Szkolenia BHP

Formularz zgłoszenia

Jeżeli posiadasz już konto w naszym systemie szkoleń, zaloguj się. Aby mieć dostęp do historii swoich szkoleń i rabatów, zarejestruj się.

Szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) dla pracowników
 
 

*Powyższe dane posłużą do wystawienia faktury VAT.

 
 

Informacje o szkoleniu

Nazwa szkolenia

Szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) dla pracowników

Typ szkolenia

Stacjonarne

Gdzie

Zielona Góra, Kożuchowska 10a

Prowadzący

Specjalista ds. BHP

Język

Polski

 

Szkolenie wstępne BHP dla pracowników, prowadzone jest w formie instruktażu ogólnego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia. Należy pamiętać, że szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) jest obowiązkowe dla wszystkich osób, które rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.

 

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika w szczególności z:

  1. podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartymi w Kodeksie pracy, w układach zbiorowych pracy lub w regulaminach pracy,
  2. przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującymi w danym zakładzie pracy,
  3. zasadami udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

 

Uczestnicy szkolenia

Szkolenie wstępne bhp przeznaczone jest dla wszystkich pracowników, m.in. elektryków, kierowców, murarzy, dekarzy, sprzątaczek, hydraulików, malarzy, robotników drogowych, pracowników administracyjno - biurowych, inżynierów, kierowników, itp., którzy rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.

 

Sposób organizacji szkolenia

Szkolenie zorganizowane jest w formie instruktażu - przed rozpoczęciem przez pracownika pracy w danym zakładzie pracy - na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez nasze centrum edukacyjne. Podczas szkolenia konieczne jest stosowanie odpowiednich środków dydaktycznych, w szczególności filmów, tablic, folii do wyświetlania informacji, środków do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

 

Ważność szkolenia

  1. Sześć miesięcy dla osób kierujących pracownikami, w szczególności kierownicy, mistrzowie i brygadziści.
  2. Dwanaście miesięcy dla pozostałych pracowników.

 

Charakterystyka ogólna szkolenia wstępnego bhp

  1. Instruktaż ogólny bhp zapewnia uczestnikom szkolenia zapoznanie się z podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartymi w Kodeksie pracy, w układach zbiorowych pracy lub w regulaminach pracy, z przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującymi w danym zakładzie pracy, a także z zasadami udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.
  2. Instruktaż ogólny bhp odbywają, przed dopuszczeniem do wykonywania pracy, nowo zatrudnieni pracownicy, studenci odbywający u pracodawcy praktykę studencką oraz uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu.
  3. Instruktaż ogólny bhp w naszym centrum edukacyjnym prowadzi pracownik służby bezpieczeństwa i higieny pracy z wieloletnim doświadczeniem mający aktualne zaświadczenie o ukończeniu wymaganego szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.
  4. Instruktaż ogólny bhp zakończony jest wydaniem "Karty szkolenia wstępnego", podpisanej przez pracownika służby bhp oraz przez pracownika odbywającego instruktaż. Karta następnie przekazywana jest pracodawcy, który przechowuje ją w aktach osobowych pracownika.

Szkolenie wstępne BHP (instruktaż ogólny) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, prowadzimy zgodnie z programem:

RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA

Lp.

Temat szkolenia

Liczba godzin

1. Istota bezpieczeństwa i higieny pracy

0,6

2 Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

 

3 Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

 

4 Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy

0,5

5 Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze

 

6 Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym

0,4

7 Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego

0,5

8 Porządek i czystość w miejscu pracy – ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika

 

9 Profilaktyczna opieka lekarska – zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego

 

10 Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowania w razie pożaru

1

11 Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy

 

  Razem:

minimum 3

 

 

 

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM SZKOLENIA

Lp.

Temat szkolenia

Liczba godzin

1. Istota bezpieczeństwa i higieny pracy

0,6

 

1.1. Najważniejsze definicje:

- bezpieczeństwo i higiena pracy,

- ochrona pracy.

1.2.Regulacje prawne dotyczące ochrony pracy:

- Kodeks pracy,

- Regulamin pracy,

- Inne akty prawne.

1.3. Państwowy nadzór nad przestrzeganiem przepisów  bhp:

- Państwowa Inspekcja Pracy,

- Państwowa Inspekcja Sanitarna,

1.4. Inne organy nadzoru nad warunkami pracy:

- Urząd Dozoru Technicznego,

- Urzędy Górnicze,

- Organy nadzoru budowlanego,

- Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska,

- Komenda Główna Straży Pożarnej,

- Policja.

1.5. Społeczny nadzór nad przestrzeganiem przepisów bhp:

- Związki zawodowe,

- Społeczna inspekcja pracy – współpraca z PIP i innymi organami.

 

2 Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

 

 

2.1. Obowiązki i uprawnienia pracodawcy.

2.2. Obowiązki i uprawnienia pracownika.

2.3. Zakres działania oraz uprawnienia zakładowej organizacji związkowej.

2.4. Zadania i uprawnienia społecznej inspekcji pracy.

2.5. Zadania i uprawnienia służby bezpieczeństwa i higieny pracy.

 

3 Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

 

 

3.1. Odpowiedzialność porządkowa:

- upomnienie,

- nagana,

- kara pieniężna.

3.2. Odpowiedzialność osób kierujących pracownikami.

3.3. Odpowiedzialność za wykroczenia przeciwko prawom pracownika.

3.4. Podmioty uprawnione do nakładania kar grzywny:

- Inspektorzy PIP,

- Inspektorzy sanitarni.
3.5. Odpowiedzialność karna pracodawcy.

 

4 Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy

0,5

 

4.1. Podział, wymiary, znakowanie dróg komunikacji wewnętrznej.

4.2. Pionowe, poziome i świetlne znaki drogowe.

4.3. Utrzymanie dróg komunikacji wewnętrznej.

4.4. Zasady poruszania się środków transportowych w komunikacji publicznej.

4.5. Zasady poruszania się pieszych.

4.6. Nawierzchnie dróg, czystość.

4.7. Miejsca niebezpieczne.

4.8. Przemieszczanie się pieszych między kondygnacjami.

4.9. Schody, pochylnie.

4.10. Dźwigi osobowe i urządzenia do podnoszenia.

4.11. Drabin przenośne.

4.12. Wymogi dla dróg ewakuacyjnych i dojazdów pożarowych.

4.13. Oświetlenie dróg na zewnątrz budynków i wewnętrznych ciągówkomunikacyjnych.

4.14. Przemieszczanie się w pomieszczeniach.

4.15. Dojścia, przejścia.

4.16. Pomieszczenia pracy.

 

5 Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze

 

 

5.1. Czynniki niebezpieczne (urazowe) w środowisku, w tym w miejscuzamieszkania podopiecznych.

5.2. Czynniki szkodliwe i uciążliwe:

- czynniki fizyczne (hałas, mikroklimat, pyły, promieniowanie),

- czynniki chemiczne (substancje i preparaty),

- czynniki biologiczne (mikroorganizmy),

- czynniki psychofizyczne (obciążenie fizyczne, obciążenie nerwowo-psychiczne),

- uciążliwości środowiska pracy.

5.3. Zasady likwidacji lub ograniczenia wpływu tych czynników na pracownika:

- eliminacja źródeł niebezpiecznych i szkodliwych czynników,

- ograniczenie oddziaływania tych czynników poprzez odsunięcie człowiekaz obszaru ich wpływu,

- ograniczenie oddziaływania na człowieka czynników niebezpiecznych iszkodliwych poprzez osłonięcie strefy narażenia,

- ograniczenie wpływu tych czynników poprzez zastosowanie ochronosobistych,

- ograniczenie zagrożenia człowieka czynnikami niebezpiecznymi iszkodliwymi przez dobór pracowników, właściwą organizację pracy oraz oddziaływanie na bezpieczne zachowanie pracowników,

 

6 Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym

0,4

 

6.1. Stanowisko pracy.

6.2. Ogólne wymagania dla stanowisk pracy.

6.3. Ogólne wymagania bezpieczeństwa dla maszyn i urządzeń.

6.4. Zasady prawidłowego przenoszenia ciężarów:

- mężczyźni,

- kobiety,

- młodociani.

 

7 Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego

0,5

 

7.1. Środki ochrony indywidualnej:

- podział środków ochrony indywidualnej,

- dobór środków ochrony indywidualnej.

7.2. Odzież i obuwie robocze:

- obowiązki pracodawcy,

- tabela norm przydziału odzieży i obuwia roboczego,

- karta ewidencyjna wyposażenia.

7.3. Pranie odzieży roboczej

 

8 Porządek i czystość w miejscu pracy – ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika

 

 

8.1. Odpowiedzialność pracowników.

8.2. Porządek i czystość w miejscu pracy.

8.3. Zagrożenia pożarem.

8.4. Zagrożenia wypadkowe i chorobowe.

8.5. Pomieszczenia i urządzenia higieniczno-sanitarne:

- ogólne wymogi dotyczące pomieszczeń higieniczno-sanitarnych.

8.6. Środki higieny osobistej.

 

9 Profilaktyczna opieka lekarska – zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego

 

 

9.1. Profilaktyczne badania lekarskie:

- badania wstępne,

- badania okresowe,

- badania kontrolne,

9.2. Skierowanie na badania lekarskie.

9.3. Zaświadczenie lekarskie.

9.4. Służba medycyny pracy.

9.5. Badania sanitarne.

9.6. Posiłki profilaktyczne i napoje.

 

10 Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowania w razie pożaru

1

 

10.1. Ogólne wiadomości o pożarach i wybuchach.

10.2. Ogólne metody zapobiegania pożarom i wybuchom.

10.3. Zapewnienie bezpieczeństwa ewakuacji ludzi z pomieszczeń i budynków.

10.4. Rozmieszczenie podręcznego sprzętu gaśniczego.

10.5. Zasady postępowania pracowników na wypadek powstania pożaru.

 

11 Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy

 

 

11.1. Definicja wypadku przy pracy.

11.2. Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach.

11.3. Ogólne zasady udzielania pierwszej pomocy.

11.4. Podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy:

- zranienia,

- krwotoki,

- złamania,

- zwichnięcia,

- urazy termiczne

- porażenie prądem elektrycznym (resuscytacja krążeniowo oddechowa),

- zatrucia chemiczne,

- pogryzienia przez zwierzęta.

 

  Razem:

3 godz.