Każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu, zobowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych, a także takim postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Spełnienie tego obowiązku realizuje się poprzez uczestnictwo w szkoleniu z minimum sanitarnego, zwanego również Dobrymi Praktykami Higienicznymi GHP.
Zapraszamy na szkolenie minimum sanitarne
Szkolenia są obowiązkowe dla osób, które mają kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu.
Zadzwoń do nas już dzisiaj, aby otrzymać szczegółową ofertę. Nasza firma przeprowadzi profesjonalne szkolenia dla Twoich pracowników, szybko i tanio.
Szkolenie minimum sanitarne obejmuje 20 h i jest skierowane do osób wykonujących pracę w branży produkcyjnej i przy obrocie żywnością.
Program szkolenia obejmuje zagadnienia:
- Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności w świetle Przepisów Krajowych i Regulacji Unii Europejskiej.
- Rodzaje i źródła zanieczyszczeń środków spożywczych.
- Choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe, rodzaje zatruć, a także zakażeń pokarmowych i ich najczęstsze przyczyny.
- Zapobieganie zatruciom oraz zakażeniom pokarmowym.
- Zapobieganie zanieczyszczeniom.
- Podstawowe zasady znakowania żywności.
- Warunki sanitarne w produkcji, przechowywaniu czy też w obrocie środków spożywczych.
- Podstawowe zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, a także naczyń.
- Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności.
- Zasady racjonalnego żywienia – wpływ żywienia na zdrowie.
Nasza firma prowadzi szkolenie trzema metodami:
- Stacjonarną – w naszej siedzibie w Zielonej Górze.
- Niestacjonarną – w siedzibie u Klienta.
- Na odległość (e-learning).
Szkolenie kończy się egzaminem, a po jego pozytywnym zaliczeniu – wydaniem zaświadczenia, które jest ważne przez 5 lat.
Jako odpowiedzialny pracodawca, zapewnij swojemu pracownikowi podstawowe szkolenie z minimum sanitarnego, zmniejszając w ten sposób ryzyko zanieczyszczenia żywności. Jednocześnie, dzięki temu zwiększysz bezpieczeństwo oferowanych produktów spożywczych.
Tel. 68 411 40 00