BHPEX Logo
Kontakt 68 411 40 00

Szkolenie minimum sanitarne

Każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu, zobowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz takim postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Spełnienie tego obowiązku realizuje się poprzez uczestnictwo w szkoleniu z minimum sanitarnego, zwanego również Dobrymi Praktykami Higienicznymi GHP.

Zapraszamy na szkolenia minimum sanitarne

Szkolenie jest obowiązkowe dla osób, które mają kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu.

Zadzwoń do nas już dzisiaj, aby otrzymać szczegółową ofertę. Nasza firma przeprowadzi profesjonalne szkolenia dla Twoich pracowników, szybko i tanio.

Szkolenie minimum sanitarne obejmuje 20 h i jest skierowane do osób wykonujących pracę w produkcji i przy obrocie żywnością.

Program szkolenia obejmuje zagadnienia:

  1. Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności w świetle Przepisów Krajowych i Regulacji Unii Europejskiej.
  2. Rodzaje i źródła zanieczyszczeń środków spożywczych.
  3. Choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe, rodzaje zatruć i zakażeń pokarmowych i ich najczęstsze przyczyny.
  4. Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
  5. Zapobieganie zanieczyszczeniom.
  6. Podstawowe zasady znakowania żywności.
  7. Warunki sanitarne w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych.
  8. Podstawowe zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń , sprzętu i naczyń.
  9. Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności.
  10. Zasady racjonalnego żywienia – wpływ żywienia na zdrowie.

 

Nasza firma prowadzi szkolenie trzema metodami:

  1. Stacjonarną – w naszej siedzibie w Zielonej Górze.
  2. Niestacjonarną – w siedzibie u Klienta.
  3. Na odległość (e-learning).

Szkolenie kończy się egzaminem, a po jego pozytywnym zaliczeniu – wydaniem zaświadczenia, które jest ważne przez 5 lat.

Jako odpowiedzialny pracodawca, zapewnij swojemu pracownikowi podstawowe szkolenie z minimum sanitarnego, zmniejszając w ten sposób ryzyko zanieczyszczenia żywności. Jednocześnie, dzięki temu, zwiększysz bezpieczeństwo oferowanych produktów spożywczych.

menu
dział HACCP