Nazwa szkolenia |
Szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) dla pracowników |
Typ szkolenia |
Stacjonarne |
Gdzie |
Zielona Góra, Kożuchowska 10a |
Prowadzący |
Specjalista ds. BHP |
Język |
Polski |
Szkolenie wstępne BHP dla pracowników, prowadzone jest w formie instruktażu ogólnego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia. Należy pamiętać, że szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) jest obowiązkowe dla wszystkich osób, które rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.
Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika w szczególności z:
Szkolenie wstępne bhp przeznaczone jest dla wszystkich pracowników, m.in. elektryków, kierowców, murarzy, dekarzy, sprzątaczek, hydraulików, malarzy, robotników drogowych, pracowników administracyjno - biurowych, inżynierów, kierowników, itp., którzy rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.
Szkolenie zorganizowane jest w formie instruktażu - przed rozpoczęciem przez pracownika pracy w danym zakładzie pracy - na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez nasze centrum edukacyjne. Podczas szkolenia konieczne jest stosowanie odpowiednich środków dydaktycznych, w szczególności filmów, tablic, folii do wyświetlania informacji, środków do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.
Szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, prowadzimy zgodnie z programem:
Lp. |
Temat szkolenia |
Liczba godzin |
1. | Istota bezpieczeństwa i higieny pracy |
0,6 |
2 | Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy |
|
3 | Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy |
|
4 | Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy |
0,5 |
5 | Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze |
|
6 | Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym |
0,4 |
7 | Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego |
0,5 |
8 | Porządek i czystość w miejscu pracy – ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika |
|
9 | Profilaktyczna opieka lekarska – zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego |
|
10 | Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowania w razie pożaru |
1 |
11 | Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy |
|
Razem: |
minimum 3 |
Lp. |
Temat szkolenia |
Liczba godzin |
1. | Istota bezpieczeństwa i higieny pracy |
0,6 |
1.1. Najważniejsze definicje: - bezpieczeństwo i higiena pracy, - ochrona pracy. 1.2.Regulacje prawne dotyczące ochrony pracy: - Kodeks pracy, - Regulamin pracy, - Inne akty prawne. 1.3. Państwowy nadzór nad przestrzeganiem przepisów bhp: - Państwowa Inspekcja Pracy, - Państwowa Inspekcja Sanitarna, 1.4. Inne organy nadzoru nad warunkami pracy: - Urząd Dozoru Technicznego, - Urzędy Górnicze, - Organy nadzoru budowlanego, - Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska, - Komenda Główna Straży Pożarnej, - Policja. 1.5. Społeczny nadzór nad przestrzeganiem przepisów bhp: - Związki zawodowe, - Społeczna inspekcja pracy – współpraca z PIP i innymi organami. |
|
|
2 | Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy |
|
2.1. Obowiązki i uprawnienia pracodawcy. 2.2. Obowiązki i uprawnienia pracownika. 2.3. Zakres działania oraz uprawnienia zakładowej organizacji związkowej. 2.4. Zadania i uprawnienia społecznej inspekcji pracy. 2.5. Zadania i uprawnienia służby bezpieczeństwa i higieny pracy. |
|
|
3 | Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy |
|
3.1. Odpowiedzialność porządkowa: - upomnienie, - nagana, - kara pieniężna. 3.2. Odpowiedzialność osób kierujących pracownikami. 3.3. Odpowiedzialność za wykroczenia przeciwko prawom pracownika. 3.4. Podmioty uprawnione do nakładania kar grzywny: - Inspektorzy PIP, - Inspektorzy sanitarni. |
|
|
4 | Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy |
0,5 |
4.1. Podział, wymiary, znakowanie dróg komunikacji wewnętrznej. 4.2. Pionowe, poziome i świetlne znaki drogowe. 4.3. Utrzymanie dróg komunikacji wewnętrznej. 4.4. Zasady poruszania się środków transportowych w komunikacji publicznej. 4.5. Zasady poruszania się pieszych. 4.6. Nawierzchnie dróg, czystość. 4.7. Miejsca niebezpieczne. 4.8. Przemieszczanie się pieszych między kondygnacjami. 4.9. Schody, pochylnie. 4.10. Dźwigi osobowe i urządzenia do podnoszenia. 4.11. Drabin przenośne. 4.12. Wymogi dla dróg ewakuacyjnych i dojazdów pożarowych. 4.13. Oświetlenie dróg na zewnątrz budynków i wewnętrznych ciągówkomunikacyjnych. 4.14. Przemieszczanie się w pomieszczeniach. 4.15. Dojścia, przejścia. 4.16. Pomieszczenia pracy. |
|
|
5 | Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze |
|
5.1. Czynniki niebezpieczne (urazowe) w środowisku, w tym w miejscuzamieszkania podopiecznych. 5.2. Czynniki szkodliwe i uciążliwe: - czynniki fizyczne (hałas, mikroklimat, pyły, promieniowanie), - czynniki chemiczne (substancje i preparaty), - czynniki biologiczne (mikroorganizmy), - czynniki psychofizyczne (obciążenie fizyczne, obciążenie nerwowo-psychiczne), - uciążliwości środowiska pracy. 5.3. Zasady likwidacji lub ograniczenia wpływu tych czynników na pracownika: - eliminacja źródeł niebezpiecznych i szkodliwych czynników, - ograniczenie oddziaływania tych czynników poprzez odsunięcie człowiekaz obszaru ich wpływu, - ograniczenie oddziaływania na człowieka czynników niebezpiecznych iszkodliwych poprzez osłonięcie strefy narażenia, - ograniczenie wpływu tych czynników poprzez zastosowanie ochronosobistych, - ograniczenie zagrożenia człowieka czynnikami niebezpiecznymi iszkodliwymi przez dobór pracowników, właściwą organizację pracy oraz oddziaływanie na bezpieczne zachowanie pracowników, |
|
|
6 | Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym |
0,4 |
6.1. Stanowisko pracy. 6.2. Ogólne wymagania dla stanowisk pracy. 6.3. Ogólne wymagania bezpieczeństwa dla maszyn i urządzeń. 6.4. Zasady prawidłowego przenoszenia ciężarów: - mężczyźni, - kobiety, - młodociani. |
|
|
7 | Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego |
0,5 |
7.1. Środki ochrony indywidualnej: - podział środków ochrony indywidualnej, - dobór środków ochrony indywidualnej. 7.2. Odzież i obuwie robocze: - obowiązki pracodawcy, - tabela norm przydziału odzieży i obuwia roboczego, - karta ewidencyjna wyposażenia. 7.3. Pranie odzieży roboczej |
|
|
8 | Porządek i czystość w miejscu pracy – ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika |
|
8.1. Odpowiedzialność pracowników. 8.2. Porządek i czystość w miejscu pracy. 8.3. Zagrożenia pożarem. 8.4. Zagrożenia wypadkowe i chorobowe. 8.5. Pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne: - ogólne wymogi dotyczące pomieszczeń higieniczno-sanitarnych. 8.6. Środki higieny osobistej. |
|
|
9 | Profilaktyczna opieka lekarska – zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego |
|
9.1. Profilaktyczne badania lekarskie: - badania wstępne, - badania okresowe, - badania kontrolne, 9.2. Skierowanie na badania lekarskie. 9.3. Zaświadczenie lekarskie. 9.4. Służba medycyny pracy. 9.5. Badania sanitarne. 9.6. Posiłki profilaktyczne i napoje. |
|
|
10 | Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowania w razie pożaru |
1 |
10.1. Ogólne wiadomości o pożarach i wybuchach. 10.2. Ogólne metody zapobiegania pożarom i wybuchom. 10.3. Zapewnienie bezpieczeństwa ewakuacji ludzi z pomieszczeń i budynków. 10.4. Rozmieszczenie podręcznego sprzętu gaśniczego. 10.5. Zasady postępowania pracowników na wypadek powstania pożaru. |
|
|
11 | Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy |
|
11.1. Definicja wypadku przy pracy. 11.2. Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach. 11.3. Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy. 11.4. Podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy: - zranienia, - krwotoki, - złamania, - zwichnięcia, - urazy termiczne - porażenie prądem elektrycznym (resuscytacja krążeniowo oddechowa), - zatrucia chemiczne, - pogryzienia przez zwierzęta. |
|
|
Razem: |
3 godz. |