Andrzej 1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Cześć, czy trzeba upoważnić firmę hostingową do przetwarzania danych osobowych, jeżeli prowadzimy działalność gospodarczą poprzez prowadzenie strony internetowej, która zbiera dane? Prowadzę sklep internetowy, newsletter, a w związku z tym na serwerach hostingodawcy jest trochę danych. Chciałbym mieć dobrze zrobioną dokumentację, w związku z tym mam takie pytanie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
ITprofi 3 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Nie musisz, akurat tutaj GIODO się nie będzie czepiał, bo hostingodawcy się bronią tym, że nie wiedzą jakie pliki są zapisywane na ich serwerze. W związku z tym, że nie wiedzą, co przetwarzają, to nie wiedzą, że są to dane osobowe. Tutaj masz odpowiedź GIODO: Cytat Jeżeli podmiot udostępniający system (serwer) nie posiada wiedzy co do rodzaju danych przetwarzanych w tym systemie i nie powierzono mu danych w myśl art. 31 ustawy, to podlega on postanowieniom art. 14 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną i jego odpowiedzialność za przetwarzane dane jest ograniczona zgodnie z art. 12–15 tej ustawy. 1 Odnośnik do odpowiedzi
MarcinJ 1 Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Jeśli chcielibyśmy się trzymać wprost litery prawa to powinniśmy podpisać z hostingodawcą odpowiednią umowę. Ale z racji tego, że się GIODO nie będzie czepiał, to nie ma być nadgorliwym. Wiadomo co jest gorsze od nadgorliwości .. Odnośnik do odpowiedzi
AlicjaP 0 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 A może ktoś wkleić link do tej decyzji GIODO? Szukałam na internecie, ale nie mogłam znaleźć jego decyzji A mam jutro dać znać w firmie, czy muszą taką umowę podpisać, czy też nie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi