Skocz do zawartości

Cała aktywność

Strumień aktualizowany automatycznie     

  1. Ostatni tydzień
  2. Pracownik poparzył się herbatą

    A czy za przyczynę zewnętrzną nie można uznać stresu i presji związanej z wykonywaną pracą?:> opisanie tylko, że pracownik poparzył się wrzątkiem, uważam ze jest to zbyt mała ilość danych aby stwierdzić czy zrobił to celowo, czy przez nie uwagę, czy może przyczyną był wyżej wspomniany stres i presja, czy może nie właściwie zorganizowane stanowisko pracy (np. ograniczone przestrzenie, zastawione itp.)
  3. Przyczyna zewnętrzna- Grawitacja Po części przedmówca ma rację może to być niedbalstwo. Co do umyślnego, wydaje mi się że nie. Raz poparzyłem się w domu wrzątkiem. I wątpię by ktoś był na tyle zdesperowany by sięgnąć po takie środki.
  4. Trudni uczestnicy szkoleń

    Wiesz na uczelniach bywa z tym różnie. Stydenty potrafią być np. nieznośne. Z drugiej jednak strony sporo zależy też od prowadzącego. Każdy prędzej czy później oleje nudny wykład. Z tego co pamiętam, maksymalny czas skupienia na jednej rzeczy (wypowiedzi) to około 15 min. Dlatego uważam, że stale trzeba mieć czym zaciekawić słuchacza. Dykcja, pewne gesty, zachowania, materiały foto wideo. Warto też zamiast teorii posłużyć się przykładami. Czasem jednak i to nie pomaga gdy trafiamy na grupę ludzi, którzy z założenia mają nas gdzieś
  5. Kurs BHP przez internet

    Dla mnie szkolenie przez internet jest nieciekawą sprawą. Czemu? Sam co jakiś czas mam możliwość pracy zdalnej z domowego zacisza. Wiem że właśnie w domu trudniej mi się skupić. Inna sprawa gdy robię coś dla siebie i chce to robić. Jeśli np. do szkolenia przez neta byłbym przymuszany to robiłbym wszystko inne by się tym nie zajmować i nie poświęcać temu uwagi. Ja akurat miałem szkolenie organizowane klasycznie przez Lex Labor w Opolu. I jestem z niego zadowolony. Mnie "jara" akurat temat pierwszej pomocy. I mnie to interesowało. Zresztą prowadzący mówił na tyle ciekawie, że zainteresował nawet naszych firmowych malkontentów. Zresztą zastanówcie się czy chcielibyście by ratował was człowiek po kursie przez neta, który bardziej skupiał się na skypie ze znajomym niż na materiałach od prowadzących?
  6. Szkolenia BHP dla studentów

    w razie*
  7. Szkolenia BHP dla studentów

    Będąc złośliwym powiedziałbym, ze do zdania sesji. U nas na uczelni wpis z tego był wymagany. Inna sprawa to jest jak te przepisy wyglądają. Wstyd się przyznać, że tam gdzie studiowałem było to prowadzone po łebkach. Prawie jak z tym żartem o ppoż. że wrazie pożaru uciekać tam gdzie wszyscy. Dopiero w pracy, szkolenia robił nam tam Lex Labor, przemaglowali temat. Zwłaszcza pierwszą pomoc
  8. Ustawodawca określił minimalną temperaturę dla pomieszczeń w których wykonywane są czynności pracy (rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy z dnia 26 września 1997). I tak oto, pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikowi, co najmniej 18°C w pomieszczeniach gdzie wykonywana jest praca lekka oraz w pomieszczeniach biurowych. Natomiast na halach produkcyjnych temperatura nie może być niższa niż 14°C. Należy zwrócić uwagę, że od tych zasad istnieją odstępstwa, mianowicie: pracodawca może dopuścić do pracy pracownika w pomieszczaniach w których temperatura jest niższa niż 14°C, jednak musi to być uzasadnione np. warunkami w jakich musi przebiegać proces technologiczny (np. zakłady pracy specjalizujące się przetwórstwem mięsnym, warzywnym itd.). Odstępstwo to oczywiście nie dotyczy prac o charakterze administracyjno- biurowym oraz prac zaliczanych do lekkich.
  9. Sprzedawca sklepowy - jaka kategoria pracownika?

    Ja natomiast uważam, że zarówno sprzedawca sklepowy jak i kelner zaliczamy do stanowisk robotniczych. Ilu dyskutantów tyle zdań:)
  10. Wcześniej
  11. Osobiście kelnera zaliczyłbym pracowników fizycznych no bo do czego innego pasuje?!
  12. W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna oraz w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18°C.
  13. Witam, witam i że tak się zapytam: Jak prawidłowo oznaczyć nieczynny hydrant?
  14. Dziękuję wszystko bylo zgłoszone zaraz po zdarzeniu.
  15. Sprzedawca sklepowy - jaka kategoria pracownika?

    Jeżeli chodzi o sprzedawcę sklepowego to przeważnie i zazwyczaj obsługuje kasę fiskalną w takim wypadku zaliczył bym go do kategorii stanowiska urzędniczego, natomiast na temat kelnera nie mam zielonego pojęcia
  16. To na pracodawcy (firmie) ciąży obowiązek zapewnienia pracownikom odpowiednich warunków pracy – w tym odpowiedniej temperatury. Nie zwalnia go pora roku, aktualne warunki atmosferyczne (nawet gdy osiągane temperatury są ekstremalnie skrajne) ani jego trudna sytuacja ekonomiczna. Potwierdził to Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 20 września 2001 r. (sygn. akt SA/Bk 75/01). NSA wskazał, że trudna sytuacja finansowa przedsiębiorstwa nie usprawiedliwia oszczędności poprzez zmniejszenie nakładów na ogrzewanie miejsca pracy.
  17. sebek101065 powinieneś jak najszybciej zgłosić to swojemu pracodawcy.
  18. Do jakiej kategorii pracowników można zaliczyć sprzedawcę sklepowego ? Fizyczny czy administracyjno - biurowy i inni?? Albo np. kelner??
  19. Witajcie może, ktoś pomoże i wypowie się na temat temperatury, jaka powinna panować w pracy.
  20. W trakcie tych czynności ważne jest ustalenie, czy Twój wypadek można zakwalifikować jako wypadek przy pracy. Musi spełniać 4 warunki: zdarzenie nagłe, spowodowane przyczyną zewnętrzną, skutkiem jest uraz lub śmierć, wydarzył się w miejscu pracy lub w drodze do niej. Sprawdź też, czy miałeś i w jakiej wysokości opłacane składki na ubezpieczenie wypadkowe.
  21. W pracy uderzylem sie w palec mlotkiem podczas ciecia nakrętki, palec nie zlamany ale z rozpoznania klinicznego : "otwarta rana palca z uszkodzeniem plytki paznokciowej, rana tłuczona" mozna w związku z tym zglosic wypadek?? Czy macie jakies porady?? Dodam ze pracuje na kopalni.
  22. Decyzja o skorzystaniu przez pracownika z przysługującego mu zasiłku chorobowego, wynikające z przełożenia pracodawcy dokumenty L4, należy do pracownika. Nikt nie może zmusić Pana do tego, aby mimo lepszego samopoczucia i stanu zdrowia nie szedł Pan do pracy. Weryfikacja skorzystania z L4 następuje wówczas, w momencie, gdy pracodawca przesyłam pod koniec bieżącego miesiąca raport ewidencji obecności pracownika w pracy- wtedy wówczas ZUS dostaje informację, że uzyskane zwolnienie L4 nie zostało przez Pan wykorzystane. Jedyną "konsekwencją" jaką Pan ponosi to nie wpłacony zasiłek chorobowy, czyli zamiast otrzymania obniżonej kwoty wynagrodzenia w czasie przebywania na zwolnieniu chorobowym, otrzymuje Pan 100% - wynagrodzenia:)
  23. Gaśnice i ich rozmieszczenie

    Wszystkie informacje na temat gaśnic w obiektach (rozmieszczenie, przeglądy czy wymagania) można znaleźć na naszym blogu. Zapraszam do czytania: Przegląd gaśnic
  24. Witam mam zagwozdkę której osobiście jakość mojej wiedzy nie ogarnia, a mianowicie jest to jakoś weryfikowane, że pracownik dostał L4, ale go nie pokazał pracodawcy, bo mu się na wieczór polepszyło i na drugi dzien idzie do pracy?
  25. ORZ ryzyko zawodowe kowala

    Dziękuję Taka ilość informacji stanowczo mi wystarczy
  26. Gaśnice i ich rozmieszczenie

    Obiekty muszą być wyposażone w gaśnice, spełniające wymagania Polskich Norm, dotyczących gaśnic. Rodzaj gaśnic powinien być dostosowany do gaszenia tych grup pożarów, które mogą wystąpić w obiekcie: A - materiałów stałych, zwykle pochodzenia organicznego, których normalne spalanie zachodzi z tworzeniem żarzących się węgli; B - cieczy i materiałów stałych topiących się; C - gazów; D - metali;F - tłuszczów i olejów w urządzeniach kuchennych. Jedna jednostka masy środka gaśniczego 2 kg (lub 3 dm3) zawartego w gaśnicach przypada, z wyjątkiem przypadków określonych w przepisach szczególnych:na każde 100 m2 powierzchni strefy pożarowej w budynku, nie chronionej stałym urządzeniem gaśniczym: zakwalifikowanej do kategorii zagrożenia ludzi ZL I, ZL II, ZL III lub ZL V, produkcyjnej i magazynowej o gęstości obciążenia ogniowego ponad 500 MJ/m2, zawierającej pomieszczenie zagrożone wybuchem, na każde 300 m2 powierzchni strefy pożarowej nie wymienionej w pkt. 1), z wyjątkiem zakwalifikowanej do kategorii zagrożenia ludzi ZL IV. Gaśnice w obiektach powinny być rozmieszczone:w miejscach łatwo dostępnych i widocznych, w szczególności: przy wejściach do budynków, na klatkach schodowych, na korytarzach, przy wyjściach z pomieszczeń na zewnątrz, w miejscach nienarażonych na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie źródeł ciepła (piece, grzejniki), w obiektach wielokondygnacyjnych - w tych samych miejscach na każdej kondygnacji, jeżeli pozwalają na to istniejące warunki. Przy rozmieszczaniu gaśnic muszą być spełnione następujące warunki: odległość z każdego miejsca w obiekcie, w którym może przebywać człowiek, do najbliższej gaśnicy nie powinna być większa niż 30 m, do gaśnic powinien być zapewniony dostęp o szerokości co najmniej 1 m
  27. Szkolenie BHP i PPOŻ praktykantów

    Przy praktykach zawodowych pracodawca musi zapewnić studentom/osobom praktykującym szkolenia bhp. Jednak są to szkolenia podstawowe, zazwyczaj jednym uchem wpada drugim wypada. W firmie dobrze jest też przeprowadzić szkolenie całodniowe aby pracownicy poznali szereg zasad, wiedzieli jak mają się zachować w następujących przypadkach. Powinno tez przedstawić się ergonomię pracy dla wybranego stanowiska. Kiedyś na szkoleniach bhp słyszałem dużo ciekawych rzeczy na temat ergonomii pracy a także przepisów bhp. Każdy pracownik powinien wiedzieć co się mu należy w razie wypadku a jeszcze ważniejsze jak go uniknąć. Dobrze, że uczy się tego już od najmłodszych lat na studiach.
  1. Załaduj więcej aktywności
×