Każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie obrotu, zobowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. Powinna zatem odbyć obowiązkowe szkolenie.
Szkolenie przeznaczone jest dla kierowników zespołów HACCP oraz pozostałych ich członków.
Szkolenie dotyczy wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, zagrożeń żywności fizycznych, biologicznych, chemicznych, 12 etapów systemu HACCP, wymagań normy ISO 22000, standardów BRC oraz IFS w stosunku do zespołu HACCP. Szkolenie obejmuje szereg ćwiczeń związanych z powyższymi zagadnieniami.
Szkolenie ważne jest 5 lat.
Szkolenie dla personelu zespołu HACCP prowadzone jest w formie seminarium oraz dyskusji uczestników i prowadzącego, na podstawie szczegółowego programu szkolenia naszego Centrum. Podczas szkolenia wykorzystujemy odpowiednio dobrane środki dydaktyczne, takie jak filmy czy prezentacje multimedialne. Uczestnicy mogą w trakcie wymieniać się problemami wynikającymi z ich codziennej praktyki zawodowej.
Ramowy program szkolenia dla personelu zespołu HACCP
Lp. |
Zagadnienie |
Czas |
1. |
Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności |
1h |
2. |
Rodzaje zagrożeń oraz ich źródła |
0.5h |
3. |
HACCP |
1h |
4. |
Zasady GHP/GMP |
2.5h |
5. |
Omówienie wdrażania systemu HACCP |
1h |
|
Razem |
6h |
Szczegółowy program szkolenia dla personelu zespołu HACCP
Lp. |
Zagadnienie |
Czas |
1. |
Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności |
1h |
|
|
|
2. |
Rodzaje zagrożeń oraz ich źródła |
0.5h |
|
|
|
3. |
HACCP |
1h |
|
|
|
4. |
Zasady GHP/GMP |
2.5h |
|
|
|
5. |
Omówienie wdrażania systemu HACCP |
1h |
|
|
|
|
Razem |
6h |