się o tym mówi, dlatego zainteresowało mnie to stwierdzenie.
-
Cytat
Rozwiązania ochronne mają charakter materiałowy lub konstrukcyjny. Rozwiązania materiałowe bazują na impregnacji drewna lub wykonywaniu powłok barierowych i pęczniejących, a rozwiązania konstrukcyjne – rzadko stosowane w odniesieniu do konstrukcji drewnianych – związane są z obudową konstrukcji za pomocą niepalnych okładzin. Impregnacja wiąże się ze stosowaniem środków biochronnych (do zabezpieczenia antykorozyjnego drewna) i biobójczych (do zwalczania czynników degradacyjnych) oraz środków ogniochronnych. Powłoki barierowe rzadko stosowane są do zabezpieczeń biochronnych, ale mają szersze zastosowanie jako zabezpieczenie ogniochronne (łącznie z funkcją pęczniejącą). Propozycje w zakresie impregnacji na rynku budowlanym są bardzo różnorodne i dotyczą ponad 700 środków biochronnych oraz biobójczych, a także kilkunastu środków ogniochronnych.
-
Cytat
Zgodnie z § 3 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków innych obiektów budowlanych i terenów (DzU nr 109, poz. 719) urządzenia przeciwpożarowe i gaśnice powinny być poddawane przeglądom technicznym i czynnościom konserwacyjnym zgodnie z zasadami określonymi w Polskich Normach dotyczących urządzeń przeciwpożarowych i gaśnic, w odnośnej dokumentacji technicznej oraz instrukcjach obsługi. Przeglądy te powinny być przeprowadzane w okresach i w sposób zgodny z instrukcją ustaloną przez producenta, nie rzadziej jednak niż raz w roku. Obowiązkowym przeglądom podlegają zatem (oczywiście gdy występują w obiekcie): gaśnice przenośne i przewoźne, stałe i półstałe instalacje gaśnicze, urządzenia i elementy wchodzące w skład systemów sygnalizacji pożarowej oraz dźwiękowych systemów ostrzegawczych umożliwiających rozgłaszanie sygnałów ostrzegawczych i komunikatów głosowych dla potrzeb bezpieczeństwa, instalacje i elementy oświetlenia ewakuacyjnego, urządzenia oddymiające lub zapobiegające rozprzestrzenianiu się dymu, drzwi i bramy przeciwpożarowe oraz urządzenia nimi sterujące, oraz hydranty wewnętrzne i związane z nimi elementy instalacji. Ponadto raz na 5 lat węże, stanowiące wyposażenie hydrantów wewnętrznych, powinny być poddane próbie ciśnieniowej na maksymalne ciśnienie robocze. Szczegóły badań określa Polska Norma dotycząca konserwacji hydrantów wewnętrznych.
-
Zasad BHP, których należy przestrzegać w kuchni jest mnóstwo. Dotyczą głównie higieny osobistej, rozmaitych chorób, odzieży oraz odpowiednich dokumentów. Warto zapoznać się z poniższym tekstem - myślę, że to wystarczający zbiór informacji w tym temacie:
CytatOgólne zasady higieny
Pracownik przystępujący do pracy musi być zdrowy i posiadać aktualną książeczkę zdrowia. Za aktualność badań odpowiada pracownik.
W przypadku stwierdzenia przez pracownika zmian, np. ropni, ran na skórze, nieżytu dróg oddechowych ma on obowiązek przed rozpoczęciem pracy zgłosić się do przełożonego celem oceny czy może zostać dopuszczony do pracy. Wszelkiego typu rany muszą zostać osłonięte opatrunkiem wodoszczelnym.
Pracownik jest zobowiązany nosić odzież ochronną. Zabronione jest noszenie części ubrania cywilnego lub wchodzenie w ubraniu cywilnym.
Wszyscy pracownicy muszą:
zachować czystość rąk, twarzy i całego ciała, posiadać czyste paznokcie krótko obcięte
nie nosić w czasie pracy biżuterii czyli pierścionków, wisiorków, kolczyków itp. oraz nie malować paznokci
nie przechowywać w kieszeniach żadnych przedmiotów
Zabronione jest spożywanie posiłków w miejscach innych niż do tego celu przeznaczone.
Zabronione jest żucie gumy oraz palenie tytoniu w miejscach innych niż do tego celu przeznaczone.
Każdorazowe wejście pracownika na dział produkcyjny musi być poprzedzone myciem rąk.
Dojście do miejsc pracy oraz opuszczanie powinno odbywać się wyznaczonymi do tego celu drogami.
Higiena osobista przed rozpoczęciem pracy.
Wstęp pracowników na stanowiska robocze zaczyna się od wydzielonej szatni z węzłem sanitarnym.
Pracownicy ściągają odzież własną i przebierają się w odzież roboczą.
Odzież osobista musi zostać pozostawiona w szatni w szafkach poszczególnych pracowników.
Pracownik może udać się do swojego stanowiska pracy tylko wyznaczoną drogą w odzieży roboczej.
Każdy pracownik przed przystąpieniem do pracy przechodzi odpowiednią procedurę dopuszczającą do stanowiska pracy.
Higiena osobista w trakcie pracy.
Po każdym opuszczeniu stanowiska pracy, a przed powrotem pracownik musi umyć ręce.
W czasie pracy pracownicy zobowiązani są do systematycznego mycia i dezynfekowania narzędzi.
Pracownicy w przypadku zabrudzenia odzieży są zobowiązani do jej wymiany na czystą.
Pracownicy muszą mieć włosy zakryte czepkiem.
Higiena osobista po zakończeniu pracy:
Narzędzia pracy pozostają w wyznaczonym miejscu w celu ich wymycia i dezynfekcji.
-
Dzień dobry, mam pytanie. Czy istnieją jakieś przepisy, które regulują w sposób jednoznaczny częstotliwość badania wody w zakładach żywienia zbiorowego? Szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała. Czy jeśli taki przepis istnieje, mógłby ktoś mi go zacytować? Dziękuję serdecznie.
-
Dzień dobry, zastanawiam się, jakie wymagania należy spełnić, by móc sprzedawać szeroko rozumianą żywność za pośrednictwem internetu? Czy są to również jakieś wymogi sanitarne (jeśli tak, to w jakich sytuacjach i jakie wymogi) czy wyłącznie rejestracja owej działalności? Pozdrawiam serdecznie.
-
Jeżeli chodzi o wyjścia ewakuacyjne to przepisy regulują bardzo wiele. Warto się zapoznać z informacjami zawartymi w tym linku, bo ja nie jestem w stanie wszystkiego przytoczyć. http://www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie/k218/s3078/
-
Jakiś czas temu był pomysł. aby wprowadzić obowiązek posiadania czujnika gazu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie jestem w stanie określić czy te przepisy weszły w życie czy jednak skończyło się wyłącznie na planach. Jeśli jednak jest taki obowiązek to z pewnością zainstalowanie spoczywa na właścicielu budynku.
-
Z tego co pamiętam to parę lat temu był pomysł na wprowadzenie obowiązku posiadania czujnika gazu/czadu w różnego rodzaju obiektach budowlanych. Niestety nie wiem czy te przepisy weszły w życie czy skończyło się wyłącznie na planach. Ceny najtańszych czujników kształtują się w granicach 100 zł, natomiast najdroższe nawet kilkaset złotych.
-
Dzień dobry, zastanawiam się jak często powinny być przeprowadzane ćwiczenia przeciwpożarowe? Czy to jest uzależnione od ilości osób znajdujących się w obiekcie czy raczej przepisy są identyczne bez względu na ten czynnik? Kto decyduje o terminie przeprowadzania ćwiczeń przeciwpożarowych? Pozdrawiam.
Jak długo ważne jest badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych?
w Wymagania sanitarne
Napisano
Zawsze wydawało mi się, że same badania, wykonywane w sanepidzie są bezterminowe (chyba, że istnieją rozmaite przesłanki, przez które zainteresowany otrzyma nakaz wykonania ich powtórnie). Wizyta u lekarza medycyny pracy natomiast, powinna być odbywana regularnie (niestety nie wiem co jaki czas) - nie wykonanie tych badań byłoby wówczas równoznaczne z tym, że książeczka staje się nieaktualna.