Szkolenie jest przeznaczone dla pracodawców w tym osób kierujących przedsiębiorstwami państwowymi, spółkami, zakładami prywatnymi, urzędami, spółdzielniami, a także innych osób kierujących pracownikami (właścicieli firm, prezesów, dyrektorów, mistrzów, brygadzistów, kierowników wydziałów i innych komórek organizacyjnych).
Celem szkolenia okresowego BHP dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami jest aktualizacja oraz uzupełnienie wiedzy i umiejętności pracodawców i innych osób kierujących pracownikami, w szczególności z zakresu:
Szkolenie ważne jest 5 lat.
Szkolenie okresowe dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami jest organizowane w formie seminarium nie rzadziej niż raz na 5 lat. Szkolenie jest realizowane na podstawie szczegółowego programu szkolenia, a podczas szkolenia stosujemye odpowiednio dobrane do jego charakteru środki dydaktyczne takie jak filmy, tablice, folie, prezentacje, z wykorzystaniem komputera lub rzutnika.
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymują materiały umożliwiające przyswojenie problematyki objętej programem szkolenia (skrypty, przepisy prawne, zestawy pytań kontrolnych).
Pierwsze szkolenie pracodawców i innych osób kierujących pracownikami należy przeprowadzić w okresie do 6 miesięcy od rozpoczęcia pracy na tych stanowiskach.
Z pierwszego szkolenia okresowego, może być zwolniona osoba która:
Szkolenie okresowe BHP dla pracodawców i innych osób kierujących pracownikami zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, prowadzimy zgodnie z programem:
Lp. |
Temat szkolenia |
Liczba godzin |
1. |
Wybrane regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowego (dyrektyw WE, konwencji MOP): |
3 |
2 | Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi oraz ocena ryzyka związanego z tymi zagrożeniami. |
3 |
3 | Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. |
3 |
4 | Analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz związana z nimi profilaktyka; omówienie przyczyn charakterystycznych wypadków przy pracy, ze szczególnym uwzględnieniem wypadków powstałych na skutek niewłaściwej organizacji pracy, oraz związanej z nimi profilaktyki. |
2 |
5 | Organizacja i metodyka szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy (z uwzględnieniem metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego) oraz kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w procesach pracy. |
2 |
6 | Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku. |
1 |
7 | Skutki ekonomiczne niewłaściwych warunków pracy (np. świadczenia z tytułu warunków pracy, składka na ubezpieczenia społeczne pracowników). |
1 |
8 | Problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska naturalnego. |
1 |
Razem: |
minimum 16 |
Lp. |
Temat szkolenia |
Liczba godzin |
1. |
Wybrane regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowego (dyrektyw WE, konwencji MOP): |
3 |
1.1. Prawo pracy i jego źródła, w tym prawa międzynarodowego. 1.2. Podstawowe pojęcia z zakresu prawa pracy. 1.3. Przepisy dotyczące praw i obowiązków pracowników i pracodawców w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz odpowiedzialności za naruszenie przepisów i zasad bhp. 1.4. Przepisy dotyczące ochrony pracy kobiet. 1.5. Przepisy dotyczące ochrony pracy młodocianych. 1.6. Profilaktyczna opieka zdrowotna w świetle przepisów. 1.7. System szkoleń, podział i terminowość. 1.8. Organizacje nadzoru i kontroli – zewnętrzne oraz wewnątrz zakładu pracy. 1.9. Problemy związane z interpretacją przepisów. |
|
|
2 | Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi oraz ocena ryzyka związanego z tymi zagrożeniami. |
3 |
2.1. Klasyfikacja niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w procesach pracy. 2.2. Metody badań i oceny czynników niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia występujących w procesach pracy, z uwzględnieniem czynników rakotwórczych. 2.3. Oddziaływanie czynników szkodliwych lub niebezpiecznych na organizm ludzki. 2.4. Ocena zagrożeń na stanowiskach przy obsłudze maszyn i urządzeń eksploatowanych w zakładach pracy uczestników szkolenia. 2.5. Podstawowe metody ochrony przed zagrożeniami dla zdrowia i życia pracowników. 2.6. Ryzyko zawodowe i nowoczesne metody jego oceny. |
|
|
3 | Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. |
3 |
3.1. Pojęcie ergonomii i jej zadania. 3.2. Kształtowanie warunków pracy z uwzględnieniem zasad ergonomii. 3.3. Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków na stanowiskach pracy biurowej, w tym na stanowiskach pracy wyposażonych w monitory ekranowe i inne urządzenia biurowe. 3.4. Wymogi stawiane przy wyposażaniu stanowiska komputerowego. 3.5. Podstawowe wymogi dotyczące obiektów i pomieszczeń pracy. 3.6. Bezpieczeństwo i higiena pracy przy ręcznych pracach transportowych. 3.7. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy. |
|
|
4 | Analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz związana z nimi profilaktyka; omówienie przyczyn charakterystycznych wypadków przy pracy, ze szczególnym uwzględnieniem wypadków powstałych na skutek niewłaściwej organizacji pracy, oraz związanej z nimi profilaktyki. |
2 |
4.1. Pojęcie wypadku i rodzaje wypadków przy pracy. 4.2. Przyczyny powstawania wypadków przy pracy. 4.3. Wypadki charakterystyczne dla branży uczestników szkolenia. 4.4. Dokumentowanie wypadków przy pracy, wymogi prawne. 4.5. Zapobieganie wypadkom w pracy. |
|
|
5 | Organizacja i metodyka szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy (z uwzględnieniem metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego) oraz kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w procesach pracy. |
2 |
5.1. Regulacje prawne dotyczące szkoleń w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. 5.2. Metody szkolenia w dziedzinie bhp z uwzględnieniem metod instruktażu ogólnego i stanowiskowego. 5.3. Dokumentowanie odbytych szkoleń w dziedzinie bhp. 5.4. Popularyzacja problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy i kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w procesach pracy. |
|
|
6 | Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku. |
1 |
6.1. Organizacja systemu pierwszej pomocy w zakładzie pracy 6.2. Postępowanie w razie wypadku oraz w sytuacjach zagrożeń, np. pożaru, awarii. 6.3. Zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku. 6.4. Resuscytacja krążeniowo-oddechowa i wykorzystanie AED. |
|
|
7 | Skutki ekonomiczne niewłaściwych warunków pracy (np. świadczenia z tytułu warunków pracy, składka na ubezpieczenia społeczne pracowników). |
1 |
7.1.Rodzaje świadczeń wynikających z przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. |
|
|
8 | Problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska naturalnego. |
1 |
8.1. Organizacja ochrony przeciwpożarowej w zakładach pracy, ewakuacja zasady postępowania i alarmowania. 8.2. Odpowiedzialność za nieprzestrzeganie przepisów przeciwpożarowych 8.3. Podręczny sprzęt gaśniczy i urządzenia przeciwpożarowe w zakładzie pracy. 8.4. Podstawy prawne i przepisy dotyczące ochrony środowiska naturalnego i korzystania z zasobów naturalnych. |
|
|
9 | Pytania i zagadnienia do powtórzenia i uzupełnienia |
|
Razem: |
16 godz. |